Hvem snakker sant?

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad rykket i går ut og tilbakeviste påstandene fra Stein Viksveen og hans advokat om at de ikke kjenner innholdet i siktelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperaturen i Viksveen-saken steg flere hakk utover kvelden i går. Grunn: Pressemeldingen fra førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, som tikket inn på faks til Viksveens advokat og mediene utpå formiddagen.

I pressemeldingen fastslår førstestatsadvokaten at Viksveen er orientert om siktelsen.

«Under selve ransakingen i Belgia ble siktede forevist de rettslige beslutninger som er forutsatt etter belgisk lovgivning,» skriver Qvigstad.

Han viser også til at advokat Atle Helljesen, Viksveens forsvarer, fikk overlevert den norske domstolsbeslutningen om ransakingen. Forsvareren skal ha fått dokumentet 10. november i fjor.

«Beslutningen inneholder en gjengivelse av politiets siktelse, samt en kort begrunnelse der retten fastslår at vilkårene for ransakingen foreligger,» sier Qvigstad.

«En siktelse etter norsk rett inneholder så vel en gjengivelse av lovteksten, samt en beskrivelse av det faktiske forhold som siktede mistenkes for å ha utført,» skriver førstestatsadvokaten.

Disse påstandene fra førstestatsadvokaten provoserer Viksveen og forsvareren voldsomt:

- Skammelig

- En skammelig påstand, dette er et forsøk på å tildekke saken. Jeg har fått ett dokument, og der står det så lite at dere ville ha blitt sjokkert hvis dere fikk se det, utbrøt Helljesen til pressekorpset.

Førstestatsadvokaten vedgår da også at siktelsen mot Viksveen er generell og omfatter en lang tidsperiode.

- Dette er ikke uvanlig i et tidlig stadium av etterforskningen, sier Qvigstad.

Samtidig vedgår Qvigstad at verken Viksveen eller hans advokat er kjent med saksdokumentene utover rettsbøkene.

- Dette er begrunnet med hensynet til etterforskningen, og er godkjent av domstolene.

Qvigstad understreker at Stavanger Aftenblad-journalisten ikke er tiltalt for noe straffbart forhold. Politiet vil bare sjekke om det foreligger grunnlag for tiltale eller henleggelse.

«Formålet med etterforskningen er å kartlegge hvorvidt det er grunnlag for å reise tiltale, eller hvorvidt saken skal henlegges. Påtalemyndigheten har ikke rettet noen anklage mot Stein Viksveen,» fastslår Qvigstad.

Viksveen vet at det knapt har skjedd i POTs historie at de har innrømmet stygge feilgrep. Han opplever POT som fryktelig arrogant, og aksepterer bare full retrett.

- I lang tid har de gravd i min person. Jeg tar for gitt at min telefon blir avlyttet. De har stolt på upålitelige Stasi-kilder, det gjør meg redd. En velsignet del av folket vil vel alltid tenke «ingen røyk uten ild». Jeg kan ikke akseptere halve løsninger, sier Viksveen.

- SKAMMELIG: Stein Viksveen (t.v.) og forsvarer Atle Helljesen er provosert av Lasse Qvigstads utspill.
AVVISER KRITIKK: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad avvise kritikken mot hemmligholdelsen av siktelsen i Viksveen-saken.