Hvem har glemt 20 milliarder euro i et lagerbygg i Moskva?

Skal ha blitt sendt fra Frankfurt for seks år siden, men gigantlasten har ingen mottakernavn. Saddam Hussein blir pekt på som mulig eier.

20 MILLIARDER EURO: Hele 20 milliarder euro har ikke blitt avhentet etter at det ble sendt til Sheremetyevo-flyplassen i Moskva.
20 MILLIARDER EURO: Hele 20 milliarder euro har ikke blitt avhentet etter at det ble sendt til Sheremetyevo-flyplassen i Moskva.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med 100 millioner euro stablet på totalt 200 paller, er  det mange som har latt seg lokke av gigantlasten som står i et lagerbygg på Sheremetyevo-flyplassen i Moskva.

Flere skal ha forsøkt å overbevise russiske myndigheter om at det de er lastens rette eier, men tollmyndighetene krever korrekte papirer.

Saddam Hussein-formue? Men siden det ikke er noen mottakernavn, har det dukket opp en rekke spekulasjoner, blant annet om dette kan være Saddam Husseins hemmelige formue, skriver den russiske avisa Moskovsky Komsomolets.

- Det er mulig at dette er pengene til Saddam Hussein, sier en anonym etterretningskilde til avisa.

Men det framstår som svært uklart hvorfor formuen etter Iraks avdøde president skulle ha blitt sendt fra Tyskland til Russland fire år etter at han ble veltet, og åtte måneder etter henrettelsen.

Den massive lasten på totalt 20 milliarder euro tilsvarer over 160 milliarder kroner, og har stått uavhentet på flyplassen i seks år.

200 tonn penger Pengefjellet veier 200 tonn og ble flydd til Sheremetyevo-flyplassen i Moskva fra Frankfurt 7. august. 2007. Papirene som fulgte med lasten viser at de ble sendt fra iranske Farzin Koroorian Motlagh (45). Det ligger også ved en kopi av 45-årinegns pass i forsendelsen.

Så hvem er Farzin? Ifølge den britiske avisa Daily Mail bruker han også navnet Farzin Ali Karoryan Mutlaq, og at mye tyder på at han ikke er den egentlige eieren av formuen.

I Dubai-avisa Khaleey Times blir han omtalt som hjernen bak et svindelforsøk mot sentralbanken i De forente arabiske emirater. Ifølge avisa skal han sammen med flere andre ha forsøkt å svindle banken for 14,4 milliarder dollar, som tilsvarer 86 milliarder kroner.

En veldedig organsasjon skal ha forsøkt å hente ut pengene og vist til en donasjonsavtale, men pengene er fremdeles på flyplassen.

Om det er du som har glemt å hente milliardene dine i Moskva, har magasinet Russia! lagt ved kontaktdetaljene til flyplassens hittegodskontor... Et annet populært russisk nettsted har laget et bilde som skal illustrere hvor mye 20 milliarder dollar ser ut som - her må du belage deg på mye scrolling.

SADDAMS PENGELASS? Det spekuleres i om pengene kan være Saddam Husseins hemmelige formue. På dette bildet har han nettopp blitt fanget av amerikanerne 13. desember 2003. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
SADDAMS PENGELASS? Det spekuleres i om pengene kan være Saddam Husseins hemmelige formue. På dette bildet har han nettopp blitt fanget av amerikanerne 13. desember 2003. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix Vis mer