Hvem plyndrer?

Disse to bildene har skapt raseri på amerikanske nettsteder. Den svarte mannen blir presentert som «plyndrer». De to hvite har «funnet» mat på et supermarked.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå raser debatten om mediene forhåndsdømmer svarte amerikanere i dekningen av katastrofen i New Orleans. Begge bildene ble tatt i forrige uke og publisert på Yahoo news, der bilder fra de store nyhetsbyråene blir lagt ut automatisk. Nyhetsbyrået AP har tatt bildet av den svarte mannen, mens bildene av de to hvite er fra byrået Getty images.

Anklaget for rasisme

Bildene er altså tatt av to forskjellige byråer, og beviser derfor ikke en systematisk forhåndsdømming av svarte.

Men da bildene ble stilt opp mot hverandre på bloggen Daily Kos under overskriften «Det er ikke plyndring om du er hvit», kom reaksjonene. I går nådde debatten storavisa New York Times.

Svarte kongressmedlemmer og andre har lenge reagert på hvorfor så mange av de nødlidende i katastrofen har vært svarte. Det mest påtrengende spørsmålet for den pressede president George W. Bush er om hjelpen hadde nådd fram kjappere dersom det hadde vært flest hvite på TV-bildene.

Rasismeanklagene blir kontant avvist, og USAs svarte utenriksminister Condoleezza Rice dro selv til områdene for å slå tilbake mot anklagene.

Men TV-bildene har synliggjort at skillelinjene altfor ofte går mellom hvite og svarte, og fattig og rik.

Evakuering med bil

-  Mediedekningen av katastrofen gir en illustrasjon på hvem som blir etterlatt i dette samfunnet, bokstavelig. Det er kanskje bare en slående versjon av noe jeg allerede visste. Alle folkene som ikke kom se ut, eller ikke hadde midlene, eller ikke trodde på advarslene, er svarte amerikanere, sier sosiolog Christopher Jencks ved Harvard-universitetet til The New York Times.

Evakueringsplanene la til rette for at folk selv skulle kjøre ut av byen før orkanen kom inn. Men hver tredje svarte familie i byen eier ikke bil, mens bare 15 prosent av hvite familier mangler bil.-  Evakueringsplanen var basert på at folk skulle kjøre ut. Myndighetene hadde ingen busser, sier Craig Colten, geolog på Louisiana State University.

New Orleans er en av de hardest kriminelt belastede byene i USA. To tredeler av byens innbyggere er svarte, og mens byen alltid har vært kjent som liberal og multikulturell, har den geografiske segregeringen bare økt de siste åra. Den hvite middelklassen har flyttet nordover mot Lake Pontchairtrain, eller vestover til Jefferson Parish.

Ødeleggelsene var størst i det lavereliggende området i Ninth Ward. Det er også en av byens fattigste området med et stort svart flertall.

SAMME MOTIV: To bilder viser tre overlevende som vasser gjennom flomvannet for å finne mat. Bildeteksten avslører en viktig forskjell: Den svarte mannen har «plyndret», mens de to hvite har «funnet» mat på et supermarked.