Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rystet etter melding fra Røde Kors-leder

- Hvem måtte du ligge med?

Sentral Røde Kors-leder ferdig etter melding til kvinnelig frivillig. Hun refser organisasjonen og mener de forsøkte å feie saken under teppet.

BEKLAGER: En nasjonal leder i Røde Kors beklager etter at han sendte denne meldingen til en kvinnelig frivillig. Han har ikke lenger verv i organisasjonen.
BEKLAGER: En nasjonal leder i Røde Kors beklager etter at han sendte denne meldingen til en kvinnelig frivillig. Han har ikke lenger verv i organisasjonen. Vis mer

Hun har vært registrert medlem i Røde Kors siden hun var seks år gammel. Hennes foreldre møttes i hjelpekorpset, og år etter år har hun arbeidet frivillig for verdens største humanitære organisasjon.

Nå er hun rystet over behandlingen hun opplever å ha fått, etter at det ble varslet om upassende oppførsel fra en sentral nasjonal leder i Røde Kors.

I september i år kunne hun dele den gledelige beskjeden om at hun var godkjent som ambulansepersonell etter et ni måneders langt kurs.

- Hvem måtte du ligge med?

Det skulle føre til at hun fikk plass i en lukket Facebook-side i hjelpekorpset. Det var da hun sendte meldingen til lederen hun har kjent i flere år.

«Da er jeg godkjent amb.personell så kan komme inn på gruppa» skrev kvinnen i 30-åra på Messenger.

«Hvem måtte du ligge med for å bli godkjent ?» svarer den mannlige hjelpekorps-lederen i 50-åra.

«Gratulerer forresten :)».

- Hva er det han tror om meg? sier kvinnen til Dagbladet i dag.

Hun ønsker ikke å stå fram med navn på grunn av belastningen hun frykter for venner og familie i Røde Kors.

- Et forsøk på humor

Mannen som sendte meldingen beklager. Han har nå ikke lenger sitt nasjonale tillitsverv i organisasjonen.

- Jeg har stor forståelse for at den oppleves belastende. Det var en uheldig melding. Det var et forsøk på humor, men ble ikke det. En slik melding skulle ikke ha vært sendt. Det beklager jeg, og jeg har beklaget overfor henne. Det er mitt ansvar som leder, og jeg er derfor ute av mitt nasjonale verv i Røde Kors, skriver han i en SMS til Dagbladet.

IKKE GJØR DETTE: Trygve Harlem Losnedahl, som var advoktfullmektig i Advokatfirmaet Hjort, gikk i 2017 gjennom en del dommer fra norske domstoler. På bakgrunn av disse har han laget en liste over hva du ikke bør gjøre på årets julebord, dersom du er glad i jobben din og kollegaene dine. Video/grafikk: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Han sier han har fått en tydelig reaksjon fra organisasjonen i form av en skriftlig advarsel og har tatt konsekvensen av det.

- Som en naturlig del av reaksjonen jeg fikk, valgte jeg selv å gå ut av rollen, sier han.

- Fra himmel til helvete

Kvinnen kan ikke forstå at meldingen var et forsøk på humor.

- Jeg har aldri hatt den tonen med ham, så jeg skjønner ikke hvorfor dette skal være greit. Jeg var veldig fornøyd med å ha gjennomført kurset. Da jeg fikk denne meldingen gikk det fra himmel til helvete i løpet av kort tid, sier hun.

Hennes tidligere leder i hjelpekorpset varslet organisasjonen sentralt. Kvinnen er enda mer rystet over behandlingen av varselet.

- Jeg opplevde meldingen som enormt belastende, men de to og en halv månedene etterpå har vært verre, sier hun.

- Prat på gutterommet

Hun mener Røde Kors har forsøkt å skyve saken under teppet og trenere for å beskytte lederen, i stedet for å følge opp henne som varsler.

- Presidenten Robert Mood og han har tatt en prat på gutterommet og sagt at dette ikke er greit, sier hun.

PRESIDENT: Den pensjonerte generalen Robert Mood er president for Røde Kors i Norge. Røde Kors vil ikke svare på spørsmål om han har vært direkte involvert i behandlingen av varselet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PRESIDENT: Den pensjonerte generalen Robert Mood er president for Røde Kors i Norge. Røde Kors vil ikke svare på spørsmål om han har vært direkte involvert i behandlingen av varselet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Røde Kors vil ikke kommentere detaljer om håndteringen av saken.

- Jeg vil beklage til henne at hun ikke er blitt godt nok fulgt opp. Alle som har opplevd trakassering skal tas godt vare på og følges opp. En viktig del av dette er å sørge for så raskt framdrift som mulig i håndteringen og god informasjon underveis. Det er beklagelig at vi ikke har klart å gjøre dette godt nok i dette tilfellet, sier avdelingsleder Mari Rosenvinge Nygaard i Røde Kors til Dagbladet.

- Seks ekskludert på livstid

Hun sier videre at seksuell trakassering er «totalt uforenlig med våre verdier» og at ledere har et særlig ansvar for å forebygge trakassering.

-Vi er svært opptatt av å sørge for at det det skal være trygt å være med i Røde Kors. Og at det må få konsekvenser hvis man ikke oppfører deg i tråd med våre verdier. Dette har vårt styre det siste året markert enda tydelige ved at de har gått til det alvorlige skritt å ekskludere hele seks medlemmer på livstid fra Røde Kors. I tillegg er flere frivillige utelukket fra aktivitet i sine lokalforeninger.

Røde Kors erkjenner også at det gikk noe tid før de kontaktet kvinnen som vitne og at det er «trist å høre» at kvinnen ikke føler seg godt ivaretatt.

Dagbladet har sett korrespondansen kvinnen har hatt med hovedkontoret til Røde Kors i Oslo. Der kommer det fram at mannen ønsket å møte henne for en «rense lufta-samtale».

- Ringte og gråt

Det ønsket ikke hun. Samtidig mener hun organisasjonen ikke tok tak før saken ble kjent via et Facebook-innlegg i november.

- Jeg opplever at hovedkontorets ansatte nærmest presser på meg for å møte ham fordi det er viktig for ham å få det ut av verden. Samtidig har jeg nesten ikke hørt fra dem før dette, selv om jeg ba om hjelp. Røde Kors kan sette opp et feltsykehus i Afrika på 48 timer, men har ikke klart å skaffe meg en samtalepartner jeg kan snakke med dette om, sier hun.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har ringt hovedkontoret og grått, sier kvinnen i 30-åra.

- Naiv

Hun opplever at mannen, som hadde lederverv sentralt i organisasjonen, ble beskyttet på grunn av vervet og anklager Røde Kors for skinnhellighet.

- Jeg har levd i en naiv tro hele livet om at organisasjonen vår ønsker å hjelpe andre mennesker, men ser at de ikke er i stand til å ta vare på sine egne. Nytteverdien av ham er viktigere enn meg, mener kvinnen.

Røde Kors sier de har fulgt sine egne rutiner og bestemmelser for håndtering av varsling, som blant annet innebærer ettersamtale og tilbakemelding når saken er ferdig håndtert.

Kvinnen som mottok meldingen er likevel kritisk.

- Jeg tror de aldri hadde tenkt å gjøre noe med det om ikke det ble offentlig kjent. Det er skremmende. Arbeidet Røde Kors gjennomfører lokalt er så utrolig bra, men jeg opplever at det er gjennomsyra av ukultur på ledernivå, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media