Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem snakker sant?

Kina: 13 drept. Tibetanere: 99 drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden de voldsomme opptøyene i Lhasa fredag for en uke siden, har kinesiske myndigheter lagt et jernteppe over Tibet.

De siste utenlandske journalistene ble kastet ut i går. BBCs journalist i den vestlige Gansu-provinsen rapporterer at 400 militære kjøretøy og anslagsvis 12 000 ekstra soldater har inntatt Tibet de siste dagene.

Uten nærværet av utenlandske journalister blir det ord mot ord om hva som egentlig er situasjonen i det omstridte Tibet.

Kinas offisielle tall er at tilsammen 16 døde etter 14.mars-opptøyene. 13 «uskyldige sivile» ble drept og 3 andre demonstranter valgte å kaste seg ut av vinduer for å unngå arrestasjon, hevder kinesiske myndigheter.

Tibets eksilregjering, representert ved deres åndelige leder Dalai Lama, sier dødstallene er så høye som 99.

Fikk besøk av Pelosi

I dag fikk Dalai Lama besøk av Nancy Pelosi i indiske Dharamshala. 

Hun er demokratenes flertallsleder i Representantenes hus og nummer tre på rangstigen etter president Bush og visepresident Cheney. 

image: Hvem snakker sant?

Pelosi ga sin fulle støtte til tibetanernes kamp mot kinesiske myndigheter.

- Persolig mener jeg at hvis ikke frihetselskende mennesker over hele verden står opp imot Kinas undertrykkelse i Tibet, ja, da har vi mistet vår moralske autoritet til å snakke på vegne av menneskerettigheter andre steder i verden, sa Pelosi, iført et gult skjerf hun hadde fått av Dalai Lama, skriver nyhetsbyrået AFP.

Pelosi oppfordret også det internasjonale samfunnet til å starte en uavhengig gransking av beskyldningene om at Dalai Lama står bak volden i Tibet, melder BBC

To versjoner

Der eksiltibetanere og aktivister hele veien har hevdet at nærmere 100 ble drept i demonstrasjonene, og har publisert bilder som angivelig skal vise drepte med skuddsår, har det tatt lenger tid for kinesiske myndigheter å bringe klarhet i sin versjon av hva som skjedde forrige fredag.

Mandag offentliggjorde de sine dødstall, men presiserte at opprørspolitiet ikke hadde åpnet ild mot demonstrantene.

- Vi brukte bare vannkanoner og tåregass, sa Tibet-guvernør Qiangba Puncog på en pressekonferanse.

Så kom innrømmelsen av at opprøret hadde spredd seg til andre naboprovinser. Og torsdag kom innrømmelsen om at kinesisk politi hadde skutt mot demonstranter. Riktig nok skjedde det i selvforsvar i Ngawa, sørvest i Kina, meldte det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Kinesiske myndigheters tilsynelatende harde framferd overfor demonstrantene har vekket sterke reaksjoner internasjonalt. Fem måneder før sommer-OL i Beijing er det Tibet-saken som stjeler medias oppmerksomhet.

Men om det får praktiske konsekvenser er mindre sannsynlig. Verken Norge eller andre, med unntak av Storbritannias prins Charles, har varslet at OL-boikott vil være aktuelt.

Og når det gjelder Tibets framtid som del av Kina, spørs det om Kina vil gå med på samtaler om å bedre tibetanernes krav om mer om mer innflytelse og at mer av den økonomiske utviklingen i regionen skal komme dem til gode.

- Fem jenter brant inne 
Med den massive militære mobiliseringen er byer delvis sperret av og arresterte demonstranter er blitt paradert gjennom gatene av Lhasa, skriver The Times Online.

Avisa skriver at i Gansu-provinsen red flere hundre tibetanere på hest gjennom en by. De ropte slagord til støtte for Dalai Lama, rev ned det kinesiske flagget og erstattet det med et tibetansk flagg.

Kinesiske statsmedier vier imidlertid oppmerksomheten til hankineserne som er blitt offer for de anti-kinesiske opptøyene.

Avisa China Daily bringer i dag både video og historien om fem kinesiske butikkjenter som ble brent til døde, da den tibetanske mobben angrep klesbutikken de jobbet i forrige fredag.

- Jeg kan virkelig ikke forstå hvorfor opprørerne drepte uskyldige sivile, hvorfor de drepte våre søstre? Vi som ansatte har ikke mye penger. Hvis de var ute etter penger, hvorfor ta fra oss livene vårene? spør Zhuoma, som klarte å komme seg unna.

I går viste den kinesiske statskanalen CCTV en 15 minutter lang dokumentar fra opptøyene forrige fredag. Bildene hentet fra overvåkningskameraer viste nedbrente butikker, skadde hankinesere og munker som kastet gjenstander mot opprørspolitiet.

- De vil bli straffet hardt

Ifølge kinesiske myndigheter er flere enn 1000 blitt anholdt av politi etter opptøyene. Tibet Television oppgir at 156 har fulgt myndighetenes anbefaling og overgitt seg. 

I går gikk myndighetene ut med en liste på 17 etterlyste, to av dem munker og en kvinne.

«Lokalt politi sier de vil arrestere de som står bak, og straffe dem hardt», skriver China Daily i dag.

Inntil videre kan det dermed se ut som om kineserne har klart å få kontroll over den verste uroen i Tibet på 18 år.

Men internasjonal media setter store spørsmålstegn ved hvorfor de har fått streng beskjed om å holde seg unna Tibet og tre andre provinser. Torsdag måtte Georg Blume, korrespondent for tyske Die Zeit, reise ut. Han ble truet av en offentlig tjenestemann med at han ville bli nektet visum til OL.

Tidligere i uka ble også Economists korrespondent og 15 Hongkong-baserte journalister tvunget ut.

- Hvis de ikke har noe å skjule, hvorfor tvinge utenlandske journalister til å dra? Det er åpenbart at de ikke vil ha vitner, sier Vincent Brossel, leder for Reportere uten Grenser i Asia.

ARRESTASJONER: Dette ferske tv-bildet viser politi som eskorterer bort en mann etter at han har undertegnet en tilståelse.
TILTALES: Kinesisk politi leser opp et dokument for arresterte demonstranter. Minst 24 person er tiltalt etter forrige ukes opptøyer.
ANGREP KINESERE: Dette bildet viser en tibetaner som gjør seg klar til å angripe en hankineser under demonstrasjonene 14.mars.
ROPTE SLAGORD:</B> Tibetanske demonstranter roper slagord under demonstrasjon i Gansu-provinsen.
OPPRØRSPOLITI I GATENE: Opprørspoliti i gatene av Kanding i den sørvestlige Sichuan-provinsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media