Hvem sa hva til hvem?

Frps Ulf Leirstein krever innsyn i DnB NOR-samtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jens Stoltenberg nekter fortsatt å utlevere dokumentene som viser hvilken kontakt det var mellom statsministerens kontor og DnB NOR-sjef Rune Bjerke i dagene forut for regjeringens redningspakke til bankene.

Nå krever stortingsrepresentant og nestleder i finanskomiteen, Ulf Leirstein (Frp), innsyn i disse dokumentene.

- Denne saken er ganske alvorlig, og vi lurer egentlig veldig på hva som har skjedd. Her er snakk om alvorlige beskyldninger om at en stor markedsaktør har hatt tett kontakt med Statsministerens kontor i forkant av redningspakken til bankene, sier Leirstein til Dagbladet.no.

Kravet er klarert med Frps stortingsgruppe, der alle er enige om at dette er viktig. Stortingsrepresentanter har en større innsynsrett enn pressen når det gjelder saksdokumenter i regjeringsapparatet.

Sendes stortings-presidenten
Derfor vil han nå bruke sin rett som stortingsrepresentant til å kreve innsyn. Innsynskravet må formelt sendes gjennom Stortingspresidenten og videre til den ansvarlige i regjeringen - i dette tilfelle statsminister Jens Stoltenberg. Deretter må regjeringen gi sitt svar innen tre dager.

- De kan fortsatt nekte meg innsyn, men da må de ha en god begrunnelse. Og den skal jeg like å se, sier Leirstein.

Han mener statsministeren selv har gjort alt han kan for å bagatellisere samtalene mellom SMK og DnB NOR-sjef Rune Bjerke, og at dette i seg selv er et argument for å utlevere dokumentene.

Gir grobunn for spekulasjoner

NOEN HAR SNAKKET SAMMEN: Men hvem? Og hva har de sagt? Det krever stortingsrepresentant Ulf Leirstein (t.h.) svar på. Mot venstre statsminister Jens Stoltenberg, hans stabssjef Karl Eirik Scjøtt-Pedersen og DnB NOR-sjef Rune Bjerke. Foto: SCANPIX
NOEN HAR SNAKKET SAMMEN: Men hvem? Og hva har de sagt? Det krever stortingsrepresentant Ulf Leirstein (t.h.) svar på. Mot venstre statsminister Jens Stoltenberg, hans stabssjef Karl Eirik Scjøtt-Pedersen og DnB NOR-sjef Rune Bjerke. Foto: SCANPIX Vis mer

I dagene før redningspakken ble offentliggjort var det hyppig kontakt mellom DnB NOR-sjef Rune Bjerke og stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Det var også direkte kontakt mellom Bjerke og statsministeren, som er gamle venner.

- Jeg finner det merkelig at statsministeren selv sier at disse dokumentene ikke er noe svære greier, men likevel velger å hemmeligholde dem. Dette gir ekstra grobunn for spekulasjoner, sier Leirstein.

Og legger til:

- Jeg mener vi må ha innsyn i dette, og vil derfor bruke min rett som stortingsrepresentant for å få det. Er det noe vi har praktisert i Norge så er det meroffentlighet, og derfor synes jeg dette er ekstra merkelig, sier Leirstein.

Økokrim informert

Torsdag ble to DnB NOR ansatte siktet for innsidehandel i forbindelse med salg av statsobligasjoner. Salget kom etter at de DnB NOR ansatte skal ha fått informasjon om redningspakken.

Økokrim skal ha mottatt notatet som viser kontakten mellom statsministerens stabssjef, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, og DnB NOR-sjef Rune Bjerke i dagene før regjeringens krisepakke ble lagt fram.

Notatet skal ha blitt overlevert Økokrim onsdag i forrige uke, etter at Kredittilsynets styre politianmeldte DnB NORs mulige innsidehandel i statsobligasjoner.

Hvem sa hva til hvem?

Må vurdere på ny

Flere andre - både politikere og jurister - har kritisert statsministerens hemmelighold av disse dokumentene.

- Statsministerens kontor har ikke endret posisjon i denne saken. Meroffentlighet er vurdert, men vi har ikke funnet grunn til å gi ut stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersens personlige nedtegnelser, som kun er laget til eget bruk, sier politisk rådgiver Mina Gerhardsen ved SMK til Dagens Næringsliv.

Når stortingsrepresentant Ulf Leirstein nå krever innsyn, må Statsministerens kontor vurdere saken på ny.

- Jeg tror ikke det blir ro i denne saken før vi får innsyn i disse dokumentene. Og dersom vi får avslag er jeg veldig nysgjerrig på begrunnelsen, sier Leirstein.