- Hvem har plass i Høyres hjerte?

LIER (Dagbladet): Ap-leder Thorbjørn Jagland har skrevet et harmdirrende, åpent anklageskrift til Høyre-leder Jan Petersen. I brevet, som Dagbladet gjengir i dag, anklager Jagland Høyre for bløffing og mangel på solidaritet og hjertelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan Jan Petersen mene at det i verdens rikeste land er viktigere å gi skattelettelser til millionærene enn å hjelpe verdens fattigste, og etterpå se seg selv i speilet? Hva slags verdier står Høyre egentlig for?

Det er Ap-leder Thorbjørn Jagland som spør - i et harmdirrende, åpent anklageskrift til Høyre-leder Jan Petersen som Dagbladet gjengir i dag. Og han gir selv sitt svar:

«Jeg liker ikke det jeg ser og hører når de fattige barna, lavtlønte med tunge jobber, kronisk syke som alltid faller gjennom når det offentlige sykehusvesen ikke er godt nok, og verdens sultne og undertrykte ikke har noen plass i Høyres hjerte,» skriver Jagland.

Fattige i sjelen

Om Arbeiderpartiet ikke har maktet å skape temperatur i valgkampen før, gjør Ap-lederen det garantert nå. I brevet anklager Jagland Høyre - som i øyeblikket er landets største parti - for systematisk feilinformasjon, bløff, overbudspolitikk og det som verre er: mangel på solidaritet og hjertelag.

- Mener du med dette brevet å si at Høyre er et hjerterått parti?

- Jeg stiller spørsmål til Høyres leder Jan Petersen om hvem som har plass i Høyres hjerte. Jeg vil ha svar før jeg gir noen konklusjon. Det som er sikkert, er at hvis man skal gjennomføre skattelettelser på 78 milliarder, må man skjære i velferden. Jeg spør om Høyre har tenkt over hvilke svake grupper som vil rammes, sier Jagland.

Ny krise?

Han anklager Høyre for å føre an i en gigantisk overbudspolitikk. Konsekvensene kan ifølge Jagland være drastiske kutt i velferdsordningene, eller en økonomisk galopp som i verste fall kan lede landet inn i en ny 80-tallskrise.

- Høyre har vel latt seg friste til overbud fordi de har vært lenge borte fra makten. Men deres gigantiske skattelettelser er ikke mulig å gjennomføre uten store nedskjæringer i velferden. Hvis Høyre får flertall med Frp, må de jo gjennomføre skattelettelsene med store kutt.

- Hvis Høyre får flertall med KrF, er det fare for at det blir skattelettelser uten nedskjæringer. Det er den verste blanding som tenkes kan. For KrF sier hver eneste gang nei til nedskjæringer. Da går det som på 80-tallet. Så lenge oljeprisen var høy, kunne det gå bra. Men da oljeprisen ble halvert, var krise resultatet.

- Hva er verst?

- Hvilken blanding er verst, Høyre/Frp eller Høyre/KrF?

- Jeg vil ikke velge mellom to onder. Begge alternativene er blandinger som er uheldige for vårt velferdssamfunn, sier Jagland.

Han anklager Høyre for å bygge sine skatteløfter og sin suksess på meningsmålingene på en ren skattemyte.

- Dette med at vi har et høyt skatte- og avgiftsnivå er nærmest opplest og vedtatt. Men det er jo en bløff. Norge har ikke det høyeste skattenivået i verden. Nå må Høyre begynne å snakke sant om det norske skattenivået.

<B>FARLIGE FORBINDELSER:</B> - Hvis Høyre får flertall med KrF, er det fare for skattelettelser uten nedskjæringer. Det er verste blanding som tenkes kan, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.