Hver 4. elev på «privat- gymnaser»

I Oslo vil hver fjerde elev gå på private videregående skoler fra 2007, hvis de skoler som før helga fikk godkjenning, etablerer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem av de 11 videregående skolene som fikk godkjenning er i Oslo. Gunnar Bye ved Utdanningsdirektørens kontor sier til Dagens Næringsliv at det dreier seg om 1600 til 1700 nye plasser. Fra før går ca 1300 på private skoler som Kristelig Gymnas, Heltberg etc.

Til sammen vil skolene tilby over 3000 plasser til drøyt 12 000 elever.

-  Uopprettelig skade

Da vil Oslo i 2007 i løpet av fire år ha nådd en privatiseringsgrad som Stockholm brukte over 10 år med friskoler for å oppnå.

-  Dette er en grunnleggende endring av norsk skole, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

-  Erfaringene fra Sverige viser at det vil føre til større sosiale og etniske forskjeller. Det tar riktignok noen år før det slår ut, men da vil man ha gjort uopprettelig skade, sier Stoltenberg.

Ap-lederen mener det har vært et adelsmerke for Norge at barn av rike og barn av fattige har gått på samme skole.

-
Finland, som topper statistikkene over elevenes ferdigheter i sentrale fag, har ikke privatisert. Sverige åpnet for det mens de borgerlige regjerte med Carl Bildt som statsminister. Sosialdemokratene endret ikke på dette da de kom til makta.

-  Det ser de nå var en feil, sier Stoltenberg.

-  Flere private skoler betyr at den offentlige skolen blir sittende igjen med de dyreste linjene og de mest krevende elevene. De offentlige skolene vil også miste mange av de beste lærerne.

Marked i Oslo

-  Oslo er en by hvor vi i utgangspunktet har store sosiale forskjeller og mange forskjellige etniske grupper. Det er gjerne i storbyene privatiseringen skyter fart. Der er det både et marked for å investere i private skoler og et ønske fra mange hold om å ha separate skoler. Dermed segregerer vi istedenfor å integrere. Og det kan gjøre stor skade, sier Stoltenberg.

-  Det er et paradoks at vi i ei tid da vi trenger offentlige fellesskoler mer enn noensinne, så svekker vi det viktigste virkemiddelet for integrering, nemlig fellesskolen.

-  Vi må ikke eksperimentere med så grunnleggende forhold. -  Dette handler ikke om Montessori-skolen eller Steinerskolen, men om John Bauer, et selskap som vil drive skole som butikk. Vi gir altså støtte til skoler som er i direkte konkurranse med de offentlige.

OPPRØRT: Ap-leder Jens Stoltenberg.