Hvem skjøt FN-observatørene?

En overlevende sier angriperne hadde palestinske uniformer. Men palestinerne skylder på Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To medlemmer av den norsk-ledede observatørstyrken i Hebron på Vestbredden ble drept da bilen deres ble beskutt utenfor byen i går kveld.

Major Cengiz Soytunc fra Tyrkia og sveitsiske Katrine Brooks mistet livet, mens den tyrksiske kapteinen Huseyin Ozaslan bare ble lettere såret. Han ble brakt til sykehus i Jerusalem.

Ozaslan sier til israelsk radio at han så angriperen tydelig. Mannen var kledd i de palestinske suikkerhetsstyrkenes uniform og bar automatgeværet AK-47, opplyser kapteinen.

- Vi ropte at vi vat observatører, medlemmer av TIPH, sier Ozaslan. - Men han hørte oss ikke og fortsatte å skyte.

Angriperen tømte hele magasinet i bilen der FN-observatørene satt.

- Israel skjøt

Talsmenn for de palestinske selvstyremyndighetene legger likevel skylden på Israel.

Observatørene ble ifølge palestinske kilder truffet av prosjektiler som ble avfyrt fra den israelskkontrollerte delen av Hebron. Sykehusarbeidere i byen, sa ifølge internasjonale nyhetsbyråer, også at prosjektilene var av israelsk opprinnelse.

De palestinske selvstyremyndighetene forlanger nå en internasjonal gransking av episoden. TIPH består av observatører fra Norge, Danmark, Sverige, Sveits, Italia og Tyrkia, og er utplassert i Hebron-området etter avtale med israelerne og palestinerne.

Ifølge en israelsk talsmann ble observatørenes bil beskutt av palestinere som trodde det satt jødiske nybyggere i bilen.

- Palestinske terrorister fortsetter å drepe israelere, og de dreper nå også internasjonale observatører, sa den israelske oberstløytnanten Olivier Rafovich til nyhetsbyrået AFP Intervjuet med den overlevende i Haaretz