Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem kan kalle seg ernæringsfysiolog? Svaret kan ramme nærmere tusen eks-studenter, tror fagforening

- Lite konstruktiv profesjonskamp.

FØLER SEG LURT: Studenter har stevnet Bjørknes Høyskole for retten. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
FØLER SEG LURT: Studenter har stevnet Bjørknes Høyskole for retten. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra 2008 til våren 2015 er drøyt 900 personer utdannet fra de to privatskolene Bjørknes Høyskole og Atlantis Medisinske Høgskole i bachelorstudiene «ernæringsfysiologi» og «ernæring».

Nå er mange av de tidligere studentene i en skvis. I 2009 ble tittelen ernæringsfysiolog beskyttet gjennom en forskriftsendring.

Det visste ikke studentene eller de to skolene før flere år etterpå.

Mistet retten de aldri hadde Fram til skolene oppdaget det i 2013 og 2014, trodde flere av studentene som ble uteksaminert ved de to skolene at de hadde rett til tittelen «ernæringsfysiolog».

Først i fjor skal de ha fått beskjed om at det ikke stemte, og da gikk de til sak mot sine tidligere studiesteder.

Nå legger en fersk innstramming fra Helse- og omsorgsdepartementet ytterligere stein til byrden: Nå får de nemlig heller ikke bruke ordet «ernæringsfysiologi».

Det skjer til tross for at Kunnskapdepartementets underorgan NOKUT har godkjent fagnavnet «bachelor i ernæringsfysiologi», som Helse- og omsorgsdepartementet nå sier at ikke kan brukes av studentene i yrkeslivet. 

- Får enorme konsekvenser Flere studenter skal ha mistet jobben eller vært tvunget til å legge ned privatklinikker på grunn av innstrammingene, skal man tro talsperson Michaela Getz. 

- Dette får enorme konsekvenser for dem det omfatter. Disse menneskene er enten arbeidsledige eller i stor gjeld fordi de har måttet si opp eller avvikle sitt arbeid. De har tatt en solid utdannelse myndighetene har etterlyst i mange år, men flere av dem har vært nødt til å ta seg jobber som ikke er i samsvar med tilbakelagt utdannelse i et allerede presset arbeidsmarked, sier hun.

Getz organiserer mange av studentene gjennom foreningen NEFF, som er en interimgruppe i Fagforbundet.  

Det er uklart hvor mange personer som er rammet av tittelrotet, men Getz anslår det kan være snakk om mellom 500 og 1000 tidligere studenter. Drøyt seksti av dem har nå valgt å gå til sak på grunn av forvirringen fordi de mener skolene burde ha informert dem om de ikke hadde rett på tittelen ernæringsfysiolog, og drevet med villedende markedsføring.

Getz synes situasjonen er beklagelig. 

Ny endring provoserer Spesielt kritisk er Getz til presiseringen fra Helse- og omsorgsdepartementet i februar, hvor studentene taper retten til å si at de har en «bachelor i ernæringsfysiologi».

Ved Bjørknes høyskole er dette fagnavnet i bruk den dag i dag med NOKUTs godkjenning.

- Nå har departementet uttalt seg på en slik måte, at de tilsynelatende overprøver denne vurderingen. Jeg kan ikke se at denne tilleggsrestriksjonen fra Kunnskapsdepartementet og Helse-og omsorgsdepartementet gagner noen. Det kan fremstå som kun enkelte i fagmiljøet har fått gehør for sine synspunkter, uten en demokratisk diskusjon, sier Getz.

Profesjonskamp Litt av bakteppet for forskriftspresiseringen fra departementet er ifølge Getz en profesjonskamp mellom yrkesgruppene som har en bachelor eller høyere i ernæring/ernæringsfysiologi og de kliniske ernæringsfysiologene, som er utdannet på masternivå.

Sistnevnte mener de har rett på tittelen. Getz i NEFF mener hele diskusjonen er unødvendig komplisert - og håper departementet snur i saken.

- Det er en lite konstruktiv profesjonskamp som stjeler tid vi kunne brukt på å hjelpe nasjonen vår og sekundært folkehelsen, sier Getz, som understreker at regjeringen selv etterlyser kompetansen medlemmene i NEFF innehar i arbeidet om å nå målsetningene for folkehelsearbeid.

Svarer Hun misliker måten myndighetene har håndtert saken på til nå, men er også kritisk til skolene.

En skjermdump fra 2012 viser for eksempel at Bjørknes Høyskole skal ha reklamert med navnet ernæringsfysiolog i 2012, tre år etter kvalitetsreformen som gjorde at de mistet retten til tittelen.

I vitnemålet til studentene på Atlantis Medisinske Høgskole sto det svart på hvitt at «utdanningen gir rett til tittelen ernæringsfysiolog» helt fram til 2013 - fire år etter at tittelen ble beskyttet.

Det er blant bevisene studentene viser til når de stevner skolene for villedende informasjon. Både Bjørknes og Atlantis har nektet for saksøkernes framstiling av saken, selv om de innrømmer at de ikke fikk med seg at tittelen ble beskyttet før mange år etter at det skjedde. 

I en sms til Dagbladet skriver høgskoledirektør Tomm-Espen Strøm ved Atlantis Medisinske Høgskole at NOKUT «godkjente vitnemål med tilleggstittel i 2013».

Forvirring NOKUT avviser at de har «godkjent» Atlantis-vitnemålene, og sier Atlantis selv har ansvar for at innholdet i vitnemålet var i tråd med reglene. 

De medgir imidlertid å ha godkjent fagnavnet bachelor i ernæringsfysiologi ved Bjørknes Høyskole - og sammenligner det med å tillate et bachelorstudium i psykologi, som folk kan ta uten å ha rett på tittelen psykolog.

Nå vil de imidlertid endre praksisen.

- Med HODs presisering er det klart at heller ikke begrepet ernæringsfysiologi kan benyttes i en bachelorgrad. Nå som dette er presisert, vil vi legge det til grunn i våre framtidige akkrediteringssaker, skriver seksjonssjef Bjørn Stensby i NOKUT i en epost til Dagbladet.

Får ikke bruke fagnavnet Vitnemålene til studentene som går på dette faget i dag, er imidlertid gyldige så lenge NOKUT har godkjent fagene.

Selve fagnavnet er det verre med.

Selv om utdanningen er gyldig, får ikke studentene bruke tittelen i yrkeslivet.  Det bekrefter Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet.

«En stillingstittel sier noe om hva slags kompetanse vedkommende har. Dette er viktig for dem som kjøper eller mottar tjenester fra den som har tittelen. Helse- og omsorgsdepartementet har i vår tolkningsuttalelse av 25. februar 2016 lagt til grunn at tittelbeskyttelsen som følger av helsepersonelloven § 74 innebærer at andre enn kliniske ernæringsfysiologer ikke kan kalle seg "ernæringsfysiolog".

 Det gjelder også dersom begrepet "ernæringsfysiolog" brukes sammen med en forklarende tilleggstittel som for eksempel presiserer at vedkommende har utdanning på bachelornivå eller lavere.

Det innebærer at de som har gjennomført en bachelorutdanning ikke kan benytte begrepet "bachelor i ernæringsfysiologi" eller tittelen "ernæringsfysiolog". De kan for eksempel benytte begrepet "bachelor i ernæring», skriver departementet i en epost til Dagbladet.
 

LES OGSÅ:

• Atlantis-studenter får ikke kalle seg ernæringsfysiolog selv om det står i vitnemålet

Studenter stevner Oslo-skole - mener de ble feilinformert

Her reklamerer privatskolen med tittelen studentene ikke får bruke

Hele Norges coronakart