- Hvem har gjort Chi noe galt?

Klokka 20.45 søndag gikk Chi av bussen og skulle på besøk 50 meter unna. Siden har ingen sett den livsglade jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvem har gjort Chi noe galt? Hun er jo venn med alle, fortviler bestevenninna Kristine Lia Aasmundseth.

For hver time svinner håpet om å finne Chi Thi Mong Tran i god behold. Den sorgløse 14-åringen, født og oppvokst i Norge med vietnamesiske foreldre, har i kveld vært sporløst forsvunnet fra Moss sentrum i tre døgn.

Hjemme ved Øreåsen i Rygge, tre km lenger sør, sitter fortvilte foreldre og søsken.

Like fortvilte klassekamerater fra 9C ved Øreåsen skole, og venner for øvrig, leter og setter opp etterlysningsplakater.

Politiet jobber med folk fra både Rygge og Moss:

- Ville visst det

- Vi leter i utgangspunktet etter en savnet person, men utelukker ingenting lenger. Etterforskningen kan bli trappet opp i samråd med påtalemyndigheten. Vi vurderer også fortløpende å koble inn Kripos, sier Rygge-lensmann John Kasper Hermansen til Dagbladet. Han legger til:

- Saken er et mysterium. Vi aner ikke hvor jenta befinner seg. Vi har ingen grunn til å tro at hun har stukket av på eget initiativ. Det har aldri skjedd før. Jenta har heller ikke vært i befatning med politiet før.

Det uforståelige understrekes av både bestevenninne Kristine (14) og storesøster Linh (18):

- Chi har ikke stukket av. Hun hører på moren og faren sin. Jeg håper hun dukker opp snart, sier Kristine.

- Chi er åpen, pratsom - og litt rampete. En helt vanlig ungdom. Til meg forteller hun alt. Hadde noe vært galt,ville jeg visst det, sier Linh.

Ringte hele natta

I motsetning til Kristine er Linh realist, og frykter at noe kriminelt kan ha tilstøtt Chi:

- Det ville tatt Chi 30 sekunder å gå fra busstoppet til venninna. Hun kom aldri dit. Det bor tvilsomme folk i strøket, antyder søsteren.

Hun snakker på vegne av familien. Chi og Linhs foreldre snakker ikke så godt norsk, i motsetning til barna, som er født og oppvokst i Norge.

Lørdag kveld og natt til søndag ringte Linh rundt etter Chi hele tida:

- Vi ringte alle vi kjenner. Jeg holdt på til langt utpå morgenen, forteller Linh.

I 1997 flyttet den norsk-vietnamesiske familien fra Bergen og til Øreåsen i Rygge. Moss og Rygge har mange innbyggere av vietnamesisk opprinnelse.

Så henne sist

- Som andre ungdommer kan Chi bli irritert over strenge foreldre. Men selv om hun av og til shopper eller spiller biljard med venner i Moss sentrum, hører hun på dem, sier Linh.

Lørdag kveld fulgte Chi den lokale finalen i ungdomsmesterskapet i diskodans, som foregikk på Bomba fritidsklubb ved Øreåsen. Klokka 20.30 tok klassekameraten Arne-Petter Lorentzen det siste bildet som trolig er tatt av Chi. Arne-Petter kommer ikke til å glemme hva Chi sa:

- Ta et bilde av oss, da! Jeg skal ha det som et minne.

Ganske nøyaktig ett døgn seinere gikk Chi av bussen i Klostergata i Moss sentrum. Kameratene Andreas Hermansen og Truyen Wo ble de siste som så henne:

- Vi tok samme buss som henne fra Kambo litt nord for Moss. Hun hadde vært hos noen venner for å øve på en dans. Vi byttet buss sammen i sentrum, i retning Rygge. Etter noen få hundre meter hoppet hun av, forteller Andreas.

Han er nabo av Chi og stusset på at hun ikke skulle hjem, klokka var tross alt blitt 20.45:

- Hun sa at hun skulle til ei venninne like ved. Chi virket akkurat som vanlig - blid og trivelig.