Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem kommer fra EU?

Direktør for Det norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, aner ikke hvem som kommer for å motta fredsprisen.

HVEM KOMMER FRA EU? Det kan ikke Geir Lundestad svare på. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HVEM KOMMER FRA EU? Det kan ikke Geir Lundestad svare på. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):«Dersom jeg vil snakke med Europa, hvem ringer jeg da?» lyder et munhell fra USAs 56. utenriksminister og fredsprisvinner Henry Kissinger.

Nå er direktør for Det Norske Nobelsinstitutt, Geir Lundestad, i en tilsvarende knipe. På spørsmål om han vet hvem som kommer til Oslo for motta Nobels fredpris på vegne av Den europeiske union (EU), er nemlig svaret:

- Nei. Det vet vi ingenting om. Det er helt opp til EU selv, og etter det jeg vet, har de har ikke bestemt seg helt ennå.

Ikke bekymret
Lundestad forklarer den foreløpige usikkerheten henger sammen med at det ikke finnes noen klar leder for EU. Men han er langt fra bekymret. 

Den franske storavisa Le Monde Diplomatique men imidlertid at at usikkerheten nettopp speiler EUs største problem.

Hvem skal reise til Oslo for å motta prisen? spør avisa i en nettartikel.  

«Selv om det kan virke trivielt, går spørsmålet til kjernen av et EU som vitterlig eksisterer som en juridsk enhet, men hvis demokratiske reresentasjon og institusjonelle konstruksjon jevnlig er under kritikk», skriver avisa.

Belgiske De Standaard stiller det samme spørsmålet. Avisa mener at en anonym EU-borger kan være mest høvelig, som følge av spenningen euorkrisen har skapt mellom flere EU-land.

Italienske La Stampa skriver at forvirringen over hvem som skal reise til Oslo, viser at «også i denne sammenhegen har Europa viste seg seg om en splittet union».

Tre hovedmistenkte Mest sannynlig vil det likevel være en av disse tre herrende som kommer til Oslo for å motta prisen og avholde den tradisjonelle talen.

• President for Det europeiske råd, Herman Van Rompuy

• President for Europaskommisjonen, José Manuel Barroso

• President for Europaparlamentet, Martin Schulz.

Uansett hvem som kommer, vil han kunne reise igjen med en sjekk på 8 millioner svenske kroner. At prispengene blir som en dråpe i havet på EUs budsjett på nær 1.010 milliarder kroner (2012), spiller absolutt ingen rolle.

- De får selvfølgelig prispengene. Noe annet skulle tatt seg ut, sier Lundstad. 

Han viser til at også president Barack Obama fikk pengene, da han mottok prisen i 2009.

- EU får pengene, og kan gjøre med dem som de selv vil. Obama ga bort alt, sier han.