Hvem står bak terrorangrepet?

Terrormistenkte Saad Al-Fagih (48) eier nettstedet som skyter av bombeattentatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (DAGBLADET.NO): Ikke mange timene etter bombeangrepene i London i går kom de første meldingene på internett, signert en gruppe som kaller seg «Det hemmelige al-Qaida»:

«Heroiske Mujahedin har gjennomført et velsignet raid i London. Storbritannia brenner nå av frykt, terror og panikk både i nord, sør, øst og vest» heter det i en melding som ble publisert på nettstedet Qal3ah.

Nettstedet eies og drives av saudiarabiske Saad Al-Fagih fra hans hjem i Willesden i London. Saad Al-Fagih er av kilder i Washington tidligere beskyldt for å stå i ledtog med Osama Bin Laden, skriver Evening Standard.

Den irakiskfødte legen bruker det kontroversielle nettstedet Qal3ah til å promotere sin egen bevegelse Movement for Islamic Reform in Arabia (MIRA), som slåss for å skifte ut monarkiet i Saudi-Arabia med et folkevalgt styre.

I går nektet han å ha noe som helst med bombeangrepet eller innrømmelsen på nettet å gjøre.

- Jeg har ingenting med dette å gjøre. Min nettside tillater ikke slike utsagn, det kommer klart fram. Vi er en fredelig gruppe, sier Al-Fagih.

Han forklarer at datteren hans befant seg på t-banen like ved der en av bombene smalt, og mener det er et bevis for at han er uskyldig.

- Ville jeg latt datteren min reise med undergrunnen samtidig dersom jeg sto bak eksplosjonene, spør han.

AL-QAIDA: Osama Bin Laden har mange støttespillere i det ekstreme muslimske miljøet i London, og dette miljøet granskes nå av britiske etterforskere. Arkivfoto: SCANPIX/REUTERS
AL-QAIDA: Osama Bin Laden har mange støttespillere i det ekstreme muslimske miljøet i London, og dette miljøet granskes nå av britiske etterforskere. Arkivfoto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Likevel finnes det flere linker til det afghanske terrornettverket al-Qaida.

I desember stengte Bank of England flere av hans transaksjoner etter mistanke om at nettstedet Qal3ah ble brukt til å sende hemmelige meldinger til al-Qaida-grupper. I 1998 sprengte selvmordsbombere den amerikanske ambassaden i Nairobi. En av bomberne skal da ha ringt et satelitt-telefon som seinere ble sporet tilbake til Saad Al-Fagih.

Osama Bin Laden skal ha stått bak terrorangrepene i Afrika.

I USA er Al-Fagih stemplet som terrorist, og myndighetene mener hans organisasjon MIRA er en klar støttespiller for Al Qaeda.

Britisk politi retter nå deler av etterforskningen mot det ekstremistiske muslimske miljøet i London, som tidligere er mistenkt for å samarbeide med al-Qaida.

Det at alle bombene eksploderte på tog eller busser i nærheten av Kings Cross kan tyde på at en liten gruppe mennesker står bak angrepet. De kan ha møttes på Kings Cross og spredt seg for å utføre sine dødelige oppdrag. Etterforskerne tror ikke selvmordsbombere står bak de tre t-bane-bombene, men utelukker ikke at det kan ha vært en selvmordsbomber om bord på 30-bussen som eksploderte.

Hovedmannen bak Madrid-bombene, Mustafa Setmarian Nasar, har lenge vært mistenkt for å planlegge et terrorangrep mot Storbritannia. Han bruker ofte falsk britisk identitet, skriver Daily Mirror i dag.

To av nøkkelmennene under fjorårets terrorangrep i Madrid hadde britiske pass. De siste månedene har britisk anti-terrorpoliti arrestert flere britisk-fødte pakistanere og indere.

Måten angrepene er utført på - uten forvarsel, og svært tett i tid, tyder på samme metoder som Al Qaeda bruker.

- Disse gruppene trenger ikke signerte ordrer fra Osama Bin Laden. De vet hva han vil de skal gjøre, skriver den britiske terroristeksperten Simon Reeve i Daily Mirror.

• Intervju med Saad al-Fagih