Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem jobber i Oljefondet?

Og hvor mye tjener de? Det vil ikke Norges Bank snakke om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Oljefondet var på cirka 1 400 milliarder ved utgangen av 2005. Fondet, som egentlig heter Statens Pensjonsfond - Utland, er en sentral del av de norske statsfinansene.


Men Norges Bank nekter å oppgi hvem som er ansatt som forvaltere av den enorme formuen, eller hvor mye de tjener.

Ifølge kilder Klassekampen har snakket med i London finnes det analytikere i Oljefondet som tjener mer enn fem millioner i året. Men dette er det altså umulig å få bekreftet.

Den eneste som er offentlig kjent, er lederen av fondet, Knut N. Kjær. Han står oppført med en inntekt i 2004 på nesten 2,2 millioner kroner. Dette er nesten dobbelt så mye som sentralbanksjef Svein Gjedrem står oppført med samme år.

- Vår policy

Klassekampen har i lengre tid forsøkt å få tak i opplysninger om fondet, uten å lykkes.

- Dette er vår policy og strategi. Slik er det bare med den saken, sier direktør for stabstjenester i Norges Bank til avisa.

Oljefondet vil ikke svare Dagbladet.no muntlig på noen spørsmål om Oljefondets ansatte. De vil ha spørsmålene på mail, men har ennå ikke svart på forespørselen fra i dag tidlig.

Hvem jobber i Oljefondet?

Flere stortingspolitikere reagerer på hemmeligholdet:

- Hemmelighold fører til uheldige personrelasjoner og skadelig praksis. Spesielt Oljefondet har et enestående økonomisk ansvar. Dermed må det være full åpenhet om hvem medarbeiderne er og hvilke økonomiske vilkår de jobber under, sier Senterpartiets representant i Finanskomiteen, Per Olav Lundteigen, til Klassekampen.

Vil ha åpenhet

Representanter for de ansatte reagerer også på manglende offentlighet i den statlig heleide bedriften.

- På 1990-tallet fikk vi kjempet fram økt åpenhet. Men nå er vi tilbake til den gamle uryddigheten. De ansatte i forvaltningen går inn i egne særavtaler, som vi andre ikke får tilgang til å se hva innebærer, sier Berit Moen, som leder Norsk Tjenestemannslag i Norges Bank.

Moen sier det er om lag 140 ansatte i Oljefondet nå.

HEMMELIG: Oljefondets leder Knut N. Kjær vil ikke ut med hvem som er hans ansatte eller hvor mye de tjener.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media