Hvem skal betale for flomskadene?

Først må menneskeliv reddes fra flommen i Mellom-Europa, så må kulturminner og andre faste verdier sikres mot vannmassene. Deretter gjenstår en storstilt gjenoppbygging - og hvor skal pengene komme fra?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen kan ikke uten videre tilby medlemslandene krisehjelp, fordi det ikke fins penger til slikt på EUs budsjett. Denne budsjettposten ble strøket av EU-parlamentet for noen år siden, sier en talsmann for kommisjonen i Brussel.

Medlemsland som Tyskland og Østerrike kan få anledning til å bruke midler som EU tidligere har bevilget til strukturtiltak i gjenoppbyggingen etter flomkatastrofen. Men for søkerland som Tsjekkia fins det ingen slik mulighet.

Den tsjekkiske regjering må trolig ut på lånemarkedet for å hente penger til reparasjoner og gjenoppbygging etter flommen. Regningen kan komme på mer enn de 14 milliarder kronene tsjekkerne måtte ut med etter storflommen i 1997, meldte BBC onsdag.

Ifølge den britiske rikskringkastingens nettjeneste kan årets flom bli en økonomisk katastrofe for Tsjekkia, som hittil har gått fri fra den økonomiske krisen i det øvrige Europa. Den gode økonomien så ut til å ha sikret tsjekkerne EU-medlemskap.

Praha-børsen ble stengt tirsdag, og mange av de ledende meklerfirmaene og bankene lukket også sine dører. I byen Ceske Budejovike førte oversvømmelse til stans i produksjonen ved Tsjekkias mest kjente bryggeri, som lager det originale Budweiser-ølet.

Det tyske bondelaget DBV regner med at jordbruket i Tyskland vil lide tap på minst en milliard euro (7,5 milliarder kroner) som følge av flommen. Forbrukerminister Renate Künast har sagt at regjeringen vil se på muligheten for krisehjelp til bøndene.

Statsminister Gerhard Schröder har lovet å stille 100 millioner euro (75 millioner kroner) til rådighet som billige lån til ofre for uvær og oversvømmelse. Mange av disse lånene vil trolig gå til bønder og andre næringsdrivende i delstaten Sachsen øst i Tyskland.

Tysklands stats- og delstatskasser vil også få store utgifter til reparasjon og gjenoppbygging av ødelagt infrastruktur. Uværet og flommen har gjort store skader på kraftforsyningen, vei- og jernbaneforbindelser og telekommunikasjoner.

(NTB)