MYSTERIUM: I denne sushirestauranten fant Oslo-politiet en ung gutt på kjøkkenet. Ingen vet hvor han er nå. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
MYSTERIUM: I denne sushirestauranten fant Oslo-politiet en ung gutt på kjøkkenet. Ingen vet hvor han er nå. Foto: Torgeir P. Krokfjord / DagbladetVis mer

Hvem var sushigutten?

På dette sushikjøkkenet i Oslo fant politiet et barn i arbeid - uten papirer og uten pårørende. Etter få dager i myndighetenes varetekt var han forsvunnet. Nå vet ingen hvor han er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en rolig formiddag på hjørnet i Bygdøy allé. 30-bussen til Huk, Teslaer og Porsche SUV-er fyker forbi, på fortauet spaserer eldre par på formiddagsshopping og forretningsfolk med telefonen ved øret. Noen titter inn på de flotte designkjøkkenene som selges i interiørbutikken på hjørnet. Andre svipper innom Bygdøy Sushi for en matbit.

Men de færreste går helt inn på kjøkkenet i sushirestauranten. Det gjorde Oslo-politiet da de på seinsommeren 2014 kom på kontroll sammen med Næringsetaten i Oslo kommune. Inne på sushikjøkkenet gjorde de et overraskende funn.

Der sto det en gutt midt i tenårene. Men hvem var han? Og hvor kom han fra?

ADVOKAT: Randi Spydevold er kritisk til politiets etterforskning i saken. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
ADVOKAT: Randi Spydevold er kritisk til politiets etterforskning i saken. Foto: Knut Falch / NTB scanpix Vis mer

- Mamma ga meg bort

Politifolkene på stedet tok hånd om gutten og førte ham ut i bilen. Dagbladet får opplyst at gutten forklarte til politiet at han hadde bodd hele livet sitt i Norge, uten kontakt med sine foreldre. I et brev fra guttens verge, Randi Spydevold, til Fylkesmannen i Oslo, går det fram at gutten forklarte at han hadde bodd hele sitt liv i Norge uten foreldre. Videre sto det at «han har fått vite at de ga han bort som spedbarn til andre voksne i Norge».

Ifølge brevet forklarte gutten til politiet at han ikke ante hvem foreldrene hans var, og at han ikke hadde noen idé om hvor de bodde. Alt gutten hadde fått vite var at foreldrene hadde gitt ham bort til andre voksne.

Det er ikke kjent hvem disse voksenpersonene er - eller hvordan han ble behandlet hos dem. Men gutten skal ha forklart at han aldri hadde gått på skole, verken i Norge eller utlandet.

Nå jobbet han på sushikjøkkenet i Bygdøy allé.

- Gutten var livredd og fortvilet, forteller advokat Spydevold til Dagbladet.

Forsvant

Etter en kort periode i politiets varetekt ble gutten rådet av sin advokat til å søke om en såkalt refleksjonsperiode - en midlertidig oppholdstillatelse for personer som antas å være ofre for menneskehandel. Som sagt, så gjort, og gutten ble kjørt til et mottak for mindreårige asylsøkere - på hemmelig sted - for å beskytte ham.

Dagen etter kokte det i telefonen til guttens advokat. Både barnevernet, politiet og ansatte på det aktuelle mottaket var på tråden. Gutten var forsvunnet - en dag etter at han ble bosatt på hemmelig sted.

Ingen har hørt fra ham siden.

«Det er åpenbart at han hadde vært utsatt for menneskehandel, og at «kjøpmennene» hadde hentet ham», skriver advokat Spydevold i brevet til Fylkesmannen.

- Hadde ikke papirer

Sushirestauranten ble nedlagt 2014. Den ble eid og drevet av en kvinne (29) og en mann (24) fra Oslo. Kvinnen driver fortsatt sushisalg i lokalene. Hun sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å uttale seg fordi hun ser på som saken som privat, men understreker at hun mener at gutten «ikke var noe barn».

- Han viste papirer på at han var over 18 år, hevder hun.

Vi reiser til sushirestauranten i Bygdøy allé. Der sier en mann som titulerer seg som nåværende daglig leder at gutten ikke viste papirer.

- Han ble tatt med av politiet fordi han ikke hadde papirer, sier mannen, og legger til:

- Han jobbet ikke, han var en av flere som kom innom for å besøke de ansatte. Jeg aner ikke hvor han er nå.

Dagbladet har forsøkt å nå kvinnen for ytterligere kommentarer - uten hell.

- Bare tull

Advokat Spydevold er krystallklar på at gutten ikke var over 18 år.

- Det er bare tull. Det var helt klart at noe hadde skjedd, og at dette burde ha blitt etterforsket, sier hun.

- Det er helt klart at politiet tar for lett på disse sakene. Hvis ikke det hadde vært person uten lovlig opphold så ville man behandlet dette på en helt annen måte. Dette er ressurskrevende saker, men det burde ikke ha noe å si på hva man gjør for å avverge misbruk av barn. Dette viser at dette blir akseptert, sier advokat Randi Spydevold. Hun ble oppnevnt som vergen fra gutten. Men ble fratatt oppdraget etter bare et døgn.

- Saken ble dermed ikke fulgt opp. Det er viktig at samme person følger opp disse sakene, slik at man kan opparbeide kunnskap og tillit til den personen gjelder, sier advokat Randi Spydevold.

I brevet til fylkesmannen, som hun sendte for å påklage at hun ble fratatt verge-oppdraget, skriver hun:

«Jeg oppfattet at han var meget redd, og min vurdering var at han hadde behov for tid til å bli trygg».