<strong>NY SV-LEDESE:</strong>I SVs nye politiske er det ingen regjeringsmedlemmer. Likevel sitter SV i regjering. Foto: Anette Karlsen / Scanpix
NY SV-LEDESE:I SVs nye politiske er det ingen regjeringsmedlemmer. Likevel sitter SV i regjering. Foto: Anette Karlsen / Scanpix Vis mer

Hvem skal inn?

SV er et regjeringsparti, men i Audun Lysbakkens nye ledelse er det ingen statsråder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): SVs ferske leder, Audun Lysbakken, skal ikke inn i regjeringen. I hvert fall ikke med det første.

Selv har han sagt at han nå skal bli på Stortinget. Hvor lenge han blir der, og i hva slags rolle, er fortsatt uvisst. Men høyst sannsynlig vil han ikke nøye seg med annet en sjefsjobben som parlamentarisk leder i SVs stortingsgruppe.

Stolleken
Dermed er det duket for stolleken i SV i dagene framover. For SV er et regjeringspart, men i SVs rykende ferske ledelse er det ingen statsråder.

Minst en av de to andre i den nye ledertrioen kan dermed belage seg på en plass rundt Stoltenbergs bord. Spørsmålet er bare hvem av de to nestlederne det blir.

Ny miljøvernminister
Etter det Dagbladet kjenner til skal Erik Solheim være forberedt på at han kan miste en av sine to statsrådsposter. Skjer det vil han trolig bli sittende igjen med utviklingsministerposten. Da kan både Bård Vegar Solhjell, som i dag er parlamentarisk leder, og Inga Marte Thorkildsen bli ny miljøvernminister.

Kvinne i BLD?
Det har lenge vært spekulert i det siste. Thorkildsen har markert seg på miljøområdet og har tidligere hatt ansvar for å lose i havn klimaforliket i Stortinget på vegne av de rødgrønne.

Men Lysbakkens avgang som barne- og likestillingsminister har gjort at Kristin Halvorsen har tatt over den jobben i tillegg til kunnskapsministerposten.

Og det er ingen ønskelig situasjon over tid, ifølge en sentral kilde. Som tidligere kvinnepolitisk leder i SV kan nettopp barne- og likestillingsdepartementet derfor være et annet alternativ for Thorkildsen som statsråd.

Solhjell inn?
Men om Lysbakken blir parlamentarisk leder mener flere Dagbladet har snakket med at det også vil være naturlig at Bård Vegar Solhjell kommer inn i teamet til Stoltenberg igjen. Ikke bare har Solhjell erfaring som statsråd fra tidligere, han har også samarbeidet tett med Ap-lederen som statssekretær ved Statsministerens kontor.

Men om Lysbakken er villig til å plassere Solhjell, som i høst utfordret han som motkandidat til partiledervervet, i regjering er usikkert. Kilder Dagbladet har snakket med mener Lysbakken ikke har så mye valg, om han selv vil styre butikken på Stortinget.

Player Holmås
Så gjenstår det å se hva Lysbakken tenker om sin hittil argeste utfordrer, Heikki Holmås. Blant landsmøtedelgatene i helga ble det lagt merke til at han ba sine egne tilhengere slutte opp om Lysbakken som leder, i stedet for å stemme blankt.

Flere sentrale kilder avviser overfor Dagbladet at Holmås skal ha blitt tilbudt en statsrådspost som takk. Likevel mener flere SVere at han kunne tatt nettopp miljøministerposten.

Aasland ut?
Blir Erik Solheims to ministerposter delt opp, kan det bety slutten for forskning- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.  For så langt er det mye som tyder på at fordeling av antall statsråder mellom regjeringspartiene fortsatt skal være den samme.

Det kan i neste omgang bety at Kristin Halvorsen blir sittende med et utvidet Kunnskapsdepertement.

<strong>FORHANDLE:</strong>  Bård Vegard Solhjell, SV's nye partileder Audun Lysbakken og Inga Marte Thorkildsen ankom i går regjeringskonferansen på Torbjørnrud hotel for å forhandle med regjeringa, og ikke minst med Jens Stoltenberg, om budsjett. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
FORHANDLE: Bård Vegard Solhjell, SV's nye partileder Audun Lysbakken og Inga Marte Thorkildsen ankom i går regjeringskonferansen på Torbjørnrud hotel for å forhandle med regjeringa, og ikke minst med Jens Stoltenberg, om budsjett. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer