- Hvem som ringer sykehuset er ikke taushetsbelagt

Fylkeslege Petter Schou skal granske om Ullevål brøt taushetsplikten.

GRANSKER: Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, har bedt Ullevål sykehus svare på hva som har skjedd rundt Inge Ryans sykehusinnleggelse. Ryan har klaget sykehuset inn for brudd på taushetsplikten og for behandlingen han fikk under sykehusoppholdet. Foto: SCANPIX
GRANSKER: Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, har bedt Ullevål sykehus svare på hva som har skjedd rundt Inge Ryans sykehusinnleggelse. Ryan har klaget sykehuset inn for brudd på taushetsplikten og for behandlingen han fikk under sykehusoppholdet. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): SV-topp Inge Ryan har klaget Ullevål sykehus inn til Helsetilsynet for brudd på taushetsplikten etter Dagbladets avsløring om Bjarne Håkon Hanssens inngripen i Ryans sykehusopphold.

- Vi mottok en skriftlig klage i går, og sender brev til Ullevål i dag eller morgen for å be om en uttalelse, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Han mener Bjarne Håkon Hanssens telefoner ikke rammes av taushetsplikten, men at andre ting kan gjøre det.

Klager også på behandlingen
Inge Ryan mener sykehusansatte kan ha lekket taushetsbelagte opplysninger om han, og klager derfor Ullevål Universitetssykehus inn til Helsetilsynet for brudd på taushetsplikten.

- Dette er en del av klagen, som også inneholder andre ting som går på opphold og behandling, sier Schou.

Inge Ryan har selv forklart at han var innlagt for lungebetennelse, og reagerte på at han ble lagt på et isolatrom der det var svært kaldt. Derfor ringte han sin gode venn og helseminister Bjarne Håkon Hanssen - som igjen kontaktet både sykehusdirektør Tove Strand, administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst og prosjektdirektør ved Oslo Universitetssykehus, Jan Eirik Thoresen.

I ettertid har Bjarne Håkon Hanssen lagt seg flat og beklaget at han grep inn i kameratens sykehushistorie.

- Ikke taushetsbelagt
I dag gikk pasientombud Petter Holm ut og sa at han ikke mener Ullevål sykehus har brutt taushetsplikten.

- Hvem som ringer til sykehuset eller den administrative ledelsen er ikke taushetsbelagt, og det er heller ikke noe vi etterforsker. Men dersom noen har snoket i Ryans journal og lekket opplysnigner derfra er det brudd på taushetsplikten. Det er også brudd på taushetsplikten å opplyse om at en pasient ligger på sykehuset, sier Petter Schou.

Han vil nå kreve innsyn i sykehusloggene for å se hvem som har vært inne i Ryans journal.

KLAGET: Parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, tror Ullevål universitettssykehus har lekket opplysnigner om han. Foto: Berit Roald / SCANPIX
KLAGET: Parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, tror Ullevål universitettssykehus har lekket opplysnigner om han. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Denne saken har flere sider, men vi forholder oss til Ryan som pasient, og vil kunne finne ut hvem som har vært inne i journalen. Men dersom eventuelle lekkasjer stammer fra snakk på gangen er det veldig vanskelig å finne ut, sier Schou.

Bare personell som har en behandlingsrolle har lov å lese en pasients journaler.

Nyttig med granskning
Nå har Ullevål universitetssykehus to-tre uker på seg til å svare Helsetilsynet.

- Det er nyttig at Helsetilsynet setter lys på denne saken, for vi er opptatt av at det er fokus på at taushetsplikten overholdes og at pasientene våre kan være trygge på det, sier fagdirektør Erik Carlsen.

- Så langt har vi ingen holdepunkter for at taushetsbelagte opplysninger har vært på avveie i denne saken, sier Carlsen.

Inge Ryan fikk etter hvert et nytt og varmere rom, men har altså klaget formelt på den behandligen han fikk på sykehuset. Han har også uttalt at han aldri mer vil la seg behandle ved Ullevål universitetssykehus.

RINGTE: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen ringte tre forskjellige helsetopper om kameratens sykehusproblemer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
RINGTE: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen ringte tre forskjellige helsetopper om kameratens sykehusproblemer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer