Hvem skal redde Nasraden (3)?

Sjansen er stor for at Nasraden (3) dør av sult. Mellom 10 og 14 millioner etiopiere står overfor den verste sultkatastrofen i Afrikas historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETIOPIA (Dagbladet): «En mor står i køen utenfor helsesenteret i Kobo, over skuldrene henger hennes syke sønn. Øynene er dekket av fluer, barnet er døende,» skrev jeg sommeren 1984.

Nå, 18 år seinere, er mødrene igjen på marsj til helsesentre og matutdelingsstasjoner med sine døende barn. I 1984 var det få som tok nødropene fra Etiopia alvorlig; det var først i 1985, etter et BBC-program, at Bob Geldof oppdaget sulten og vekket verden med Band Aid og Live-Aid-konserten. Da kom hjelpearbeidet i gang for alvor, men likevel døde en million mennesker.

DENNE GANGEN er vestlige land langsomt i ferd med å oppdage sulten.

- Det trengs 60000 tonn matvarer fram til jul, som ingen har lovet å levere, og det trengs 80000 tonn i januar og februar neste år, sier Redd Barnas stedlige representant i Etiopia, Sigmund Kalstrøm, til Dagbladet.

Utlandet, også Norge, har konsentrert seg om sulten i det sørlige Afrika og ikke lyttet til nødropene fra Etiopia.

Forrige fredag bevilget imidlertid Norge ti millioner kroner til umiddelbar nødhjelp, sju millioner kroner til Etiopia og tre millioner til Eritrea. Stortinget vil i desember bli forelagt et forslag om ytterligere hjelp til det sørlige Afrika og Afrikas Horn på 45 millioner kroner, som skal fordeles blant organisasjoner som arbeider for å avhjelpe sulten i Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer