- Hvem har ansvaret?

Russiske myndigheter angripes fra alle hold etter gisseldramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske medier har rykte på seg for å være servile i sin kritikk av landets myndigheter.

Men nyhetsmedier i Russland stiller nå mange kritiske spørsmål om hvordan gisseldramaet i Beslan ble håndtert - og spesielt til informasjonen som kom ut fra offisielt hold.

Innrømmet løgn

I en oppsiktsvekkende nyhetssending på den Kreml-kontrollerte kanalen Rossiya i går, kom det til dels kraftige innrømmelser. For det første vedgikk russiske myndigheter at de visste at det var langt flere enn 354 gisler som satt innesperret på Beslans skole nr. 1. Dette var lenge tallet russiske myndigheter opererte med, men antallet mennesker som var rammet av gisselaksjonen oppgis nå å være nærmere 1200.

Kanalen viste dessuten fotomateriale fra skolen som tidligere hadde vært holdt tilbake, ifølge Washington Post.

- I slike øyeblikk trenger samfunnet sannheten, sa nyhetsanker Sergei Brilyov under sendingen.

Så bort fra Tsjetsjenia

Andre medier kritiserer talen Putin holdt til nasjonen fredag. Ved å skylde på internasjonal terrorisme som årsaken til gisseldramaet fraskriver myndighetene seg sitt ansvar, skriver Kommersant i dag.

- Talen ga inntrykk av at krigen i Tsjetsjenia, som har vart i ti år, ikke hadde noe med dette å gjøre, skriver avisa.

Vedemosti reagerte også på innholdet i Putins tale, melder AP.

- Putin forsøkte å skyve ansvar over på de som delte opp Sovjetunionen i 1991. Men de som utvilsomt bærer ansvaret er Putin selv, innenriksministeriet og sikkerhetstjenesten FSB, tordner avisa.

Hvor var FSB?

Sikkerhetstjenesten får også kjeft fra flere hold. Nezavisimaya Gazeta stiller spørsmål om hvem som egentlig ledet redningsoperasjonen. Da det smalt i Beslan virket det som om offiserene fra FSB var som sunket i jorda.

- TV-bilder viste at sikkerhetstjenesten gjorde seg klare til å dra til Beslan. Men ingen så dem på åstedet, og ingen så hva de eventuelt gjorde der, melder avisa.

Gazeta har også intervjuet Andrei Ryabov fra Carnegie Moscow Center. Han synes det virket som om det var lokale styrker som ledet operasjonen.

- Hvor var toppoffiserene fra innenriksdepartementet, forsvarsdepartementet og FSB?, spør han.

Farlig kritikk

Medias kritiske røster er imidlertid ikke populære i Kreml, og i dag fikk redaktøren Raf Shakirov, tidligere sjef i avisa Izvestia, sparken.

Izvestia var ifølge The Guardian en av de første avisene som kritiserte myndighetenes håndtering av gisseldramaet. Lørdag kritiserte de Russlands TV-kanaler for treg rapportering fra Beslan, og de var blant de første som stilte spørsmål ved hvor mange som befant seg inne på skolen.

Izvestia er eid av selskapet Pro-Media, som har forretningsmannen Vladimir Potanin som største aksjonær. Avisa har tradisjonelt ført en lite kritisk linje mot Putin og myndighetene.

DYP SORG: Kvinner i Beslan har i hele dag sørget over sine kjære. Over 100 begravelser gjennomføres i dag.