Hvem lyver?

FROGNER (Dagbladet): En eller flere av de tiltalte i trippeldrapssaken lyver på vesentlige punkter. Det er klart etter at de fire tiltalte i tre uker har forklart seg for Nes herredsrett. I de neste seks ukene skal mer enn 100 vitner forklare seg. Påtalemyndigheten og forsvarerne satser nå på at vitnene kan klargjøre hvem av de tiltalte som lyver og hvem som snakker sant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I retten har de fire tiltalte forklart seg om alle de sentrale punktene i saken. De har gitt svært forskjellige versjoner. Dette er de viktigste stridstemaene:

Våpenkjøpet:

 • KRISTIN OM VÅPNENE:

Søsteren Veronica og hennes ektemann Per Orderud ber Kristin skaffe våpen like etter attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og Per Paust sommeren 1998. De sier de trenger beskyttelse fordi det har skjedd så mange merkelig ting på gården. Ekteparet sier de vil ha automatiske håndvåpen. Kristin sier hun kjøpte to pistoler i Molde, og overleverte dem til ekteparet Orderud lille julaften.

 • EKTEPARET OM VÅPNENE:

Veronica og Per sier at de verken har bedt om eller fått noen våpen.

 • LARS OM VÅPNENE:

Ekteparet Orderud ber både ham og Kristin om å skaffe våpen. Han sier at han ble bedt om å skaffe våpen under et besøk på Orderud gård høsten 1998, og at han da fikk 20000 kroner av Per til dette formålet. Han sier at det til slutt var Kristin som kjøpte pistolene i Molde like før jul.

 • VITNER OM VÅPNENE:

Kristins kamerat, som var med til Molde for å kjøpe pistolene, vil bli sentral i denne forbindelse. Også ekteparet Orderuds venner og familie vil bli spurt om Per og Veronica hadde ønske om å skaffe seg våpen.

Vådeskuddet:

 • KRISTIN OM VÅDESKUDDET:

Skuddet går av etter at hun har overlevert to pistoler i en bag til Veronica. Selv sitter hun i sofaen, mens Veronica kommer inn fra kjøkkenet og står på gulvet, nær bordet. Veronica pakker nå ned våpnene og skal sette bagen ned på golvet. Bagen kommer borti bordkanten, og skuddet går av. Prosjektilet treffer stuebordet og rikosjetterer i et bilde på veggen.

 • EKTEPARET OM VÅDESKUDDET:

Nekter først for hele episoden. Veronica sprekker etter flere politiavhør og innrømmer at et skudd ble avfyrt. Avviser at hun har fått overlevert noe våpen, men sier at søsteren plutselig står og sikter med en pistol mot henne. Hun hører smellet, konstaterer at hun selv ikke blør og får deretter en kraftig fysisk og psykisk reaksjon. I retten bekrefter ektemannen Per hennes versjon.

 • LARS OM VÅDESKUDDET:

Lars var ikke til stede da vådeskuddet gikk av. Han sier at Veronica fortalte ham om vådeskuddet da han hjalp henne med å rydde av bordet etter julemiddagen. Ifølge Lars gikk skuddet av da Kristin satt og fiklet med våpenet. Lars tror at også Kristin har fortalt ham om vådeskuddet.

 • VITNER OM VÅDESKUDDET:

Kripos-eksperter har etter prøveskyting laget en teknisk rapport om hvordan skuddet trolig gikk av. Etter det Dagbladet forstår, passer Veronicas forklaring dårlig med rapporten (se grafikk).

Drapsplanene:

 • KRISTIN OM DRAPSPLANER:

Når de andre gjestene har forlatt Orderud gård lille julaften, planlegger Per og Veronica - ved hjelp av Lars - i detalj hvordan de skal drepe Pers foreldre, Anne Orderud Paust og Per Paust. Våpnene hun har tatt med seg, blir hentet fra låven der de har ligget under selskapet. Ammunisjon blir vist fram. Lars viser Veronica og Per hvordan de skal bruke våpnene. Det snakkes om å bruke raggsokker over skoene og ta på seg engangskjeledresser av typen som brukes under billakkering. På Kristins spørsmål om ikke det er drøyt å ta livet av fire mennesker på grunn av en rettssak, svarer Veronica at Kristin ikke skjønner alvoret. Kristin sier hun trodde drapsplanleggingen var en fleip.

 • EKTEPARET OM DRAPSPLANER:

Veronica og Per Orderud avviser fullstendig at de har deltatt i noen drapsplaner og at de har bestilt våpen til dette. Lille julaften blir Kristin og Lars igjen. Alle sitter i stua. Kristin og Lars krangler, Lars tar bilnøklene og forlater Orderud gård i sinne. Kristin forlater også gården etter hvert, men snur og kommer tilbake. Går og legger seg.

 • LARS OM DRAPSPLANER:

Lars sier at det aldri har foregått noen drapsplanlegging lille julaften. Han sier at han og Kristin sammen ga ekteparet Orderud våpenopplæring, men at det aldri var snakk om drap. Lars sier at han forlater gården etter en sjalusikrangel med Kristin, og at hun blir igjen.

 • VITNER OM DRAPSPLANER:

Flere vitner i det kriminelle miljøet rundt Kristin og Lars har i politiavhør fortalt at det verserte rykter om at noen skulle drepes på Orderud gård.

Våpenbyttet:

 • LARS OM VÅPENBYTTE:

Lars hevder at ekteparet Orderud vinteren 1999 maste om å få kraftigere våpen, og at han til slutt lot dem få sin 38 kaliber revolver - kalt «Lillegutt». Han sier at han reiste ut til Orderud gård natt til påskeaften 1999, og ga ekteparet revolveren. I bytte fikk han en av de to 22 kaliber pistolene og 4000 kroner. Politiet har funnet ut at «Lillegutt» er et av drapsvåpnene. Han sier at Kristin maste på ham for å få ham til å reise til Orderud med «Lillegutt».

 • EKTEPARET OM VÅPENBYTTE:

Avviser på det sterkeste at det har foregått noe våpenbytte. De sier at de aldri har fått noen pistoler, og at de aldri har byttet noen pistol mot en revolver.

 • KRISTIN OM VÅPENBYTTE:

Kristin sier at Lars i mars 1999 maste på henne for at hun skulle kjøre ham til Orderud gård, men at hun ikke ville gjøre det. Hun sier hun fikk forståelsen av at turen dreide seg om å levere et våpen. Hun hevder at hun ikke ville ha noe med dette å gjøre.

 • VITNER:

Lensmannsbetjent Rune Utne Reitan, som har hatt ansvaret for å studere telefonutskriftene i saken, skriver i sin rapport at det er grunn til å tro at møtet mellom Lars og Per fant sted kvelden før eller natt til påskeaften 1999, slik som Lars hevder. I perioden mellom jul og påskeaften var det 36 telefonsamtaler fra Pers mobil til Lars'. Etter det angivelige våpenbyttet tok kontakten brått slutt.

Attentatene:

 • LARS OM ATTENTATENE:

Lars hevder at Kristin overfor ham har sagt at hun står bak attentatene mot Anne Orderud Paust og Per Paust. Han sier at hun fortalte ham at gassattentatet bare var for å skremme, og at hun ikke fikk klargjort bomben under Annes bil fordi det kom noen. Han sier at Kristin fortalte ham at hun skulle utføre attentatene for Veronica og Per, og at hun skulle få penger og verdier for det. Han sier at dynamitten i kjelleren hans var der fordi han og Kristin drømte om å sprenge en sporveisautomat.

 • KRISTIN OM ATTENTATENE:

Kristin sier at hun ikke har noe med attentatene å gjøre. Hun hevder at hun var ute og gikk tur med hunden dagen før gassattentatet, og at hun slik ble oppmerksom på attentatet. Hun avviser at hun har vært med på bombeattentatet, og sier at dynamitten i kjelleren var skaffet med tanke på å sprenge en sporveisautomat.

 • EKTEPARET OM ATTENTATENE:

Ekteparet Orderud avviser at de har noe som helst med attentatene å gjøre.

 • VITNENE:

I ukene som kommer, vil flere av Kristins og Lars' venner i det kriminelle miljøet fortelle det de har hørt om attentatene. Flere av dem har i politiavhør knyttet Kristin til attentatene.

Alibiet:

 • KRISTIN OM DRAPSNATTA:

I politiavhør har Kristin gitt seks ulike forklaringer på hva hun gjorde drapsnatta. I retten sier Kristin at hun kjørte ut Aftenposten med en kamerat denne kvelden. Kameraten bekrefter dette, men er siktet for falsk forklaring. Mobiltelefonutskriften til Kristin viser at i alle fall mobiltelefonen hennes kjørte Aftenpostens budrunde den aktuelle natta.

 • EKTEPARET OM DRAPSNATTA:

De sier at de sov sammen i ektesenga på Orderud gård. De er hverandres alibi.

 • LARS OM DRAPSNATTA:

Lars sier at han var hjemme på Frogner drapsnatta. Etter å ha studert telefonutskrifter fra hans hjemmetelefon og mobiltelefon, mener politiet at denne forklaringen er rett.

 • VITNER OM DRAPSNATTA:

Leietakeren på Orderud gård, Henrik Bjarne Bruun, skal vitne om ekteparets alibi. Han hevder at ekteparet ikke var til stede på gården denne natta. Mannen som sier han kjørte aviser med Kristin, skal også vitne.

TILTALT: Per Kristian Orderud.
DYNAMITT I KJELLEREN: I Lars Grønnerøds kjeller fant politiet en golfbag som inneholdt en dose med sprengstoff og en tenner. Både Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød sier at dynamitten ble anskaffet fordi de fantaserte om å sprenge en sporveisautomat.
MORDERENS FOTAVTRYKK? Hvem avsatte avtrykket av en Marc Bohan Streetwear demasko på et glasskår fra verandadøra i kårboligen på Orderud gård? De fire tiltalte hevder de ikke satte sine bein i kårboligen drapsnatta. I Nes herredsrett vil det bli ført en rekke vitner i forbndelse med de tiltaltes påståtte alibi.
TILTALT: Lars Grønnerød.
TILTALT: Kristin Kirkemo Haukeland.
TILTALT: Veronica Orderud.