- Hvem skal fange opp tilbakefall?

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen stiller seg undrende til hvem som skal fange opp eventuelle tilbakefall dersom 23-åringen ikke lenger vil være med på det frivillige opplegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23-åringen bor på institusjonen og går jevnlig til psykolog. Målet er å reintegrere ham i samfunnet, men han kan når som helst velge å bryte behandlingen.

- Det er ikke sikkert at behandlingen hadde vært annerledes dersom han hadde vært idømt tvungen behandling. Forskjellen er at han nå kan velge å avslutte behandlingsopplegget selv. Spørsmålet blir hvordan vi skal forholde oss til situasjonen dersom han velger å avbryte samarbeidet. Hvis dommen blir stående, har vi ingen forankring i straffeloven til å gjøre noe. Hvem skal da fange opp eventuelle symptomer dersom han får et tilbakefall? Helsevesen og familie? spør Stolt-Nielsen.

Han påpeker at han ikke er negativ, men avventende, til dommen.

- Vi ønsket at han skulle idømmes tvungen behandling, men registrerer at dette ønsket ikke er tatt til følge. Vi må nå studere premissene nøye og ta stilling til om dette er riktig forståelse av den nye loven, sier statsadvokaten, som vil vurdere om det er grunnlag for å anbefale anke til Høyesterett.