Hvem vinner vinglevelgerne?

En av sju amerikanere har fortsatt ikke bestemt seg - fire dager før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Patrick Campell bekymrer seg for at Barack Obama kan kommer til å øke skattene, men samtidig frykter han at John McCain vil sende folk i krigen. Det får ham til å helle i retning av å stemme å Obama- kanskje.

Til tross for at et presidentvalg aldri har fått så mye oppmerksomhet, har 14 prosent av velgerne i USA fortsatt ikke bestemt seg, ifølge en undersøkelse utført for nyhetsbyrået Associated Press (AP) og Yahoo! News.

Campell er en av dem.

- Jeg er delt på midten. Begge kandidatene har ting som er bra for meg og ting som er dårlig for meg, og folk som meg, forklarer den 50 år gamle flymekanikeren fra Amherst, New York, til AP.

Støttet Hillary

Ifølge en undersøkelse skiller ikke de ubestemt seg så veldig mye fra dem som har bestemt seg, men det er visse trekk som går igjen.

Det er litt flere av dem som er hvite. Det er mindre sannsynlig at de er venstreorienterte. Og en vesentlig prosentandel, fire av ti, støttet Hillary Clinton i den demokratiske nominasjonen.

«Vinglevelgerpotensialet» skal være relativt likt for de to kandidatene.

FORTSTT I TVIL:  14 prosent av velgerne i USA har fortsatt ikke bestemt seg, fire dager før valget kan deres stemmer fortsatt dras i begge retninger. Foto: Scanpix
FORTSTT I TVIL: 14 prosent av velgerne i USA har fortsatt ikke bestemt seg, fire dager før valget kan deres stemmer fortsatt dras i begge retninger. Foto: Scanpix Vis mer

Fire av ti heller mot å stemme på McCain, mens omtrent like mane vurdere å støtte Obama. Resten er enten ubestemte eller de heller mot andre kandidater.

Men det er ikke sikkert at noen av kandidatene klarer å realisere disse stemmene.

- Dette er ofte mennesker med mindre kunnskap om valget. De følger ikke politikk så tett. Men hvis de ikke klarer å skille mellom kandidatene på dette tidspunktet, så er det ikke sikkert at de vil stemme, sier Michael McDonald, professor i politikk ved George Mason Universitetet som har studert stemmeoppførsel.

Obama i tet

Blant velgerne forøvrig holder Obama stand i tet.

Realclearpolitics som måler gjennomsnittet av de viktigste meningsmålingene, har Obama nå en oppslutning på 49,9 prosent, et forsprang på 6,4 på McCains prosent 43,5 prosent.

Obama ligger også foran i alle vippestatene bortsett fra Missouri, hvor McCain ligger 0,4 prosent foran rivalen.

De siste meningsmålingene viser at Obama til og med tar innpå McCain i Arizona, McCains egen hjemstat. McCains forsprang her har krympet til bare 4 prosent, og Obams kampanjeapparat vi nå for første gang i valgkampen vil sende TV-reklamer i staten.

Hvem vinner vinglevelgerne?

McCains talsmann Tucker Bounds sier imidlertid at Obama «kaster bort» ressursene sine.

- Velgerne i Arizona vil ikke akseptere en jobbkverkende skatteøkning, en billion dollar i økt offentlig forbruk, og de vil ikke akseptere Barack Obama, sier Bounds.

- Vi vinner

Torsdag kom Obama likevel med noen av de mest optimistiske uttalelsene han har hatt i hele valgkampen.

- Vi må gjøre noe riktig. Jeg tror vi vinner nå, sa Obama i et intervju med Rachel Maddow på MSNBC.

Men krigeren McCain har slettes ikke gitt opp kampen. Han planlegger å dra innom seks stater på èn dag, og regner med å bruke 10 000 dollar mer enn Obama de siste dagene, opplyser talsmannen hans.

Fredag har Obama også moderert selvsikkerheten noe.

- Tro ikke for et øyeblikk at valget er over. Jeg er sikker på at det kommer til å bli stygt de neste fire dagene, sa Obama fra talerstolen i Missouri.

- De kommer til å kaste alt på oss som de har gjort til nå, og vi må jobbe som om framtiden vår er avhenging av det denne siste uken, sier han.

GIR SEG IKKE: Obama leder nå med over 6 prosent på gjenomsnittet av meningsmålingene. Men McCain har likevel ikke gitt opp presidentdrømmen.
SOLDATEN MCCAIN: Denne jenta har bestemt seg, men er litt for ung, ved dette valget.
LEDER: - Jeg tror vi vinner sa Obama tordag. i dag modererte han seg.