KOMMER MED BØNN: Omar bin Laden, her med kona Zaina al Sabah-Bin Laden, ber om at slektningene hans, som holdes i Iran, kan få et nytt sted å bo. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix
KOMMER MED BØNN: Omar bin Laden, her med kona Zaina al Sabah-Bin Laden, ber om at slektningene hans, som holdes i Iran, kan få et nytt sted å bo. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/ScanpixVis mer

Hvem vil ha familien bin Laden?

Styrtrik familie med upopulært etternavn søker fred og frihet utenfor Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Omar bin Laden, Osamas fjerdefødte sønn, ber verdenssamfunnet om hjelp til å finne et nytt hjem for sine slektninger.

Familien med det som trolig er verdens tyngst belastede etternavn ønsker et nytt sted å bo, etter å ha vært holdt i Iran i lengre tid.

Familien skal ha flyktet fra Afghanistan og inn i Iran like før 11. september-angrepene. Bin Laden-barna lykkes lenge i å veksle mellom flere leiligheter i Teheran, og levde et svært tilbaketrukket.

Til sist ble de likevel avslørt av iranske myndigheter, som flyttet dem til en interneringsanstalt.

- Othman ringte meg og ba meg hjelpe familien med å finne et nytt sted å bo. Tiden er inne for familien til å forlate Iran, sier bin Laden i et intervju med TV-kanalen Al Arabiya.

Uten pass - Men familien min mangler pass eller andre ID-papirer, og trenger en nasjon som er villig til å ta imot oss, forklarer Omar bin Laden.

Han snakker på vegne av seg selv og over 20 andre slektninger av den vestlige verdens mest forhatte mann.

Iran har gått med på å utlevere bin Laden-slekta til alle andre land enn Saudi Arabia. Og Omar bin Laden hevder i intervjuet at USA, landet som har drevet en totalt mislykket klappjakt på terrorleder og flerbarnsfar Osama siden 2001, har vurdert å tilby familien husly.

- Amerikanerne har tilbudt seg å hjelpe brødrene mine ut av Iran, og også hintet om en mulighet for at de kan få bo i USA, sier bin Laden.

Tilbaketrukket De Iran-bosatte slektningene til al Qaida-lederen skal ifølge Al Arabiya være Othman bin Laden (27), som har to koner, to sønner og ei datter, Saad bin Laden (30), som har to døtre og en sønn, Hamza bin Laden (19), som har kone og to barn (hvorav ett bærer navnet Osama), Hamzas mor Khairya Saber og Mohammed bin Laden (25) - som har to døtre og en liten baby, og er gift med en av døtrene til den nå avdøde Mohammed Atef.

Atef var den øverste militærkommandanden i al Qaida fram til han ble drept i et symboltungt, amerikansk anslag i november 2001 - kun to måneder etter 11. september-angrepene.'

Omar bin Laden selv var utpekt av far Osama som den neste, store islamistlederen i slekta - men har i flere intervjuer tatt klart avstand fra sin fars ekstremisme.

Han har sågar vært innlagt med diagnosen schizofreni, etter å ha hørt sin fars stemme i hodet under lange mareritt.

På tross av den vanskelige boligsituasjonen mangler det ikke på pengekraft i bin Laden-slekta. Den styrtrike familiens økonomiske interesser ivaretas av eiendoms- og holdingkonglomeratet Saudi Binladin Group.

ETTERSØKT: Far Osama bin Laden. Foto: AP/Scanpix
ETTERSØKT: Far Osama bin Laden. Foto: AP/Scanpix Vis mer