Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem vant duellen?

Statsminister Jens Stoltenberg og hovedutfordrer Jan Petersen braket sammen til duell på TV2 i kveld. Det ble et heftig skatte- og avgifts-slagsmål. Hvem synes du klarte seg best?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet sliter med galuppene og er for tida milevis unna en ny omgang i regjeringskvartalet. Men Stoltenberg & co. nekter å gi opp, og vet at mye fortsatt kan snu seg i løpet av de få ukene som gjenstår.

De siste målingene viser at Høyre har et solid forsprang med sine drøyt 30 prosent. Ap er nede på 22,7.

Skal Stoltenberg ha snev av mulighet til å lede Arbeiderpartiet tilbake til posisjonen som Norges største parti, er han helt avhengig av å lykkes i TV-opptredene framover.

TV-mediet har voldsom kraft, og har vært med på å påvirke velgermasser før.

Borte til lunsj

-Alt det vanlige folk får i skattelette etter Høyres opplegg, vil de ha tapt før lunsj første dag de er syk, sa en pågående statsminister Jens Stoltenberg da han torsdag møtte Høyre-leder Jan Petersen i den første duellen mellom de to hovedmotstanderne i årets valgkamp.

Stoltenberg hadde hentet tall fra Høyres finansinnstilling, og sa at for en familie med 275.000 kroner i årlig inntekt vil Høyres skattelette utgjøre 420 kroner. Men dersom en lønnstaker med denne inntekten er syk i tre dager, vil han tape 2.200 kroner på Høyres forslag til endret sykelønnsordning. Petersen ønsket ikke å svare ja eller nei til om Stoltenbergs regnestykke var riktig.

- Det er ikke riktig å regne på den måten fordi du ser bort fra avgiftene, sa Petersen. Han forsvarte seg med at Høyres forslag til endringer i sykelønnsordningen bare er halvparten av det Sveriges sosialdemokratiske regjering har innført.

Moms på brannslokking

Det var høy temperatur og hyppige bifalls- og mishagsytringer fra publikum under den timelange duellen mellom de to partilederne på en nattklubb- og revyscene i Bergen.

Petersen sa at han det siste året har reist svært mye rundt i hele Norge. Under et besøk i Meland kommune i Hordaland fikk han høre at kommunen ønsket å kjøpe tjenester fra brannvesenet i en nabokommune. Men det måtte de slutte med da momsreformen førte til at det ble lagt 24 prosent moms på denne tjeneste.

- Hvordan i alle dager kom dere på ideen om å legge moms på brann, sa Jan Petersen.

Skatteletter

Stoltenberg sa at det ikke er mulig å gjennomføre Høyres løfter om 40 milliarder i skattelette uten at det går ut over velferdsordningene i samfunnet.

- Høyres skatteløfter vil gi store gevinster for folk med store formuer og store aksjeinntekter og vil gi store tap for folk med lave inntekter, sa Stoltenberg.

Petersen sa at Høyre har full dekning for sine skatteløfter og nevnte økt økonomisk vekst, innsparinger på offentlig virksomhet, bruk av deler av avkastningen fra oljefondet og omdisponering av overføringer på de årlige statsbudsjettene som fire kilder til å dekke skattelettene.

Verdiskapning

Petersen gikk hardt ut mot Stoltenberg på det han mente var en unnfallende holdning fra statsministerens side når det gjelder verdiskapning og det å skape gode kår for nyskaperne.

- Det budskap regjeringen sender til nyskaperne, er at de bør komme seg ut av landet og finne et bedre sted å realisere sine ideer. Velferd skapes i vanlige folks hverdag. og ikke bare på offentlige kontorer. Det virker som regjeringen ser på hver krone i skattelette som en tapt krone. Jeg tror at vanlige folk er bedre til å forvalte sine kroner enn det Stoltenberg og hans statsråder tror de er i stand til, sa Petersen.

- Jeg har holdt gripende gode foredrag om verdiskapning, sa Stoltenberg. Men det å skape henger sammen med det å dele. Jo bedre vi blir å dele, jo bedre blir vi å skape. Det er når mange mennesker får høyere utdanning at skaperkraften får utfolde seg, sa statsminister Jens Stoltenberg.

tormod.brenna@dagbladet.no

FRISK DUELL: Jens Stoltenberg og Jan Petersen braket sammen til den første skikkelige valg-duellen i kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media