Hvem truer demokratiet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Både lederen i Oslo Arbeiderparti, Britt Hildeng, og mange av hennes partikolleger på Stortinget reagerer sterkt på pressens dekning av lederstriden i Arbeiderpartiet. Det er særlig oppslagene etter møtet i representantskapet i Oslo-partiet som har falt dem tungt for brystet. Også Thorbjørn Jagland selv har kommet med liknende reaksjoner. De hevder at pressen har gitt et feilaktig bilde av møtet, der det var 300 deltakere. Men bare 6- 7 av talerne krevde Jaglands avgang. Derfor var det ikke snakk om noe bredt opprør, blir det hevdet. Hildeng går så langt som å hevde at pressen på denne måten undergraver demokratiet. Det er ikke småtteri.
  • Det er da greit å minne Hildeng og hennes meningsfeller om at det for tida foregår en åpen strid blant framtredende medlemmer i Arbeiderpartiet om Jaglands framtid. Tidligere statsråder med støtte fra medlemmer i stortingsgruppa har stilt seg i kritikernes rekker. Dette er ikke lenger snakk om et opprør fra enkelte ordførere, slik vi så før valget. Det er også meningsløst å bare telle antallet kritikere på møtet i Oslo-partiet. Det var her snakk om framtredende tillitsfolk fra lokallagene, som alle hevder at de bare gjør sin plikt og framfører meninger blant sine medlemmer.
  • Dette er sjelden kost i et parti som er kjent for sin disiplin og mangel på intern debatt. Debatten om Jaglands stilling kommer selvsagt som en følge av det elendige valget. Slikt ville også skjedd i andre partier både her i landet og i utlandet etter liknende nederlag. Men i Arbeiderpartiet blir det tolket som illojalitet og anslag mot demokratiet. Det sier mye om holdningene i deler av partiets ledersjikt. Hvis alle partimedlemmer og pressen skulle oppført seg slik Hildeng og hennes meningsfeller ønsker, ville det vært et faresignal for demokratiet og den frie meningsutvekslingen. Derfor lyder ropet om lydighet som et ekko fra fortida. Samtidig er det et presist uttrykk for mange av Arbeiderpartiets problemer i dag.