Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvem som helst kan kalle seg privat etterforsker

På tide å luke vekk de verste, hevder Politiets Fellesforbund.

TID FOR LUKING: Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mener det er på å tide å få kontrollrutiner som kan luke vekk de mest useriøse privatetterforskerne. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
TID FOR LUKING: Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mener det er på å tide å få kontrollrutiner som kan luke vekk de mest useriøse privatetterforskerne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag finnes det ingen kontrollrutiner for hvem som kan kalle seg privat etterforsker.

- Det er for lett, slik det er i dag. Det er bare å kjøpe et visittkort, så er man plutselig privatetterforsker, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.

Dagbladet avslørte i forrige uke hvordan to finanskjendiser har benyttet private etterforskere for å finne et voldtektsoffer (27).

- Politiet skal etterforske Jakten på denne kvinnen har skapt ny debatt om rollen private etterforskere har.

- De har kommet for å bli. Derfor trenger vi en ny debatt om deres rolle. Så lenge politiet ikke har ressurser som strekker til, vil det være et marked for private etterforskere, sier Johannesen.

Bransjen selv har etterlyst noe mer enn en kontrollfunksjon, en godkjenningsordning. Det er Johannessen motstander av.

- En autorisasjonsordning er vi skeptiske til på et prinsipielt grunnlag. Etterforskning er en politioppgave, slik det også er nedfelt i våre lover, sier han.

Må luke vekk useriøse Derimot mener han det er på høy tid vi får en kontrollordning på plass.

- Det er et massivt marked, med noen seriøse aktører. Men det er på tide å få luket vekk de useriøse, sier Johannessen.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen sporet opp voldtektsofferet for Tromsdals advokat. Treholt-forfatteren er tidligere journalist, nå privatetterforsker og pr-rådgiver.

- Jeg er helt enig i at vi bør få på plass et kontrollrutiner, slik at vi vet hvilke mennesker som opererer i dette feltet. Jeg er selv nybakt i gamet og jobber som utreder, sier Malthe-Sørenssen.

Kjempet i 15 år Tidligere Kripos-etterforsker John Chr. Grøttum er engasjert som privatetterforsker av en finansmann som mener seg urettmessig dømt for voldtekt. Overfor Dagbladet presiserer Grøttum at han jobbet for sin klient, uavhengig av arbeidet som ble gjort for Tromsdal.
Grøttum er også leder av bransjeorganisasjonen Norsk forening for etterforskning og sikkerhet (NSES).

- Vi har i 15 år jobbet for å få på plass en sertifiseringsordning, noe vi fortsatt diskuterer med justisdepartementet, sier Grøttum til Dagbladet.

Ifølge departementet må de fortsatt jobbe videre - uten å bli hørt:
- Spørsmålet om å foreta en regulering av privat etterforskingsvirksomhet har vært vurdert flere ganger i departementet og med samme resultat. Det anses ikke aktuelt. Det har ikke fremkommet opplysninger som tiler at det er et slikt behov, herunder har departementet også vurdert rettssikkerheten til de som bruker tjenestene, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Haugen i Justisdepartementet.

Hun presiserer at private etterforskere ikke har anledning til å benytte ulovlig metoder.

- Yrket utøves i kraft av den alminnelige lovgivningens skranker, det vil si at de ikke har rettigheter eller kan bruke metoder som ikke enhver har adgang til. Det er ikke ønskelig å gi gruppen utvidede rettigheter. Det er politiet i Norge som skal utøve makt på vegne av samfunnet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media