- Hvem vinner VM? - Det interesserer oss ikke. Det påvirker ikke følelsen av statsterrorisme

Her er ungdommene som raser mot fotball-VM. Se bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christian Schøyen i Kirkens Nødhjelp kom hjem fra Brasil for få dager siden, og har formidlet kontakt med de tre ungdommene som selv har vært aktive i en rekke demonstrasjoner mot VM, mot FIFA og mot regjeringen i Brasil.

- Folk elsker fotball men hater systemet, sier Schøyen til Dagbladet, etter to ukers feltarbeid i Brasil.

- VM er bare et symbol for mye større problemer, VM-kostnadene utgjør bare en måned på utdanningsbudsjettet i brasil, så problemet er mye større.

- Overvåkes - Jeg var i favelaen under åpningskampen - det var grønt og gult og fantastisk stemning. Samtidig er det mye uro og misnøye - folk nyter fotballen men er kritiske ved siden av. Folk er likevel blitt mer redde for å demonstrere på grunn av volden de er blitt møtt med - det har vært både tåregass og gummikuler, og folk skal også ha blitt sporet opp på Facebook, sier Schøyen.

Flere nyhetsmedier har meldt om at de voldsomme demonstrasjonene som preget tida før VM har roet seg - men Schøyen mistenker at sikkerhetssituasjonen også påvirker dette. Han har mottatt meldinger om telefonavlytting og overvåkning på nettet.

- Vi har fått konkrete meldinger om avlytting av telefoner - dette er foreløpig ubekreftet, men det er mange i Fortaleza som ikke tør å ringe av frykt for avlytting. Facebook-sidene til aktive demonstranter har også vært ute av funksjon på dager hvor det er kamp, sier han.

Korrupsjon - Hva protesterer folk mot?

DEMONSTRASJON: Disse bildene er fra demonstrasjonen som ble arrangert før Brasil-Mexico 17. juni. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
DRAMATISK: Omkring 1000 mennesker deltok, 40 ble arrestert, flere ble skadd i demonstrasjonen. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
TÅREGASS: Politiet har brukt tåregass og gummikuler mot demonstrantene. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
MISTILLIT: Demonstrantene mener politiet går altfor hardt fram. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
TÅREGASS: Politiet har brukt tåregass og gummikuler mot demonstrantene. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
TRUFFET: Denne demonstranten er truffet av tåregass. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
RUSTET: Favelaer er blitt ryddet med tanks, demonstranter blir møtt med pansrede biler. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
BEVÆPNET: Brasilliansk politi har møtt tungt bevæpnet for å stoppe demonstrantene. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
FARGERIKE: - Folk elsker fotball, men hater systemet, sier Christian Schøien i Kirkens Nødhjelp. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
BEVÆPNET: Brasilliansk politi har møtt tungt bevæpnet for å stoppe demonstrantene. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
ØYEBLIKK: To demonstranter tar seg tid til hverandre. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja
DRAMATISK: Omkring 1000 mennesker deltok, 40 ble arrestert, flere ble skadd i demonstrasjonen. Foto: Gabriel Gonçalves/Mídia Ninja

- Det er mye folk fra favelaen, fra gata, som er misfornøyd - hovedsakelig er det protester både mot regjernigen og den politiske kulturen, mot rettighetsovergrep, vold og korrupsjon. Dette er temaer som er lett å knytte til fifa, selv om VM er en liten dråpe i havet i den store sammenhengen. VM har bragt med seg tvangsflytting og militarisering av favelaer, noe som igjen viser arven etter Brasils lange historie med kolonistyre, manglende rettigheter for svarte og et brutalt politi.

Schøyen er svært skeptisk til gjenbruksverdien ved fotballanleggene som har kostet milliarder av kroner å bygge.

- Det sies at stadionene bidrar til økt fotballinteresse og utgjør en verdi for VM-byene - men er bare tre av de 12 VM-byene som har lag med et publikumspotensiale som kan fylle stadionene. I Brasilia, der det er bygd den dyreste banen, finnes det et lag som samler 2000 tilskuere, sier han.

Mafiaen To av ungdommene som er intervjuet, Jesus og Jonas, driver Coletivo de Culturas Juvenis (CCJ) - Kollektiv for ungdomskulturer - i de tyngst belastede områdene i VM-byen Fortaleza.

Arbeidet støttes av Kirkens Nødhjelp med midler fra Operasjon Dagsverk.

- Dette er ungdommer som har vokst opp uten fremtidsperspektiver, i en virkelighet der man grovt sett ser to muligheter for å skaffe en grei inntekt — for gutter er det narkomafiaen som gjelder, for jenter er det sexindustrien. Her finnes ikke andre tilbud og muligheter, sier Christian Schøyen.

Flere titalls personer er blitt skadd under demonstrasjonene - og en rekke arbeidere som har streiket under VM har ifølge NTB fått sparken.

I BRASIL: Christian Schøien i Kirkens Nødhjelp. Foto: Privat
I BRASIL: Christian Schøien i Kirkens Nødhjelp. Foto: Privat Vis mer