- Hvem vinner VM? - Det interesserer oss ikke. Det påvirker ikke følelsen av statsterrorisme

Her er ungdommene som raser mot fotball-VM. Se bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Christian Schøyen i Kirkens Nødhjelp kom hjem fra Brasil for få dager siden, og har formidlet kontakt med de tre ungdommene som selv har vært aktive i en rekke demonstrasjoner mot VM, mot FIFA og mot regjeringen i Brasil.

- Folk elsker fotball men hater systemet, sier Schøyen til Dagbladet, etter to ukers feltarbeid i Brasil.

- VM er bare et symbol for mye større problemer, VM-kostnadene utgjør bare en måned på utdanningsbudsjettet i brasil, så problemet er mye større.

- Overvåkes - Jeg var i favelaen under åpningskampen - det var grønt og gult og fantastisk stemning. Samtidig er det mye uro og misnøye - folk nyter fotballen men er kritiske ved siden av. Folk er likevel blitt mer redde for å demonstrere på grunn av volden de er blitt møtt med - det har vært både tåregass og gummikuler, og folk skal også ha blitt sporet opp på Facebook, sier Schøyen.

Flere nyhetsmedier har meldt om at de voldsomme demonstrasjonene som preget tida før VM har roet seg - men Schøyen mistenker at sikkerhetssituasjonen også påvirker dette. Han har mottatt meldinger om telefonavlytting og overvåkning på nettet.

- Vi har fått konkrete meldinger om avlytting av telefoner - dette er foreløpig ubekreftet, men det er mange i Fortaleza som ikke tør å ringe av frykt for avlytting. Facebook-sidene til aktive demonstranter har også vært ute av funksjon på dager hvor det er kamp, sier han.

Korrupsjon - Hva protesterer folk mot?

- Det er mye folk fra favelaen, fra gata, som er misfornøyd - hovedsakelig er det protester både mot regjernigen og den politiske kulturen, mot rettighetsovergrep, vold og korrupsjon. Dette er temaer som er lett å knytte til fifa, selv om VM er en liten dråpe i havet i den store sammenhengen. VM har bragt med seg tvangsflytting og militarisering av favelaer, noe som igjen viser arven etter Brasils lange historie med kolonistyre, manglende rettigheter for svarte og et brutalt politi.

Schøyen er svært skeptisk til gjenbruksverdien ved fotballanleggene som har kostet milliarder av kroner å bygge.

- Det sies at stadionene bidrar til økt fotballinteresse og utgjør en verdi for VM-byene - men er bare tre av de 12 VM-byene som har lag med et publikumspotensiale som kan fylle stadionene. I Brasilia, der det er bygd den dyreste banen, finnes det et lag som samler 2000 tilskuere, sier han.

Mafiaen To av ungdommene som er intervjuet, Jesus og Jonas, driver Coletivo de Culturas Juvenis (CCJ) - Kollektiv for ungdomskulturer - i de tyngst belastede områdene i VM-byen Fortaleza.

Arbeidet støttes av Kirkens Nødhjelp med midler fra Operasjon Dagsverk.

- Dette er ungdommer som har vokst opp uten fremtidsperspektiver, i en virkelighet der man grovt sett ser to muligheter for å skaffe en grei inntekt — for gutter er det narkomafiaen som gjelder, for jenter er det sexindustrien. Her finnes ikke andre tilbud og muligheter, sier Christian Schøyen.

Flere titalls personer er blitt skadd under demonstrasjonene - og en rekke arbeidere som har streiket under VM har ifølge NTB fått sparken.

Dette svarer ungdommene:

Jonas og Jesus:


- Hva er det som provoserer dere?

- Når man ser på det virkelige Brasil, med sosial ulikhet, fordommer og rasisme som så store deler av befolkningen rammes av, i tillegg til politikeres ran av våre ressurser, må gateprotestene ses på mer som et skrik i desperasjon enn et rop om frihet. Og VM gjør ikke ting bedre, når det kjører over grunnlovfestede rettigheter, når den begrenser folks bevegelsesfrihet, retten til verdig bolig, og ikke minsk ødeleggelsen av hele lokalsamfunn pga. tvangsflytting. Alle disse overgrepene styrker indignasjonen vår, fordi vi vet at det finnes ressurser for å løse problemene. Men disse ressursene er kun tilgjengelige for de få privilegerte, og bidrar til å understøtte strukturer som FIFA.


- Ønsket dere VM til Brasil? I så fall hvorfor / hvorfor ikke?

Problemet er ikke VM, om vi hadde bodd i et likhetssamfunn. Om Brasil virkelig var et land i fremgang, slik regjeringen hevder, kunne VM vært en god anledning til for å tenke bærekraftig utvikling. Problemet er at myndighetene som allerede behandlet befolkningen dårlig, har intensivert sine overgrep i forbindelse med VM, gjennom tvangsflyttinger, massemord på fattig, svart ungdom, gatebarn og andre. Og dette bildet går igjen i alle de 12 VM-byene.


- Hvordan blir dere behandlet av politiet?

Med tåregassbomber, vilkårlig pepring med gummikuler, pepperspray. Det er i tillegg gjort store investeringer i nytt utstyr, bevæpning og uniformering av politiet, som har gitt dem navnet Robocops (på grunn av slående likhet). Men hvis man skal måle hvilke tiltak som volder mest skade, er det selve staten, ikke bare på grunn av politiet, men først og fremst på grunn av manglende politikk for distribusjon av rikdommen landet besitter.


- Hvem vinner VM?

- Denne diskusjonen interesserer oss ikke. Utfallet vil uansett ikke ha påvirkning på følelsen av statsterrorisme som de mest sårbare deler av befolkningen opplever.


Geovana:

- Hva er det som provoserer?

- I årene frem mot VM har FIFA klaget over overdrevent tungt byråkrati i Brasil. Siden da har en rekke arbeider blitt startet, som har gått på tvers av VM-byenes vedtatte byutviklingsplaner (planos diretores). Disse planene gir høy prioritet til arbeidet for å sikre bolig, transport, fritid mm. for hele befolkningen, og ikke bare for en liten andel av den.
Kulturen her er slik at enhver valgt regjering her i landet påberoper seg retten til å føre en politikk som dekker egne interesser, og som gagner "sine egne". De glemmer totalt hvem de representerer, og Brasil er i praksis ikke noe representativt demokrati. Vi føler oss ikke representert av politikerne. Vi ønsker å bli hørt, vi ønsker dialog for å skape et samfunn der folket har makten. Og ikke nødvendigvis gjennom de politiske partiene, men gjennom aktiv og direkte deltagelse. Nettopp derfor er gatene åsted for folkets krav og misnøye — ikke bare her i Brasil, men i hele verden.


- Ønsket du VM til Brasil? I så fall hvorfor / hvorfor ikke?

- Både VM og OL har vist seg å være arrangementer som i diverse kontekster har vist seg å være et maskineri som forsterker allerede eksisterende kriser — økonomiske, miljømessige, sosiale. Sør-Afrika og Hellas er to eksempler. I Brasil har en rekke arbeider og investeringer blitt igangsatt under påskudd av at det er viktig for landet, og ikke minst viktig for turismen og forbruket. Det har aldri blitt fokusert på dette som en mulighet for å styrke de fattiges situasjon, deres kultur, deres kamp. Arven etter VM vil stå igjen som en forsterkning av volden og undertrykkingen av denne befolkningen, tvangsflytting og oppløsning av hele lokalsamfunn, eiendomsspekulasjon og fokus på kortsiktig gevinst. Ingen garantier er blitt lovet, unntatt til investorene. I tillegg må vi svelge det faktum at det er Brasils befolkning som må ta gjeldsbyrden etter VM, mens investorene, FIFA og sentrale politikere sitter igjen med enorm gevinst.


- Hvordan blir du behandlet av politiet?

- Byen er fylt av sikkerhetsstyrker — utelukkende i turiststrøk. Bare i Fortaleza er det satt inn styrker på 3000 ekstra militære under VM. Og mens de dreper i favelaene, forsvarer de utstillingsdukker og biler i eksklusive nabolag, sier Geovana med henvisning til en episode der demonstranter skal ha blitt arrestert, mistenkt for å ha tatt med seg en utstillingsdukke under en demonstrasjon.


- Hvem vinner VM?

- Turismesektoren, Ansvarlige for offentlige infrastrukturprosjekter, korrupte politikere i jakt på gjenvalg, eiendomsspekulanter — i tillegg til FIFA og deres sponsorer.

I BRASIL: Christian Schøien i Kirkens Nødhjelp. Foto: Privat
I BRASIL: Christian Schøien i Kirkens Nødhjelp. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer