Hvem mener du bør få Nobels fredspris?

I morgen offentliggjøres vinneren av Nobelprisen. Nominer din kandidat i kommentarfeltet under artikkelen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år er det Al Gore og den kanadiske inuitten Sheila Watt-Cloutier som har fått favorittstemplet. Tidligere visepresident Al Gore har med sitt miljøengasjement med boka og filmen «En ubehagelig sannhet» plassert seg som en respektert miljøkriger over hele verden.

Sheila Watt-Cloutier er nok mindre kjent utenfor miljøbevegelsen, men er kjent i Norge etter at hun i 2005 fikk Sofieprisen for sitt miljøarbeid.

Hun var leder for Inuit Circumpolar Conference fra 2002 til 2006, og har senere arbeidet med klimaendringene i Arktis og de menneskelige og miljømessige truslene endringene representerer, særlig for inuittene.

Forventninger

De to er også favorittene til direktør Stein Tønneson ved Fredsforskningsinstituttet. Begge er nominert hver for seg, men er også nominert sammen av Høyres tidligere miljøvernminister Børge Brende og SVs Heidi Sørensen.

Aktivister i det demokratiske partiet i USA har store forventninger til Al Gores kandidatur.

–  Vi ser det slik at hvis Al Gore får fredsprisen, så kan han ikke la være å stille som presidentkandidat, sier Ray Gayhart som organiserer kampanjen for å få Gore til å stille.

Den indiske forskeren R.K. Pachauri, som leder United Nations Panel on Climate Change, er også nominert for sitt miljøarbeid.

FAVORITT: Den tidligere amerikanske visepresidenten og miljøforkjemperen Al Gore. Foto: Mario Anzuoni/Reuters
FAVORITT: Den tidligere amerikanske visepresidenten og miljøforkjemperen Al Gore. Foto: Mario Anzuoni/Reuters Vis mer

Holocaust-helter fra 2. verdenskrig er også denne gangen nominert.

Det er 97 år gamle Irena Sendlerowa som reddet 2500 barn ut av Warsawa-ghettoen under krigen. 98 år gamle Nicholas Winton klarte å evakuere 669 jødiske barn ut av Tsjekkoslovakia like før krigsutbruddet. Winton er blitt kalt den engelske Schindler med referanse til Steven Spielbergs film om forretningsmannen Oskar Schindler, som reddet mange jøder under krigen. Han er nominert av Tsjekkias utenriksminister Karel Schwarzenberg, som også har sendt med 32 000 underskrifter fra skolebarn i håp om å påvirke Nobelkomiteen.

Bolivias president Evo Morales er også en av kandidatene som er nominert for kampen mot fattigdom, støtte til etniske minoriteter og miljøspørsmål.

Hans kandidatur støttes av Uruguay, Panama, Nicaragua og Venezuela.

Burma-aksjon

Etter den brutale nedslaktingen og arrestasjonene av munkene i Burma har det de siste dagene pågått en storstilt onlineaksjon for å bevege Nobelkomiteen til å gi Nobelprisen til Burmas munker.

Det er nettstedet TMV (themoderatevoice.com) som har satt i gang aksjonen, som i løpet av kort tid har samlet tusenvis av underskrifter for munkene.

Fristen for å melde på kandidater er for lengst gått ut, så i beste fall kan deltakerne håpe på nominasjon neste år.

Hvem mener du bør få Nobels fredspris?

Sonia Gandhis kandidatur når nok ikke opp i år heller, i likhet med den tidligere tungvektsbokseren Muhammad Ali, som er nominert for sitt arbeid Childrens General Assembly i Los Angeles som samler 100 barneambassadører som skal arbeide for fred.

Vil du sette penger på hvem som får prisen i år finnes det en rekke bookmakere som vil gi deg mer eller mindre gode odds på de forskjellige kandidatene.

Al Gore står i odds 5-2, mens Sheila Watt-Cloutier får 6-1.

Gjengangerne Bob Geldof og Bono får begge 25-1, mens den tidligere finske presidenten Martti Ahtisari får 5-1.

Store penger

Muhammad Ali må nøye seg med 40-1, likevel noe bedre enn Oprah Winfrey 50-1. Store penger kan du imidlertid gjøre ved å satse på Tony Blair. Da får du igjen 100 ganger innsatsen.

Det er likevel bare småpenger mot at presidet George Bush skal få prisen. Da kan du gange innsatsen med 250.

Nominer din kandidat i kommentarfeltet! Senere i dag lager vi en avstemning basert på lesernes forslag.

SKJØR FRED I KOSOVO: Den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari er en aktuell kandidat.
INUITT-FORKJEMPER: Sheila Watt-Cloutier fikk Sofie-prisen for sitt miljøarbeid i 2005.
AKTUELLE NESTE ÅR: Munkene i Burma har fått tusenvis av underskrifter for sitt kandidatur. Her fra en demonstrasjon i London.