- Hvem skal ta hånd om sønnen min når de henretter meg?

Asylsøkeren Goldlyn (33) skal utvises fra Sverige til dødsstraff i Nigeria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenske Migrationsverket er anmeldt til politiet av Røde Kors etter at de har gitt ut opplysninger om den 33-årige kvinnen Goldlyn til nigerianske myndigheter, melder den svenske avisa Expressen.

Goldlyn er dømt for ekteskapsbrudd i hjemlandet Nigeria, og den lokale domstolen har lagt sharia-lover til grunn for domsavgjørelsen.

Domstolen anser hennes forbrytelse som særs grov, og det betyr at hun skal steines til døde.

Flyktet fra hjemlandet

For to år siden dro Goldlyn fra familie og venner i Nigeria. Hun var da blitt gravid med en annen mann en den hun var gift med.

Hun fikk valget: Forlat landet - eller dø.

- Jeg levde med mannen min i fem år uten å få barn. I min kultur er det stor skam om en kvinne forblir barnløs, sier Goldlyn.

I hjembyen ble Goldlyn trakassert av naboene, som trodde det var noe galt med henne. Hun traff en mann hun ble forelsket i.

DØDSDØMT - OG UTVISES: 33-årige Goldlyn bor på hemmelig sted i Sverige, og venter nå på Migrationsverkets avgjørelse. Hun er dømt til døden i hjemlandet. Foto: Scanpix/Katarina Hansson
DØDSDØMT - OG UTVISES: 33-årige Goldlyn bor på hemmelig sted i Sverige, og venter nå på Migrationsverkets avgjørelse. Hun er dømt til døden i hjemlandet. Foto: Scanpix/Katarina Hansson Vis mer

- Min mann ble rasende. Han gikk til sharia-domstolen og fikk det han ville - en dødsdom mot meg, sier Goldlyn.

Forfulgt av mannen

Og det skulle ikke holde å flykte til en annen verdensdel. Hennes mann har de siste to årene forsøkt å finne sin eks-kone, og da han kontaktet det svenske innvandringsdirektoratet Migrationsverket, fikk han fullstendige opplysninger om kvinnen.

I tillegg har myndighetene kommet fram til at Goldlyn ikke trenger beskyttelse, og at hun dermed skal utvises fra Sverige.

Goldlyn bor nå på hemmelig sted i Sverige sammen med sin 15 måneder gamle sønn. Hun er livredd for hva som vil skje dersom svenske myndigheter ikke snur i saken.

- Hvem skal ta hånd om sønnen min når de henretter meg, spør hun Expressen.

Myndighetene anmeldt

Nå har Røde Kors i Söderhamn anmeldt migrationsverket for å lekket opplysningene om Goldlyns adresse til eksmannen.

- Det er en enorm tragedie om vi har gjort en slik feil. Det strider mot vår policy om hemmelighold, sier Alicia Bengtsson, talsmann for migrationsverket.

- Hvem skal ta hånd om sønnen min når de henretter meg?