Hvem som helst kunne følge livebilder fra Tronds hjem

- Dette kunne jeg ikke se for meg i mine villeste fantasier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): - Dette er ordentlig skummelt, sier Trond Kristiansen.

For snart ett år siden kjøpte han et overvåkingskamera så han kunne holde et øye med hundene i hundegården, rett utenfor kjøkkenet hans.

Kameraet plasserte Kristiansen oppe på mikrobølgeovnen. Her sto det og filmet kontinuerlig ut av kjøkkenvinduet, trygt på det trådløse nettverket og bak brannmuren hans. Trodde han i hvert fall.

Det Kristiansen ikke visste, er at kameraet også var tilgjengelig på den offentlige IP-adressen hans, uten noen form for passordbeskyttelse.

Uvedkommende kunne derfor ta styring over kameraet via panelet i nettleseren og dreie det 180 grader så de så rett inn på kjøkkenet.

- Og dette kan hvem som helst gjøre, mener du? spør Kristiansen sjokkert når Dagbladet viser ham et filmklipp av hvor enkelt det er.

På barnerommet Ei uke før Dagbladet gjorde ham oppmerksom på at kameraet lå åpent tilgjengelig for alle, hadde han flyttet det ned på datterens soverom.

Noe som ikke er uvanlig at foreldre gjør for å holde et øye med barna. I forbindelse med en artikkelserie om datasikkerhet, har Dagbladet funnet over 2000 norske overvåkingskameraer koblet til nettet. Av disse er flere plassert på barnerom.

- Kall det en nymotens babycall, sier Kristiansen.

- Sånn sett er det greit at folk ser ut på bikkjer, men at de skal ha tilgang til soverommet til datteren min, det er jeg ikke så glad for, legger han til.

I videoen over kan du se en demonstrasjon av hvordan overvåkingskameraet også filmet Dagbladets intervju med Kristiansen. Selv kan han følge med på kameraet via en app på mobilen, og han demonstrerer hvordan han via telefonskjermen enkelt kan snu på kameraet, høre lyd og ta både opptak og bilder.

Bekymret for kriminelle I utgangspunktet veldig praktisk, så lenge ikke alle andre har den samme muligheten.

- Det første jeg tenker på, er jo kriminelle. Med tanke på at de faktisk ser innsiden av huset ditt, så de kan se om det er verdier å stjele. Men det er jo én ting. Noe annet er faktisk å bli overvåket av dine egne kameraer uten at du er klar over det, sier Kristiansen.

Han mener leverandørene av slike kameraer har et ansvar om å opplyse om at dette faktisk kan skje hvis kameraene ikke sikres godt nok.

PRAKTISK OG ENKELT: Trond Kristiansen kjøpte overvåkingskameraet sitt på nettet, og kan hele tida følge med på livebilder via sin telefon. Men andre hadde også samme muligheten. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PRAKTISK OG ENKELT: Trond Kristiansen kjøpte overvåkingskameraet sitt på nettet, og kan hele tida følge med på livebilder via sin telefon. Men andre hadde også samme muligheten. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Kameraet er jo avhengig av en ruter eller en nettverkstilkobling, og så lenge jeg kobler det opp mot min ruter, som er passordbeskyttet, så var det ikke i mine tanker at noen som kunne gå inn og styre eller se på det kameraet. Du hører det hvis det går, hvis det flytter på seg, men nei, dette kunne jeg ikke se for meg i mine villeste fantasier.

Lett tilgjengelig Kristiansen får støtte av direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet, som mener en av årsakene til problemet er at denne typen kameraer er blitt så lett tilgjengelige for folk flest.

- Dette er jo ganske avansert teknologi. Derfor er det viktig at de får ordentlig opplæring i hvordan de setter opp passord og hvordan de sikrer dataene sine. Der har bransjen et ansvar, sier Thon til Dagbladet.

De vil nå følge opp kameraleverandørene etter Dagbladets avsløringer.

«Tommy» På tross av at IP-adresser i utgangspunktet er anonyme for andre enn nettleverandøren, er det på ingen måte umulig å finne fram til eierne av overvåkingskameraer som kringkaster ut på nettet.

For det første kan du finne ut cirka hvor i verden kameraet er plassert via et enkelt lokaliseringssøk av IP-adressen på Internett. Slik fant Dagbladet ut at dette aktuelle kameraet trolig befant seg i Oppland.

Samtidig var brukernavnet «Tommy» oppgitt i kamerapanelet, og hundegården kameraet filmet tilsa at eierne trolig drev med hundeoppdrett. Ved å søke «Tommy», «Oppland» og «hundeoppdrett» i Google, fant Dagbladet en spesiell premiehund - og dermed også kameraeierne.

- Skummelt hvor enkelt det kan være, mener Trond Kristiansen, som nå har fjernet kameraet fra nettet.

Skeptisk Han husker at han var veldig skeptisk da han installerte alarm med tilhørende kameraovervåking, fordi han var bekymret for at ansatte i alarmselskapet kunne sitte og følge med på hva som skjedde hjemme i stua.

Den gang fikk han en skriftlig erklæring om at ingen kunne åpne kameraet med mindre alarmen gikk.

- Men jeg tenkte ikke på dette da jeg kjøpte mitt eget kamera, sier han ettertenksomt.

Hvem som helst kunne følge livebilder fra Tronds hjem