Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvem kan bli offer for en utenlandsk spion?

Men frykter at ungdom skal reise til treningsleire eller delta i jihad og terrorhandlinger i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går offentliggjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin ugraderte trusselvurdering for 2008

Dokumentet beskriver flere utfordringer i året som kommer, blant annet utenlandsk etterretningsvirksomhet mot Norge og mot norske bedrifter og interesser. 

PST åpner med en kraftig terroradvarsel:

«Politisk motivert vold utøvet av aktører som er inspirert av ekstrem islamisme vil representere en vesentlig utfordring for Norge i de kommende årene.»

Til tross for dette tar PST-sjef Jørn Holme de siste ukenes nyhetssaker om nordmenns konvertering til islam med ro.

Klokka 11:00 svarer han på spørsmål om overvåking, terror og trusselbildet. Still spørsmål nederst i saken!

- Islam er en grei religion

- Det er ingen utfordring knyttet til det. Jeg mener islam er en like grei religion som alle andre. Og om folk skifter religion, så det er ikke det noe mer alvorlig enn om de skifter politisk ståsted eller seksuell legning, i våre øyne, sier Holme til Dagbladet.no.

SYNES RINGENES HERRE ER SKUMMEL: Men sjefen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sover ikke dårlig på grunn av terrorister. Møt PST i nettmøte. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
SYNES RINGENES HERRE ER SKUMMEL: Men sjefen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sover ikke dårlig på grunn av terrorister. Møt PST i nettmøte. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

2. februar gikk Holme ut og advarte mot at eldre, ekstreme islamister, ville rekruttere norsk ungdom inn i terror. I rapporten skriver PST:

«Et voksende antall radikaliserte personer i Norge øker også sannsynligheten for at trusselaktører kan reise til konfliktområder, ha opphold i treningsleire, delta i jihad - eller i verste fall støtte eller delta i terrorhandlinger i Norge.»

- Vi må beskytte ungdom mot seg selv, mener Holme.

Ber muslimer søke jobb 

Han opplever at andregenerasjons nordmenn føler seg stigmatiserte på grunn av fokuset på islam og terror. Det er vanskelig å balansere mellom å advare, men ikke stigmatisere, nordmenn med ikke-vestlig bakgrunn.

- PST skal ikke vente til vi har nok til å reise en terrorsak mot ungdom. Målet er å få dem ut av et slikt miljø før de begår straffbare handlinger, sier PST-sjefen, og understreker at det ikke bare er islamske terrororganisasjoner som har forgreninger i Norge, men også andre ikke-religiøse organisasjoner.

For å styrke PSTs kompetanse appellerer han til minoritetsungdommer på jobbjakt.

- Vi vil gjerne ansette flere med en fremmedkulturell bakgrunn. De kjenner kodene og språket og forstår begreper som «ære», for å ta et eksempel, bedre, sier han.

image: - Hvem kan bli offer for en utenlandsk spion?

- Det er jo lett for oss å tråkke feil, legger han til.

- Ringenes herre er skummel

Mens heltene i spion- og actionfilmer som Bourne Supremacy, Spy Game og Recruit er kyniske, hardtslående hardhauser, så er Holme et eksempel på at det finnes mer rolige mennesker i etterretningsmiljøet.

- Ser dere mange skumle spionfilmer i PST?

- Ungene mine stusser jo litt, men personlig synes jeg Ringenes herre er litt for skummel, så sånn er det. Men jeg så en veldig god film nylig, Drageløperen, fra Afghanistan. Den beveget meg veldig. Det er vondt å se at vennskap settes på prøve slik som i den filmen, sier Holme.

- Det slo meg hvor godt barn har det i Norge. Det var en viktig film å lage og å vise, sier han.

Styrker i Afghanistan svekker sikkerhet

Og nettopp Norges soldater i Afghanistan er en av årsakene til at PST mener Norge er et terrormål og oppfattes som et «legitimt mål» for ekstreme islamister.

- Kan norske styrkebidrag til fredsoperasjoner andre steder, som Darfur, ha tilsvarende effekt?

- Nå har regjeringen avgjort at det ikke sendes styrker dit, men vi kan ikke utelukke at dette vil skje om vi sender styrker andre steder, mener Holme.

- Sover du godt om natten, med dagens utfordringer for rikets sikkerhet?

- Ja, jeg er mer bekymret for at barna mine er for mye våkne om natta, sier Holme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media