- Hvem som helst kunne ha gått ombord i flyet

Sidedøren inn til gaten til Kroatia-flyet var åpen. Olav Nome (32) sa ifra om sikkerhetssvikten på Gardermoen flere ganger før døren ble låst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld avslørte Dagbladet.no at en psykisk syk kvinne klarte å fly Oslo - Riga som blindpassasjer. Det skal være første gang i Gardermoens historie at dette har skjedd.

Men det kan være tilfeldig.

Da Olav Nome skulle fly fra Oslo lufthavn Gardermoen til Dubrovnik i Kroatia på bryllupsreise torsdag i forrige uke, merket han at sidedøra inn til gaten var åpen. Dermed kunne hvem som helst stige ombord på flyet uten å måtte gjennom passkontrollen først.

- Jeg så at en mann gikk inn den åpne glassdøra, han trodde sikkert at det var veien inn til gaten. Men da jeg sa ifra, ba de bare mannen om å komme tilbake og vente på passkontroll uten at de låste døren. Døra ble etter hvert lukket halvveis igjen. Og først etter at flere sa ifra ble den låst, forteller Nome.

Skillevegg

Døra som var åpen er en del av glassveggen på siden før man kommer inn til gaten. Den er vanligvis låst. Og er ment å skille de som har vært gjennom passkontrollen fra de andre, det var den ikke i dag.

Flere av de som ventet på passkontroll reagerte på at døra var åpen.

- Jeg tror det var noe galt med døra. Det tok lang tid før de fikk låst den igjen i alle fall, sier Nome.

-IKKE TEKNISK FEIL: Såvidt jeg vet dreier det seg ikke om en teknisk feil, sier informasjonssjef ved Oslo lufthavn Jo Kobro. Foto: SCANPIX
-IKKE TEKNISK FEIL: Såvidt jeg vet dreier det seg ikke om en teknisk feil, sier informasjonssjef ved Oslo lufthavn Jo Kobro. Foto: SCANPIX Vis mer

- Ikke teknisk feil

- Vi har ikke fått beskjed om noen tekniske mangler såvidt jeg vet, så det var nok ikke det det dreier seg om, sier informasjonssjef ved Oslo lufthavn, Jo Kobro til Dagbladet.no.

Han har ikke kjennskap til denne episoden fra forrige uke.

- Jeg kan fortelle at vi har to slike kombinasjonsdører i glass. Den ene skal være åpen fordi den er for reisende til Schengen-områder, mens den andre skal være låst. Så man skal ha god innsikt for å vite hvorfor døren var åpen, sier Kobro.

- Men Kroatia er vel ikke med i Schengen-avtalen?

- Nei, de er ikke det. Men som sagt så kjenner jeg ikke denne saken, sier Kobro.

- Hvem som helst kunne ha gått ombord i flyet
SA IFRA FLERE GANGER: Det tok lang tid før døra ble låst.