Hvem skal retten tro på?

SØRUMSAND/LILLESTRØM/OSLO (Dagbladet): Hvem snakker sant? Frontene i trippeldrapssaken er klare: Det er Veronica og Per Kristian Orderud mot Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød - et velsett ektepar i lokalsamfunnet mot to småkriminelle narkotikamisbrukere fra storbyen. Her er de motstridende forklaringene om de viktigste hendelsene i trippeldrapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅPENLEVERINGEN:

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød:

Kristin Kirkemo (26) og Lars Grønnerød (41) hevder de har skaffet Per Kristian og Veronica Orderud to våpen av samme typer som ble brukt under likvideringen av Anne Orderud Paust og hennes foreldre. Den 23. desember 1998 ble det avholdt et juleselskap på Orderud gård. Kristin Kirkemo har i politiavhør hevdet at hun da overleverte to pistoler kaliber 22 til ekteparet Orderud. Den 25. juli ble seks Ruger kaliber 22 stjålet i Molde. Både Kirkemo og Grønnerød forklarer at Kristin fikk tak i våpnene i Molde. Ett av disse dukket seinere også opp i Lars Grønnerøds leilighet.

Kristin forklarer at hun overleverte våpnene fra Molde rundt klokka 17.30-18.00 lille julaften på Orderud gård til sin halvsøster. Ifølge Kristin Kirkemo overleverte hun våpnene fordi ekteparet Orderud var redde etter de to attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og hennes avdøde mann, Per Paust.

Ifølge Lars Grønnerøds advokat, Steinar Wiik Sørvik, kom Grønnerød til gården seinere på kvelden. Han skal imidlertid ha blitt sur og forlatt selskapet. Grønnerød har forklart at Kristin fortalte at hun overleverte våpnene.

- Svært mye av det min klient har fortalt, har vist seg å stemme, sier Steinar Wiik Sørvik, Lars Grønnerød advokat.

Per Kristian og Veronica Orderud:

I sine samstemte forklaringer i Eidsivating lagmannsrett på fredag, avviste ekteparet en hver befatning med skytevåpen. De mener en våpenlevering aldri har funnet sted. Per Kristian Orderud hevder han var i fjøset fra 15.30 til 19.00, slik at halvsøstrene Veronica og Kristin var aleine. Veronica forklarer at de ikke snakket mye med hverandre. Kristin skal ha pakket julegaver, mens Veronica tilberedte mat og blant annet var ute i fjøset sammen med sin ektemann.

- Da vi var aleine, overleverte Kristin aldri noen våpen til meg, hevder Veronica.

- Lars Grønnerød og Kristin Kirkemos forklaringer har skiftet. De har ikke troverdighet, sier Per Kristians advokat, Cato Schiøtz.

Etter det Dagbladet får opplyst, stemmer det at forklaringene til de to medsiktede har skiftet på en del punkter.

SKISSEN AV DRAPSSTEDET:

Kristin Kirkemo:

I et politiavhør i Drammen kretsfengsel på torsdag, tegnet Kristin Kirkemo en skisse av den moderne kårboligen i Sørumsand. Kirkemo tegnet skissen, som skal være ganske detaljert, på bakgrunn av at ekteparet Orderud, eller bare en av dem, laget en tilsvarende skisse lille julaften.

Per Kristian og Veronica Orderud:

Ekteparet forklarer at det aldri ble laget en slik skisse om kvelden lille julaften.

Spørsmålet er hvordan Kristin Kirkemo kan huske såpass mange detaljer fra en skisse som ble laget for over et halvt år siden?

VÅPENBYTTET:

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød:

Grønnerød, som er Kristin Kirkemos nære venn og eks-samboer, hevder at Per Kristian Orderud i slutten av mars/april ville bytte våpen med Grønnerød. Ifølge Grønnerød visste Orderud at han hadde et illegalt våpen, en 38-kaliber. Ifølge Grønnerød, som ikke er helt sikker på datoen for våpenbyttet, fikk han en pistol 22 kaliber i bytte mot 38-kaliberen. Ett av disse våpene mener kriminalpolitiet skal være ett av drapsvåpene.

Grønnerøds forklaring vil bli styrket, eventuelt svekket, når politiet har fått sjekket mobiltelefonutskriftene til Grønnerød, fordi han hevder at han ringte til en kompis flere ganger etter at han byttet våpen med Grønnerød.

- Jeg vet ikke om Kristin visste om dette våpenbyttet, sier Kristin Kirkemos forsvarer, Tor Kjærvik.

Per Kristian og Veronica Orderud:

Odelsgutten hevder det aldri har vært noe våpenbytte.

- Ren fantasi. Per Kristian har ikke hatt kjennskap til våpen siden militæret, hevder forsvarer Cato Schiøtz.

Politiet sjekker også aktiviteten på kontoen til Per Kristian Orderud i det aktuelle tidspunktet, ettersom Grønnerød hevder han fikk betalt for våpenbyttet.

Forsvarerne mener at Lars Grønnerød med sin forklaring, er uten rot i virkeligheten, og at dette var en forklaring han kom med for å kaste mistanken mot ekteparet Orderud - et agn politiet kastet seg over.

DRAPSNATTA:

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød:

Begge hevder de har alibi for drapsnatta. Dette etterforskes nå av drapsetterforskerne.

Per Kristian og Veronica Orderud:

Klokka 21.00, fredag 21. mai: Per Kristian og Veronica tar farvel med venner i 18-tida. Siste utenforstående observasjon av Per Kristian og Veronica Orderud gjøres ved 21-tida. Leietaker Henrik Bjarne Bruun ser ekteparet kjøre avgårde med hundene i sin Isuzu Trooper. Ifølge forklaringen til ekteparet avsluttes treningsturen med de to schæferhundene ved 22.30-tida.

Klokka 23.30: Leieboer Henrik Bjarne Bruun bemerker at han ikke kan se hverken Orderud-parets hunder eller bil i det han går og legger seg. Vanligvis er de to tilbake fra tur seinest klokka 23 hver kveld.

Lørdag 22.mai:

Klokka 00.00-05.00: Politiet mener at Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble likvidert natt til lørdag i den moderne kårboligen. Etter det Dagbladet erfarer, er drapstidspunktet stipulert til mellom midnatt og femtida lørdag morgen.

Klokka 05.15: Leieboer Bruun står opp for å kjøre på jobb. Ifølge hans forklaring ser han ikke de to schæferhundene og ekteparets bil. Spørsmålet er om, slik forsvarerne hevder, hundene sov i hundehuset og bilen var parkert i garasjen? Bruun sier at han for en sjelden gangs skyld ikke blir holdt våken eller vekket av den yngste hunden, som nesten alltid bjeffer i hundegården om natta Bruuns samboer skal ha sittet oppe til bortimot firetida samme natt. Vedkommende registrerer heller ikke bevegelser eller lyder ved ekteparets hus.

Klokka 05.30: Ifølge Per Kristian Orderud forklaring, står han opp ved 05.30-tiden for å gå i fjøset.

Klokka 06.00-10.00: Ved 06-tiden går Per Kristian Orderud i fjøset. Ifølge forsvarerne blir han her møtt av den bosniske gårdsgutten. Kona Veronica sier at hun står opp litt seinere og går tur med hundene.

Klokka 10.00-11.00: I dette tidsrommet - ekteparet er litt uenige om nøyaktig tidspunkt -reiser de avgårde med bil til en hundeutstilling på Nesbyen i Hallingdal. De blir observert få kilometer fra Sørumsand ved 11-tida.

Lørdag kveld: I Nesbyen spiser Per Kristian Orderud middag på kinesisk restaurant sammen med Veronica. Han er ifølge politiforklaringen i godt humør fordi han og faren - gjennom advokater - skal ha blitt muntlig enige om et forlik fredag.

Kristian Magnus Orderuds bror, Hans Orderud, finner de tre skutt og drept tidlig søndag formiddag.

Dermed har ikke Per Kristian og Veronica Orderud alibi - forutenom hverandre - drapsnatta. Etterforskerne stiller også spørsmål ved hvem som kunne vite at Anne Orderud Paust kom for å hente sine foreldre fredag den 21. mai. Og hvem visste at de ikke dro til Risør som planlgt fredag kveld?

PÅGRIPELSENE:

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød:

Gjennombrudd i etterforskningen kommer 1. juni. Naboer ved Stensrudvannet i Østmarka ringte politiet og meldte om vill skyting ved en OBOS-hytte. En av de to personene politiet fant var Kristin Kirkemo (26). Funn på en adresse i Frognerveien koblet også hennes venn, Lars Grønnerød, til saken. En av de to pistolene fra tyveriet i Molde ble beslaglagt i Grønnerøds leilighet. Politiet tror den andre ble brukt i trippeldrapet.

Politiet vet dermed at Grønnerød snakker sant om hvor våpenet kom fra og hvor det havnet. Politiet skal også ha dokumentert at magasinet som ble beslaglagt i Grønnerøds leilighet i Frognerveien i Oslo, ikke kunnet være brukt i trippeldrapet.

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød siktes 11. juni for overtredelse av våpenloven. Siktelsen blir utvidet til overlagt drap eller medvirkning den 14. juni.

Per Kristian og Veronica Orderud:

Ekteparet blir bedt om å komme til avhør på Fet og Rælingen lensmannskontor mandag den 14. juni. Her siktes de for overlagt drap og medvirkning til dette. De nekter all skyld. Onsdag 16. juni ble de løslatt av Nedre Romerike forhørsrett, men politiet påkjærte kjennelsen. Fredag 18. juni forklarer de seg på nytt i Eidsivating lagmannsrett. Kjennelse faller mandag.

Spørsmålet er om de tre dommerne tror mer på ekteparet Orderud enn Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød.