Hvem visste at Tønseth fikk sparken?

Kredittilsynet og Oslo Børs har iverksatt full gransking av aksjehandelen i Kværner. Årsaken er mistanke om mulig innsidehandel dagen før Tønseth fikk sparken. Styreformann Christian Bjelland beklager kursoppgangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I timene før børsen stengte tirsdag steg verdien på kværneraksjene kraftig. Aksjespekulanter sørget i løpet av ettermiddagen for å drive kursen hele 15 prosent i været. Noen i markedet satt tydeligvis med informasjon om at Erik Tønseth hadde fått sparken.

Gransker

Kredittilsynet og Oslo Børs gransker nå hva som skjedde og hvem som visste.

- Det er helt naturlig at vi tar en kikk på dette, sier Lars Gjørvad som leder transaksjonsgruppa i Kredittilsynet. På eget initiativ har tilsynet grepet fatt i saken.

- Riktignok har det vært mye rykter om Tønseth og Kværner, men kursutslaget tirsdag var markant.
- Hva ser dere etter under granskingen?

- Om noen av de som handlet aksjer faktisk visste i forkant at Tønseth skulle gå.

Jobben blir omfattende. Hele 373818 a- og b-aksjer byttet eier tirsdag.

- Vi ser etter om vi finner noe som kan rammes av verdipapirlovens bestemmelser. I så fall sender vi det til Kredittilsynet, sier informasjonssjef Bernt Bangstad ved Oslo Børs.
- Fra tid til annen stiger en kurs mer enn hva kjent informasjon i markedet skulle tilsi. Kommer det da en melding fra selskapet i etterkant, er det naturlig å se på hvem det er som har handlet sammenholdt med hvem som hadde innsideinformasjon.

Personer som sitter på presis og fortrolig aksjeinformasjon som kan påvirke kursen vesentlig, har ikke lov til å handle. Så langt har det bare falt én fellende dom for slik innsidehandel i Norge:

- Det er vanskelig å føre bevis, sier Lars Gjørvad i Kredittilsynet.

Beklager oppgang

Det er ikke dagligdags for styreformenn å beklage at aksjekursen stiger. Men i går så Christian Bjelland seg nødt til å gjøre det:

- At kursen steg så sterkt tirsdag ettermiddag, er sterkt beklagelig hvis det viser seg at årsaken var reelle lekkasjer, og ikke rene spekulasjoner om Tønseths avgang, sa Bjelland etter pressekonferansen i går formiddag.