SAMLENDE: - Vi vil være åpne for bidra til samlende løsninger, men er kritiske til forslagene om privatisering og kommersialisering innen både skole og helse, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SAMLENDE: - Vi vil være åpne for bidra til samlende løsninger, men er kritiske til forslagene om privatisering og kommersialisering innen både skole og helse, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Hvem skal betale for skattekuttene?

Spør Jonas Gahr Støre, finanspolitisk talsperson i Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Avskaffelse av formueskatten har vært en fanesak, nå ber NHO om kutt i selskapsskatt som i sin tur må utløse tilsvarende kutt i personskatt. Samlet vil det handle om over 100 milliarder, sier Jonas Gahr Støre.

Rettferdig - Skal det dekkes inn, hvem skal i så fall betale mer? Skal det føre til kutt i velferd, skole, helse? Skal det dekkes av mer oljepenger? Spør Støre.

- Helheten i skattesystemet er avgjørende, det skal være både effektivt og rettferdig. Vi reduserte selskapsskatten og nedsatte utvalget som skal vurdere ytterligere tiltak. Men vi stilte krav om inndekning. Det har regjeringen droppet, sier han.

Større forskjeller - 40 prosent av skattekuttene i 2014-budsjettet går til fire prosent av skatteyterne, mens bortfall av inntekter finansieres av enda mer oljepenger.
Det svekker velferdsstatens inntekter i forkant av at vi blir flere eldre. Og det viser en retning som innebærer større økonomiske forskjeller. Ingen av delene er klokt for et moderne velferdssamfunn, sier Ap-toppen.

Brede forlik Støre understreker at det er tradisjon for brede forlik i norsk politikk.

- Det mest profilerte tiltaket fra regjeringen så langt er skattekutt, finansiert av mer oljepenger. Vi er kritiske til begge deler og har markert uenighet der vi er uenige, blant annet politiske valg som øker forskjellene.

Men regjeringen kan regne med at vi kan enes der vi er enige, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Har respekt Den tidligere utenriksministeren og helseministeren i Stoltenbergs rødgrønne regjering poengterer at han har respekt for samarbeidsavtalen mellom Høyre/Frp og Venstre/KrF.

- Det er bred enighet om å videreføre sterkere satsing på skole og sykehus, vi vil være åpne for å bidra til samlende løsninger, men er kritiske til forslagene om privatisering og kommersialisering innen både skole og helse.

Og vi vil arbeide for sterkere tiltak for en mer ambisiøs klimapolitikk, sier Jonas Gahr Støre.

Bekymres Han uttrykker bekymring for fordelingspolitikken og sysselsettingspolitikken.

- Det viktigste nå er å sikre lav ledighet mens landet loses trygt gjennom en fase der Europa står overfor store økonomiske utfordringer.
Da må vi senke terskelen inn i arbeidslivet. Regjeringen fremmer forslag som virker motsatt, blant annet for familier som skal kombinere unger og jobb.

Valgløftene Støre sier at han tar til etterretning at Siv og Erna har lagt til side mange av de andre løftene fra valgkampen.

- Mitt inntrykk er også at Solberg-regjeringen har gått bort fra påstanden om at «den norske modellen står i veien for det norske folk», slik Siv Jensen sa før valget.

Nå skal alt bli «litt bedre». Vi får vente på resultatene, gjøre opposisjonens jobb, men være klare for samlende løsninger der det kan tjene landet.

Fine ord Gahr Støre peker på regjeringens høye ambisjoner om å effektivisere og fornye.

- Jeg synes det foreløpig blir mange fine ord om mindre «byråkratisk byråkrati», «fangst av tidstyver» og fjerning av «propper i flasketuten». Vi får vente på resultatene med et åpent sinn.
Det er bred enighet om å digitalisere og redusere unødig byråkrati og rapportering, det arbeidet må regjeringen bare fortsette.
Men statsråd Jan Tore Sanner sa for få måneder siden at han ville ha færre offentlig ansatte, nå sier han at vi vil trenge flere, avslutter Jonas Gahr Støre.