Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem undertegnet, Per?

ÅRÅSEN (Dagbladet): Falske underskrifter og løgner bidro til å knuse Per Orderuds troverdighet i herredsretten. I sin forklaring som starter i dag, vil odelsgutten sannsynligvis avsløre hvem som skrev under på de omstridte dokumentene - i håp om at han dermed skal vinne juryens tillit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gjentatte politiavhør, i forhørsretten og i Nes herredsrett nektet Per Orderud å fortelle hvem som har forfalsket farens underskrift på to identiske kjøpekontrakter mellom ham og faren, Kristian Orderud, om Orderud gård.

Underskriftene er et sentralt bevis for påtalemyndigheten når gårdskonflikten skal etableres som ett motiv for drapene på Marie og Kristian Orderud og Anne Orderud Paust.

Aktoratet brukte de omstridte underskriftene til å svekke odelsguttens troverdighet i Nes herredsrett.

Faren ble forbannet

Kristian Orderud ble så forbannet da han oppdaget sin signatur på kjøpekontraktene at han gikk til sivilt søksmål mot sin eneste sønn. Far og sønn Orderud møtte hverandre i Nes herredsrett i september 1998.

Ett hovedtema i rettssaken var om underskriftene på kontraktene var falske eller ikke. Kristian Orderud tapte rettssaken, men retten var i sterk tvil. Faren anket saken til lagmannsretten, men saken kom aldri opp før han ble drept.

I ettertid har det kommet fram at underskriftene til Kristian Orderud er falske, men Per Orderud har nektet å si hvem som signerte kjøpekontraktene. Etter det Dagbladet kjenner til, vil Per Orderud i retten fortelle hvem som skrev under i farens navn.

Kjøpekontraktene var uten tvil svært omstridt i familien, blant annet på grunn av at kontrakten ikke skulle tinglyses.

Pers søster, Anne Orderud Paust, skriver i et personlig notat at de «aldri snakket om at kontrakten ikke skulle tinglyses».

- Underskriftene blir selvsagt et tema for oss når vi skal spørre ut Per Orderud, sier aktor Jørn Sigurd Maurud.

Omstridt

I tillegg til de to identiske kjøpekontraktene, er flere av farens underskrifter omstridt:

  • Et skjøte, med vitner, skrevet 02.07.96. Per mener farens underskrift på denne er ekte, men aktoratet mener at dette ikke kan slås fast med hundre prosents sikkerhet.
  • 03.07.96, brev til Sørum likningskontor vedrørende Kristian Orderuds selvangivelse.
  • 04.07.96, melding om gaver.

Skriftgranskerne konkluderer med at minst tre av de omtalte underskriftene etter all sannsynlighet er overført med utgangspunkt i en og samme underskrift.

- En ærlig mann

- Troverdigheten til Per Orderud er svært viktig. Vi har rådet ham til, både på punktet angående kjøpekontraktene og andre punkter, å forklare hvorfor han ikke forklarte seg om dette sist - og ikke minst: hvordan han husker det, sier Per Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz.

Odelsguttens forsvarere vil i dag bruke mye tid på å bygge opp under hans troverdighet. Forsvarernes strategi er å framstille Per Orderud som en ærlig mann, og de vil prøve å knuse aktoratets syn - at gårdskonflikten var et motiv for trippeldrapet.

- Vi mener underskriften på skjøtet, dokumentet som overdrar eiendommen til Per Orderud, er ekte. Skjøtet er jo det viktigste dokumentet, sier advokat Cato Schiøtz.

Per Orderud har brukt svært mye tid på å forberede seg til sin forklaring i lagmannsretten. Likevel blir han møtt av i hvert fall en overraskelse:

Lars Grønnerøds forsvarere har bestemt seg for å skifte taktikk overfor Per Orderud. I Nes herredsrett var det Steinar Wiik Sørvik som i hovedsak eksaminerte Per. I lagmannsretten denne uka er det Morten Kjensli som skal hamre løs på Per - og forsøke å få hans troverdighet svekket så mye som mulig i forhold til Lars Grønnerød.

Bakgrunnen for å bytte er selvsagt at Per har møtt Wiik Sørvik til duell i vitneboksen før og kjenner hans måte å spørre på. Kjenslis utspørringmetoder vil være en ny utfordring for Per.

Det er spesielt den påståtte våpenoverleveringen natt til 3. april 1999 som står sentralt når det gjelder Lars' og Pers troverdighet.

Lars hevder han, etter mye mas fra Per, lot Per få sin 38 kaliber revolver, kalt Lillegutt, den aktuelle natta på Orderud gård.

Lars hevder at han i bytte av Per fikk en 22 kaliber pistol, en av de to Kristin hadde kjøpt i Molde etter juleselskapet på Orderud gård 23. desember 1998. Tekniske undersøkelser viser at 38-kaliberen er ett av de to drapsvåpnene fra kårboligen.

Per ringte 36 ganger til Lars i tidsrommet etter juleselskapet og fram til 2. april. Da slutter Per plutselig å ringe. Per forklarer oppringningene med at han hadde problemer med sin pc, og at Lars hadde greie på den slags ting. Samtalene er relativt korte, aldri lengre enn noen minutter.

For Per vil det være katastrofalt hvis juryen ikke tror ham på dette punktet, fordi han da kan bli sittende igjen med svarteper i våpenbytteaffæren.

HÅND I HÅND: Per og Veronica Orderud var sterkt preget av stundens alvor da de hånd i hånd kom inn i rettslokalet på Åråsen Stadion i Lillestrøm i går.
Hele Norges coronakart