Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrepssaken i Bergen:

- Hvem varslet om overgreps­saker mot barn? Ingen!

- Barn er ikke blitt tatt nok på alvor, sier politidirektøren.

PRIORITERINGER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård fortalte til Dagbladet at Vest politidistrikt jobbet med en stor sak. Søndag holdt politiet pressekonferanse om saken som har forgreininger til hele landet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PRIORITERINGER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård fortalte til Dagbladet at Vest politidistrikt jobbet med en stor sak. Søndag holdt politiet pressekonferanse om saken som har forgreininger til hele landet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / BERGEN (Dagbladet): Søndag ettermiddag holdt Vest politidistrikt en pressekonferanse om landets største overgrepssak.

51 personer er siktet i saken, 20 av sakene etterforskes Vest politidistrikt, resten er sendt ut til andre distrikter. Saken har også forgreininger til Østlandet, blant annet til en tidligere stortingspolitiker fra Frp.

(Se oversikt over personene i bunnen av saken)

GROVE OVERGREP: Politiadvokat Janne Ringset Heltne forteller om en av sakene som dreier seg om planlegging av grove overgrep mot et ufødt barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge NRK skal en del av etterforskningen ha forgreininger til en FBI-etterforskning. Ifølge politiet har saken forgreininger over store deler av landet.

- Ingen!

Dagbladet snakket med Humlegård om den store saken torsdag. Ifølge Bergens Tidende skal dette ha tatt mange politifolk i Bergen på senga.

Politidirektøren sa at overgrepssaker mot barn er blitt et svært høyt prioritert saksområde. Tidligere har ikke barn blitt tatt på alvor.

- Hvem varslet om at overgrepssaker mot barn ikke ble prioritert? Det gjorde ingen! sa Humlegård intervjuet, som uttalte seg i et historisk perspektiv, og ikke opp mot den konkrete saken i Vest politidistrikt.

Må prioritere

- Mange var opptatte av å løse overgrepssaker mot barn, mange flinke damer satt stille og rolig og jobbet med det, men vi har sjøl, jeg har sjøl sett, at dette må vi gjøre mye mer med. Det er for mange eksempler på dårlige saker på det området, sa Humlegård, som fortalte at man har flyttet store ressurser over på den nye saken i Bergen.

- Man skal ikke sette opp etterforskning av saker om narkotika mot saker om overgrep mot barn, men ressursmessig må man gjøre det, sier Humlegård, som opplyser at norsk politi siste tre år har gjennomført 6000 tilrettelagte avhør av barn i overgrepssaker mot barn, dobbelt så mange i forhold til tidligere år.

- Det er de samme spaningsressursene og de samme kompetansemiljøene som brukes til å etterforske de to ulike områdene. Får man da store saker i fanget, må man prioritere, sa Humlegård til Dagbladet.

Han sier overgrepssakene, der 51 gjerningsmenn er involvert, viser hvordan opprulling av store sakskomplekser tar ressurser fra andre viktige saker, ifølge NTB.

Humlegård understreker likevel at denne saken ikke forklarer hele bildet på hvordan prioriteringene er kommet til uttrykk når der gjelder grove narkotikasaker i gamle Hordaland politidistrikt flere år tilbake.

Overgrepssaken kommer etter at VG avslørte en 52 sider lang rapport hvor en politioverbetjent ved seksjon for organisert kriminalitet i Vest politidistrikt varslet om at store og alvorlige narkotikasaker er blitt nedprioritert som følge av instrukser ovenfra.

Varselet synes først og fremst å gjelde i perioden 2013 til 2015.

Ufødt barn

Politiet har jobbet lenge med en etterforskningsgruppe med 25 personer.

Det handler om saker med tildels kryptert innhold. Måten de har jobbet på representerer framtiden for norsk politi når det gjelder dette saksfeltet, sa Gunnar Fløystad.

Illustrasjon: Politiet
Illustrasjon: Politiet Vis mer

I beslagene er det funnet overgrep mot 12 barn. Bildene viser barn som har hatt sex med barn og barn som er utsatt for overgrep av voksne.

Blant de mange sakene kommer det fram at personer har bestilt seksuelle overgrep mot et ufødt barn. Bestillingen ble sendt mens samboeren til en en nå siktet person i nettverket var gravid.

5500 brukernavn

Etterforskerne har funnet 5500 brukernavn knyttet til straffbar chat og bildedeling. Vest politidistrikt har funnet 20 fornærmede barn i sitt distrikt.

- Vi har etterforsket 20 personer. To av disse er nå domfelt. To andre saker er henlagt. En person har stått tiltalt for Bergen tingrett denne uka. 15 saker blir fortsatt etterforsket. En person vil bli framstilt for varetektsfengsling mandag, sier Janne Heltne.

31 saker er sendt ut til andre politidistrikt i landet.

- Det er omfanget i denne saken som har sjokkert mest. Det er enormt, sier Hilde Reikerås.

Oversikt over siktede personer. 
Oversikt over siktede personer.  Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!