Hvem stoler du på?

Statsminister Kjell Magne Bondevik regjering har stor tiltro blant det norske folk. Men politietaten er de som folk stoler mest på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse stoler vi på

Kjell Magne Bondevik kan starte ferien med en aldri så liten seierssigar: I velgernes øyne er han den overlegent beste statsministerkandidaten. Og nå viser en ny MMI-måling at tiltroen til regjeringen er på bratt vei oppover.

Vinner på krig og rente

Krigen på Balkan, ro i økonomien og rentefall forklarer at 58 prosent av velgerne nå slutter opp om regjeringen.

I fjor høst var folkets tillit til regjeringen nede på et historisk bunnivå. Ikke noen regjering siden 1987 har gjort det så dårlig hos velgerne som sentrumsregjeringen i november i fjor.

Da hadde velgerne vært gjennom en høst med rentesjokk, budsjettkaos og tilløp til regjeringskrise og en statsminister med depressiv reaksjon.

Økt støtte

Nå peker pila oppover for Kjell Magne Bondevik og hans mannskap. 58 prosent av velgerne sier de har ganske eller svært stor tiltro til sentrumsregjeringen. I november i fjor var det tilsvarende tallet 39 prosent.

Da endte regjeringen på 18. plass på tillitsrankingen, så vidt foran løssalgsavisene. Nå har regjeringen avansert til 13. plass.

Takler kriser

Valgforskere mener både styringen av økonomien og håndteringen av krisen på Balkan denne våren har styrket regjeringens stilling.
- Det var den manglende tilliten til regjeringen i fjor høst som var spesiell. Bondevik-regjeringen fikk nok mer press og pes i fjor høst enn den fortjente på grunn av renteuroen. Nå har regjeringen vist at den kan styre økonomien, og får betalt for det, sier samfunnsforsker og ansvarlig for MMI-undersøkelsen Kristin Taraldsrud Hoff til Dagbladet.

Kosovo-krigen har nok også spilt en rolle. Norge har formannskapet i OSSE, og statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk har markert seg internasjonalt.

- Regjeringen har fått arbeidsro og fått vise at den fungerer. Og den kan te seg internasjonalt. Det gir uttelling. Alt i alt har regjeringen vist et visst nivå som folk kanskje ikke tiltrodde dem i fjor, mener Taraldsrud Hoff.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim mener hovedforklaringen til den økte tilliten er utviklingen i økonomien.

- Innstramningene har ikke svekket det private forbruket ennå. Folk får tvert imot stadig bedre råd, sier Todal Jenssen.

Støtter nasjonen

Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning peker på den såkalte «rally around the flag»-effekten. Det betyr at når et land deltar i en internasjonal krise eller krig, støtter nasjonen som helhet opp om landets øverste ledelse. Margaret Thatcher og hennes regjering tjente for eksempel grovt i oppslutning på landets deltakelse i Falklandskrigen.

- Samtlige partier erklærte sin støtte til Norges deltakelse i krigen. Opposisjonen roste jo faktisk Bondevik og Vollebæk, og det dempet konfliktnivået i norsk politikk. Dette førte til at også store deler av befolkningen sluttet rekkene i denne krisesituasjonen, sier Aardal.

Flaks

Todal Jenssen påpeker at Bondevik også hadde flaks under Kosovo-krigen.

- Hvis for eksempel et av flyene hadde styrtet og flere norske liv hadde gått tapt, kunne dette ha svekket folks tillit til regjeringen betraktelig, mener han.

Kommer og går

Men sentrumsregjeringen kan ikke hvile på laurbærene og tro at folks tillit vil bære den gjennom budsjetthøsten.

- De kan ikke pakke tilliten i kofferten og tro at de har den for godt. Denne type tillit har en tendens til å være «easy come, easy go». Men den utgjør likevel en politisk kapital, som gjør det vanskeligere å kaste denne regjeringen, sier Bernt Aardal og legger til:

- Etter to år har regjeringen fått økt selvtillit og tro på seg selv. Dette smitter over på velgernes syn på regjeringens styringsevne. Og når velgerne blir mer positive, får regjeringen igjen styrket troen på seg selv, understreker Aardal.

Også Stortinget har igjen fått økt tillit etter kraftig tillitssvikt i fjor høst. Da hadde 53 prosent av velgerne tiltro til Stortinget, mens tallet nå er 66 prosent.