Hver åttende iraker på flukt

Tallet øker med opptil 50 000 i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver åttende iraker er drevet på flukt av krigen i landet, og tallet øker med opptil 50 000 i måneden, advarer FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Med denne takten på mellom 40 000 og 50 000 i måneden, kommer opptil 2,3 millioner irakere til å være på flukt i Irak innen utgangen av året, sier Antonio Guterres.

To millioner irakere har alt forlatt landet, og 1,8 millioner er i dag internt fordrevne, sier Guterres.

– Bare i fjor anslår vi at nærmere 500 000 irakere flyttet til andre områder i landet, sier Guterres som søndag orienterte Den arabiske liga om situasjonen i Irak.

Geneve-konferanse

FN har innkalt til konferanse i Geneve i midten av april, i et forsøk på å samle inn mer penger til og overtale land til å ta imot flyktningene fra Irak.

– Målet er å gjøre verdenssamfunnet oppmerksomme på de humanitære dimensjonene, og sikre bidrag for å kunne møte de enorme og voksende problemene, sier Guterres.

FNs høykommissær for flyktninger ber araberlandene engasjere seg mer i den internasjonale debatten om flyktninger, og minner om at flertallet av verdens flyktninger er muslimer.

– Jeg finner det tvingende nødvendig å komme med en appell til den muslimske verden og i særdeleshet den arabiske verden, om å spille en større rolle i diskusjonene, utformingen og iverksettelsen av en internasjonal flyktningpolitikk, sier Guterres.

Ber om bidrag

I januar ba UNHCR om 370 millioner kroner for å hjelpe irakiske flyktninger og fordrevne i år, mer enn dobbelt så mye som det som ble benyttet i 2006.

FN anslår at det lever én million irakiske flyktninger i Syria, 750 000 i Jordan og 150 000 i Egypt.

Det hvite hus i Washington opplyste i forrige uke at de for første gang på to år vil sende en høytstående tjenestemann til Syria, som del av en rundreise der de irakiske flyktningenes skjebne står på dagsorden.

NTB-AFP