Hvem skulle kidnappe Helle?

NESSET/OSLO (Dagbladet): Få dager etter at Bjørnar Torvik forsvant sporløst fra Øksendal på Møre mai 1991, ble treåringen Helle forsøkt kidnappet i nabobygda. Kidnapperne kjørte en hvit Mercedes. En maken bil sett med en ung gutt gråtende i baksetet en drøy mil fra stedet - samme dag som Bjørnar forsvant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er helt nye vitneopplysninger i den sju år gamle forsvinningssaken.

Ekteparet Magny og Anders Torvik har aldri fått svar på hva som skjedde med sønnen deres den skjebnesvangre torsdagen 30. mai 1991.

Etter å ha lekt med en åtte år gammel gutt ved klubbhuset i Øksendal forsvant fireåringen sporløst ved 13.45-tida. Få minutter tidligere hadde åtteåringen forlatt Bjørnar for å spise middag.

Politiet fant Bjørnars sykkel ved klubbhuset som ligger drøye 50 meter fra elva. Politiets teori har i hele saken vært at Bjørnar druknet - uten at det finnes bevis for dette.

SEFO-kritikk

Det særskilte etterforskningsorganet (SEFO) kritiserte politiet kraftig for ikke å ha fulgt opp andre spor i den innledene fasen av etterforskningen.

Først nå, etter sju år, kommer tipset fra Hans Hansen fram.
Han var på vei hjem fra arbeid da han oppdaget en hvit Mercedes, trolig DC-registrert. Hansen befant seg da en drøy mil øst for Øksendal.

- Det var to menn, eller en mann og en kvinne i bilen. Jeg reagerte på at gutten hele tida gråt fortvilet. Han prøvde å reise seg opp i baksetet, men ble dratt ned av mannen i førersetet, forklarer Hans Hansen til Dagbladet.
Han reagerte på observasjonen, men meldte aldri fra til politiet fordi han trodde Bjørnar var druknet.

- Først i fjor ble jeg avhørt. Det var etter at dattera mi hadde nevnt episoden for Bjørnars mamma, forklarer Hans Hansen til Dagbladet. Etter et kort politiavhør hørte han ikke mer fra politiet.

Hans Hansen anslår guttens alder til å være tre til fire år. Og mener gutten hadde lik pannelugg som Bjørnar.

Tur med bestemor

To eller tre dager seinere, den 2. eller 3. juni 1991 ble Helle (3), som i dag er ti år, forsøkt kidnappet i nabobygda Surnadal.
Kidnappingsforsøket skal ha skjedd rett ved kjøpesenteret BC i Surnadal.

Helle var på tur med sin bestemor Magny Nordvik (57).

- Vi var på vei hjem fra kjøpesenteret, men Helle ville bli igjen i veikanten. Hun lekte med å kaste stein i et avløp, forklarer Nordvik til Dagbladet.

Etter en stund begynte bestemora å gå i forveien, for å lokke med seg barnebarnet.

- Da jeg snudde meg etter å ha gått drøye ti meter så jeg en bil som stanset ved Helle. Det var to menn i bilen, som var en hvit Mercedes av eldre modell, forklarer hun.
Mennene utviste stor interesse for treåringen. De pekte og pratet med henne gjennom vinduet. Plutselig åpnet den ene mannen sidedøra og strakk ut armen.

- Da var jeg rett bak Helle, og tok tak i henne. Da mennene oppdaget meg, smalt de igjen døra og stakk fra stedet, sier bestemor Magny Nordvik.

Hun har ikke sett den hvite Mercedesen i Surnadal verken før eller seinere.

- Jeg tenkte med en gang på Bjørnars forsvinning og varslet det lokale lensmannskontoret. Der fikk jeg beskjed om at det var lite å gjøre, men at jeg neste gang burde skrive ned registreringsnummeret på bilen, sier hun.

Magny Nordvik ble ikke avhørt av politiet. Opplysningene om kidnappingsforsøket kom aldri etterforskerne i Bjørnar-saken for øre.

I Rinndalen

Ytterligere noen dager seinere får politiet melding om nok en hvit Mercedes. Denne gangen ble observasjonen gjort i Rinndalen, et stykke utenfor Surnadal på vei mot Oppdal i Trøndelag.

Ifølge politiets opplysninger skal en ung jente ha blitt kontaktet av en eller flere menn i Mercedesen. Jenta følte situasjonen truende og løp fra stedet.

Ingen av observasjonene av disse hvite Mercedesene er sjekket av politiet. Det er umulig å vite om observasjonene som er gjort er av samme bil, eller om det er tilfeldigheter.