Hvem kan granske LO nøytralt?

Mange av landets ledende eksperter på arbeidsmiljø er inhabile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag skal LOs mektige forbundsledere bli enige om hvem som skal foreta en uavhengig gjennomgang av den betente personstriden i LO. Grasrota krever all dokumentasjonen på bordet, og granskernes konklusjon kan avgjøre Vallas framtid som LO-leder. Men foreløpig er det uvisst hvem som skal granske. Forbundslederne krever at ledelsen finner en uavhengig granskingsgruppe, som ikke har forbindelser til de involverte partene i striden. Men akkurat det kan skape hodebry for LO-ledelsen.

Inngift i Fafo

Blant landets arbeidsjurister, dommere og arbeidslivsforskere finnes nemlig venner og kolleger av de berørte partene, tidligere LO-folk og eksperter som har kommentert saken. Kravet til uavhengighet vil gjøre disse uaktuelle.

- Jeg har forventninger til en bred og uvhenging granskning som alle kan ha tillit til. Det må selvsagt være noen som ikke står partene nær, sier Per Østvold, leder av Transportarbeiderforbundet. Han sitter også i LO-sekretariatet.

Forskningsstiftelsen Fafo er regnet som Norges ledende institusjon på arbeidsmiljø. Men i Valla-striden bør forskerne holde seg langt unna, mener Østvold. Stiftelsens styreleder heter nemlig Gerd-Liv Valla, og Fafo ble startet av LO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer