Hvem løsnet skuddet?

SØRUM (Dagbladet): Veronica hevder at Kristin hadde et våpen og løsnet skuddet som traff salongbordet. Kristin hevder at hun ga pistolene til Veronica, og at skuddet gikk av da storesøsteren pakket dem ut. Hva var det som skjedde lille julaften på Orderud gård?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Basert på samtaler med familien og opplysninger som er framkommet i avhør, har Dagbladet kommet fram til et noenlunde kronologisk hendelsesforløp for lille julaften:

23.12. ved 13-tida: Kristin Kirkemo kommer med fly fra Molde til Gardermoen. I håndbagasjen har hun to pistoler av kaliber 22. Hun finner ikke bilen som hun satte på korttidsparkeringen dagen i forveien - en BMW tilhørende Lars Grønnerød. Den er tauet bort.

Etter å ha løst den ut, kjører hun til Orderud gård. Trolig kommer hun til gården ved 15-tida. Det er uklart om Sverre Martin Kirkemo, Kristins far, på dette tidspunkt har levert Kristins sønn (4) ved gården. Trolig er ikke gutten på plass før klokka 16.

15- 17: På et eller annet tidspunkt før de øvrige gjestene kommer, må vådeskuddet ha blitt løsnet. Veronica hevder at Kristin hadde et våpen og løsnet et skudd. Kristin hevder at hun ga pistolene til Veronica, og at skuddet gikk av da storesøsteren pakket dem ut av tøyfillene de lå i. Mens Veronica hevder at Per verken hørte eller så noe skudd, hevder Kristin at Per kom til like etter. Sjøl har Per forklart at han var i fjøset mellom klokka 14 og 18.30 uten å registrere noe uvanlig.

17- 18: Mellom disse to klokkeslettene ankommer resten av juleselskapet i samme bil: Kristins og Veronicas mamma Bodil Kirkemo, lillesøsteren (20), broren (25), hans samboer (20) og deres lille baby. Lillesøsteren er allerede kledd ut som nisse, og blir satt av på låven. Hun skal være en overraskelse for Kristins sønn. Mens hun venter på låven prater hun litt med Per, som gjør seg ferdig med fjøsstellet og går inn for å dusje og skifte.

18- 19: Resten av familien går inn i våningshuset og blir sittende og prate. Veronica virker litt «stram i maska» til å begynne med. Det blir av familien oppfattet som at hun er stresset og kanskje litt irritert fordi hun ikke får noe hjelp av Kristin. Selv er Kristin mutt. Hun har kranglet med faren sin, Sverre Martin Kirkemo, som har overtatt omsorgen for sønnen hennes. Sverre Martin har gitt Kristin beskjed om at hun ikke får lov til å være alene sammen med sønnen på julaften.

19.00: Alle sammen, unntatt Kristin, rusler over til låven. Kristins sønn gleder seg vilt. Han skal få oppleve nissen spise julegrøt. Øynene hans tindrer når det viser seg at en nisse virkelig sitter der inne. De serverer nissen grøt og blir på låven en stund. I mellomtida kan Kristin, som ikke gidder være med på låven, ha ringt etter Lars Grønnerød.

19.30- 21: Hele selskapet på sju voksne og to barn setter seg til bords. De spiser ribbe og annen julemat som Veronica har tilberedt. Når de er framme ved desserten ankommer en bil gården, og noen banker på døra. Det er Lars Grønnerød, Kristins venn og ekssamboer, som har kommet til Orderud fra Oslo med drosje. Det dekkes ekstra på. Lars mottas som en velkommen gjest.

21- 22.30 Nå er det tid for åpning av pakker. Kristins sønn er fortsatt i sentrum. Den jublende guttungen til Kristin får mest, men det er gaver til alle unntatt Lars. I dette tidsrommet skjer to uventede ting:

  • Først begynner Kristin umotivert å råkjøre rundt på tunet med BMW-en til Lars. Lars reagerer med å bli sint, og klarer til slutt å få stanset villmannkjøringen. Han hevder at Kristin ødelegger dekkene på bilen, og river bilnøklene fra henne.
  • Litt før - eller litt seinere - går Kristin (26) og broren (25) ut på trappa for å røyke. (Per og Veronica har røykeforbud innendørs.) Kristin ber broren bli med bort til BMW-en, og henter fram to pistoler som ligger innpakket i en tøyfille. Hun forteller broren at hun har kjøpt våpnene, og at de skal overleveres til en torpedo inne i Oslo. Deretter går bror og søster inn på låven - Kristin fortsatt med våpnene, ifølge brorens politiforklaring. Der viser Kristin ham traktoren som hun har malt for Per og Veronica. Før de går ut, gjemmer hun de to pistolene på låven, sammen med noen andre ting hun har liggende. Det er seinere funnet tjuvegods på låven.

22.30- 23.30: Sverre Martin Kirkemo kommer tilbake til gården for å hente Kristins sønn. Han inviteres inn på kaffe, og sitter en times tid. Bruker stort sett tida til å sitte og prate med Kristin ved spisebordet. Resten av selskapet sitter rundt salongbordet. Kristins sønn - som er hele familiens gullklump - løper fram og tilbake for å vise fram gavene han har fått. Sammen med Sverre Martin forlater han selskapet først ved 23.30-tida.

00.45: Kristin og Veronicas mor, lillesøster, broren, hans samboer og deres barn forlater gården i samme bil. De oppfatter at Lars og Kristin skal til å dra samtidig. Når de kjører fra gården, ser de etter få minutter lysene fra bilen til Lars. Både mor og lillesøster hevder at BMW-en kjørte etter dem mot Oslo. Dette skal være bekreftet av Sverre Martin Kirkemo. Det stemmer ikke med forklaringen til Kristin, om at Per og Veronica - etter at alle andre hadde dratt - undersøkte pistolene, fikk våpenopplæring av Lars og snakket om drap.

  • Først neste dag - i samtale med Veronica på telefon - får Bodil Kirkemo rede på at Kristin lå over hos dem, og at Lars alene hadde kjørt av gårde.
LILLESØSTER: Kristin Kirkemo (26)
STORESØSTER: Veronica Orderud (27)