Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem vant hastesaken?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ble statsminister Bondevik offer for eget grep, Telenors maktspill eller opposisjonens behov for regjeringsblod midt under 100-dagersfeiringen? Var Bondeviks nederlag i Stortinget mye mindre enn det som ville ha rammet ham seinere hvis forhandlingene mellom Telenor og Telia hadde fått gå sin gang? Kan det til og med tenkes at Bondeviks nederlag er til å bære, men at opposisjonen nå får problemer med denne saken?
  • Spørsmålene står i kø når støvskyene har lagt seg fra Stortinget og utallige runder i TV og radio. Bondevik ville risikert sprekk i egne rekker hvis Tormod Hermansen hadde fått forhandle fram en avtale med Telia. Da kunne regjeringen gått i indre oppløsning, slik Arbeiderpartiet og Høyre så inderlig ønsker. Men nå ligger avtalens skjebne i stortingsflertallets hender.
  • Men flertallet spriker betydelig i synet på hvilken løsning denne gigantfusjonen skal få. Både Høyre og Fremskrittspartiet ønsker å trekke inn privat kapital. Arbeiderpartiet øyner muligheten for å få en statseid gigant i Norden, og må bruke mange oljemilliarder for å kjøpe likhet med Telia. Med denne uenigheten kan avgjørelsen ligge hos Bondevik likevel.
  • Opposisjonen vil også få store problemer med å forklare en fusjon av de to store teleaktørene like etter at markedet ble sluppet fri. Var alt snakk om konkurransens velsignelser rent hykleri? Fusjonen vil i stor grad gjeninnføre monopolet på det norske markedet. Det kan heller ikke være behagelig for Jan Petersen og Carl I. Hagen å sprelle i Tormod Hermansens og Torstein Molands maktgarn. Og det er bortimot rørende når Hagen vil overlate en så viktig politisk sak til byråkratene i Konkurransetilsynet, mens han avfeier Forbrukerrådets syn som tøv.
  • Fusjonen mellom Telenor og Telia er en stor og viktig sak. Men bildet er langt mer komplisert enn det som ble tegnet i torsdagens hastesak. Det vil den videre debatten vise når politikerne må legge sine taktiske våpen til side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!