<strong>TROLIG SKAL TRE UT:</strong> Regjeringen under den høytidelige åpningen av Stortinget 2018. Statsminister Erna Solberg (H) i front. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TROLIG SKAL TRE UT: Regjeringen under den høytidelige åpningen av Stortinget 2018. Statsminister Erna Solberg (H) i front. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

KrF inn i regjeringen

Hvem skal ut? Disse kan bli ofret når KrF skal inn i regjering

Det vil koste dyrt å få KrF med i regjering. Linda Hofstad Helleland, Bård Hoksrud og Bent Høie kan bli ofret. KrF varsler knallharde krav for å sikre Ernas drøm om en flertallsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det vil koste Erna, Siv og Trine dyrt å få KrF inn i regjering.

Erna Solberg må trolig ofre Linda Hofstad Helleland, og Siv Jensen kan måtte ofre Bård Hoksrud når KrF skal få plass ved kongens bord. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen sitter kanskje også usikkert. Og kanskje må en av Høyres nestledere Bent Høie eller Jan Tore Sanner gå tilbake til Stortinget når KrF rykker inn i regjeringen?

Solberg vil trolig benytte anledninger til rokeringer.

<strong>MÅ OFRES?:</strong> Bård Hoksrud (Frp) er fersk landbruks- og matminister, men kan bli ofret når KrF skal inn i regjering. Foto: Jørn H. Moen
MÅ OFRES?: Bård Hoksrud (Frp) er fersk landbruks- og matminister, men kan bli ofret når KrF skal inn i regjering. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Som regjeringssjef må hun sikre en rimelig kjønnsbalanse, fordeling av tunge poster på fire partier og ha statsråder fra hele landet.

Må samle partiet

Etter det bitre oppgjøret mellom «røde» og «blå» er det viktig for KrF å samle partiet, også gjennom regjeringsprosjektet. En usikker faktor er om dem som har vært tydeligst mot regjering med Frp vil gå inn som statsråd.

Tre KrF-statsråder

<strong>MÅ OFRES:</strong> Barne- og familieminister Linda Hofstad Helleland (H) kan være blant statsrådene som må gå ut av regjeringen. Foto: Lise Åserud/Scanpix
MÅ OFRES: Barne- og familieminister Linda Hofstad Helleland (H) kan være blant statsrådene som må gå ut av regjeringen. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Som Venstre vil KrF trolig få tre statsrådsposter. Det betyr mest sannsynlig at Høyre må gi fra seg to og Frp ett departement. De fire partiene kan også bli enige om å endre departementsstrukturen slik at kabalen mellom de fire partiene går opp. Men Erna Solberg har ikke ønske om for mange departementer.

Både Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som skal forhandle med Høyre, Frp og Venstre og Knut Arild Hareide som blir «rådgiver», gjorde det fredag klart at KrF har sterke forhandlingskort og vil ha tydelig «fotavtrykk» som kan samle partiet.

INN I REGJERING: En av nestlederne eller begge går inn i regjeringen: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad: Foto: Christian Roth Cristensen/Dagbladet
INN I REGJERING: En av nestlederne eller begge går inn i regjeringen: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad: Foto: Christian Roth Cristensen/Dagbladet Vis mer

Forhandlingsdelegasjonen må komme tilbake med en regjeringsplattform som landsstyret er fornøyd med. Da er det langt mer enn endring av abortloven som må på plass.

- Det bør være et absolutt krav å få gjennomslag for abortlovnadene til Erna Solberg. I tillegg skal vi ha flere kvoteflyktninger og kraftig nedtrapping av subsidieringen av oljenæringen, sier en KrF-kilde.

- Vi må få på plass en helt ny plattform, forankret i kristen-humanistiske verdier. Og så er det helt klart at Erna Solberg er nødt til å holde abort-løftet, sier en annen sentral kilde.

Kostbar barnereform

Før den opprivende og dramatiske kampen om KrFs retningsvalg tydeliggjorde partiet sine politiske prioriteringer. De har lagt fram en barnereform med en rekke kostbare tiltak, som økt barnetrygd. Familiepolitikken er en av KrFs kjernesaker, og det vil være rart om ikke KrF krever å få styre departementet for barn og familie.

Kjell Ingolf Ropstad (33), nestlederen som de fleste peker på som partileder dersom KrF går inn i regjering, blir statsråd. Ropstad har vært stortingsrepresentant for Aust-Agder siden 2009.

Det er Ropstad som har ledet arbeidet med barnereformen, og han kan meget vel bli statsråd for dette departementet. Porteføljen til departementet kan også utvides til å omfatte inkludering og inkludering, som i dag ligger i kunnskapsdepartementet.

USIKKERHET: KrFs landsstyremøte ble åpnet med en partileder som åpnet for å søke samarbeid med Arbeiderpartiet. Senere viser det seg at det er en splittelse i partiledelsen. Dette tenkte statsminister Erna Solberg da hun hørte Hareides tale. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hvis KrF får dette departementet, må Linda Hofstad Helleland tre til side. Rokeringer kan gjøre at hun beholdes i regjeringen, men da må andre vike plass.

Vil styre Skole-Norge?

Bemanningsreformen for skolen er en av KrFs store seire med regjeringen det siste åre. Å sikre kontroll med oppfølgingen av den, samt å sikre friskolenes økonomi, kan bli en prioritert sak for KrF.

I dag er Kunnskapsdepartementet delt i to, Jan Tore Sanner (H) er kunnskaps- og inkluderingsminister, mens Iselin Nybø (Venstre) er forsknings- og høyere utdanningsminister. Dersom KrF vil ha - og får - ansvar for skolepolitikken, er det trolig Sanner som må gå.

Ropstad kan være aktuell også i dette departementet. Sentralstyremedlem og gruppeleder i Oslo KrF, Erik Lunde (39), er en god kandidat. Han var på Hareides side, men skal nå sitte i KrFs forhandlingsdelegasjon. Lunde er teolog og forfatter av flere bøker om kristendemokrati.

<strong>STATSRÅD:</strong> Hans Olav Syversen kan få comeback i politikken når KrF nå går inn i regjering. Han kan gå inn på flere poster. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STATSRÅD: Hans Olav Syversen kan få comeback i politikken når KrF nå går inn i regjering. Han kan gå inn på flere poster. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Hans Olav Syversen (51) er en åpenbar kandidat til flere statsrådsposter. Han har vært parlamentarisk leder, leder av finanskomiteen og har lang erfaring i partiet. Syversen satt på Stortinget for Oslo fra 2005 til 2017.

Abort og likeverd

Kampen mot sorteringssamfunnet er en annen hovedsak for KrF.

Abortloven har fått mest oppmerksomhet i den opphetede striden de siste ukene, først og fremst fordi Ropstad og Erna Solberg har tyvstartet forhandlinger om den. «Noe» må KrF derfor få på dette punktet.

Olaug Bollestad (57) fra Rogaland har ledet arbeidet med en såkalt likeverdsreform, der KrF legger fram en rekke tiltak for å styrke tilbudene for funksjonshemmede, både i helse- og omsorg og i arbeidslivet. KrFs første nestleder Olaug Bollestad er sykepleier og nå leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun kan godt bli helseminister, hvis hun ikke blir parlamentarisk leder.

Et annet KrF-navn som nevnes, er nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Solveig Kopperstad Bratseth. Hun var på «rød» side i striden om retningsvalg. Hvis KrF får helseministeren, må Bent Høie (H) gå. I dag har regjeringen en egen minister for eldre og folkehelse, Åse Michaelsen (Frp). Det er ikke gitt at denne organiseringen blir beholdt. Michaelsen kan også være blant Frp-statsrådene som blir byttet ut.

Minister for verdens fattige

<strong>MÅ GÅ?:</strong> Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) kan være blant de statsrådene som må gå eller skifte beite. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MÅ GÅ?: Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) kan være blant de statsrådene som må gå eller skifte beite. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Bistand og fattigdomsbekjempelse er også en hovedsak for KrF. KrF har gjennom budsjettene med regjeringen fått gjennom at minst en prosent av Bruttonasjonalinntekten (BNI) skal gå til bistand. Dette vil KrF trolig ha på plass i en regjeringsplattform.

<strong>STATSRÅDEMNE?:</strong> Stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) fra Sogn og Fjordane kan være en mulig utviklingsminister, men kan være litt for ung og uerfaren. Foto: Nina Hansen.
STATSRÅDEMNE?: Stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) fra Sogn og Fjordane kan være en mulig utviklingsminister, men kan være litt for ung og uerfaren. Foto: Nina Hansen. Vis mer

Det er sannsynlig at de vil prioritere statsrådsposten for verdens fattigste også denne gangen. I så fall må Nikolai Astrup (Høyre) gi fra seg jobben. Men han kan bli flyttet til et annet ansvarsområde i regjeringen. KrF-kandidater til denne jobben kan være Erik Lunde. En annen kandidat er stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane, Tore Storehaug (26). Han var Hareides «reserve» på noen av fylkesårsmøtene, og regnes som en «coming man» i partiet.

Landbruksminister fra KrF?

KrF er også opptatt av distriktspolitikk og næringspolitikk for hele landet. Derfor kan partiet være interessert i få fiskeriministerposten og landbruksdepartementet.

Tidligere stortingsrepresentant Line Henriette Holten (47) er aktuell her eller i andre departementer. Holten var stortingsrepresentant fra Østfold fra 2005 til 2017. Hun er nå var generalsekretær i Tekna.

<strong>STATSRÅD?:</strong> Tidligere stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal nevnes som mulig statsråd. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
STATSRÅD?: Tidligere stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal nevnes som mulig statsråd. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Landbrukspolitikk er viktig for oss. For regjeringen er landbrukspolitikk næringspolitikk, mens for oss er det distriktspolitikk. Line Henriette Holten vil være en utmerket kandidat, sier gruppeleder for KrF i Sogn og Fjordane fylkesting, Trude Brosvik.

En annen kandidat er KrFs næringspolitiske talsmann Steinar Reiten (55) fra Møre og Romsdal. Han sto i striden om retningsvalg på den «gule» siden sammen med Hans Fredrik Grøvan.

<strong>STATSRÅD:</strong> Steinar Reiten er KrFs næringspolitiske talsmann og er en aktuell kandidat dersom KrF får ansvar for næring, fiskeri eller landbruk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STATSRÅD: Steinar Reiten er KrFs næringspolitiske talsmann og er en aktuell kandidat dersom KrF får ansvar for næring, fiskeri eller landbruk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Leder av Finnmark og Troms KrF og sentralstyremedlem, Svein Iversen, understreker også at landbruk- og distriktspolitikk er viktig for KrF.

- Jeg er ikke så bekymret for at ikke de tradisjonelle hjertesakene kommer på plass. Jeg er mer opptatt av man ikke glemmer distriktspolitikken og primærnæringene, fiskeri og landbruk. Det er svært tunge saker for KrF, sier Iversen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer