Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem vant debatten?

Norges første debatt uten sko. Raja, Støre og Amundsen diskuterte innvandring i moské.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang sendt NRK en politisk debatt fra en moské i Oslo. Med 200 troende tilhørere - og i bare sokkelesten.

Debatten foregikk på Islamic Cultural Center i Tøyenbekken i Oslo.

- I år slår vi alle rekorder i antall asylsøkere, bare Kypros og Malta tar i mot flere. Og så vet vi at det er et klart flertall som ikke oppfyller kravene. Dessverre er dette i ferd med å bryte sammen, sier Frps Per-Willy Amundsen.

Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer regjeringens politikk.

- Vi kom med nye tiltak ifjor høst og det tar tid før tiltakene vil virke, sier utenriksministeren. Samtidig innrømmer han at vi trenger en streng asylpolitikk.

I MOSKÉEN: Abid Raja (V), Jonas Gahr Støre (Ap) og Per Willy Amundsen (Frp).
I MOSKÉEN: Abid Raja (V), Jonas Gahr Støre (Ap) og Per Willy Amundsen (Frp). Vis mer

- Jeg er for en streng asylpolitikk, sier Støre.

Frp mener at flertallet av asylsøkerne ikke oppfyller flyktningskonvensjonens krav.

- Vi må ikke lage et system som oppfattes som så liberalt at mennesker misbruker systemet, sier Amundsen. 

Hva irriterer folk?
- Hva tror dere irriterer folk mest?, spurte programlederen.

- Det som irriterer folk mest er lykkejegere, svarer Frps Amundsen. Venstres Abid Q. Raja tror asylsøkere ønsker å bidra, men at de ikke får mulighet.

DEBATT: Det er debatt i Islamic Cultural Centre i Tøyenbekken i Oslo i kveld. Foto: ICC
DEBATT: Det er debatt i Islamic Cultural Centre i Tøyenbekken i Oslo i kveld. Foto: ICC Vis mer

- Vi skulle ønske at Ap ville gi arbeid til alle, men i stedet må folk sitte uten arbeid. De bør si «Her har du spaden. Begynn å jobbe!». Den beste måten å bli integrert, er gjennom arbeid, sier Raja.

- Jeg hører mange fine ord fra Støre. Jeg vil ha alle innvandrere i arbeid. Realiteten er Ap ikke lar nyankomne innvandrere få lov til å jobbe. Somaliere, for eksempel, blir sittende passivisert og venter og venter. Hvorfor lar dere ikke alle innvandrere få jobbe?, spurte Raja.

Støre ble tydelig irritert over Rajas gjentatte spørsmål.

- Hold opp med dette her. Det er useriøst. Folk skal i arbeid, men for å komme useriøse asylsøkere til livs, må vi ha et strengt regime. Dermed kan vi ikke la folk komme hit å jobbe i ventetiden når de ikke bør få opphold, sa utenriksministeren.

Handler ikke om Raja

- Det handler ikke om deg, Raja. Det handler om oss. Det handler om mine barn og de som har bodd her i landet bestandig, sier Støre. Han menter man måtte forsette oppgjøret mot undertrykkingen.

- Det handler om det som skjer bak lukkede dører. Dette må bli en felleskapsoperasjon hvor alle i samfunnet tar ansvar, sier Støre.

De som stilte i politikerpanelet var:

Jonas Gahr Støre (Ap)
 
Abid Radja (Venstre)

Per Willy Amundsen (Frp)

Bushra Ishaq (leder av muslimsk studentforbund)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling