NØKTERNE MENNESKER: Pensjonistene (fra venstre) Gunnar Staalen (67), Elenore Gade Rolland (66) og Stenar Rolland (71) forteller at folk i Sigdal er så nøkterne og arbeidsomme at formuene ikke frontes for all verden.Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NØKTERNE MENNESKER: Pensjonistene (fra venstre) Gunnar Staalen (67), Elenore Gade Rolland (66) og Stenar Rolland (71) forteller at folk i Sigdal er så nøkterne og arbeidsomme at formuene ikke frontes for all verden.Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Hver åttende Sigdøl er millionær

Kommunen hadde flest millionærer i forhold til folketallet i fjor. Om de fortsatt troner på toppen når skattelistene imorgen offentliggjøres kan du lese om på dagbladet.no i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIGDAL(Dagbladet): Av 3534 innbyggerne i Sigdal, er i alt 447 personer registrert med millionformuer. Om den lille kommunen holder tetplassen når skattelistene for 2010 legges ut natt til fredag, er ikke godt å si. Både Bærum og Austevoll puster Sigdølimgene i nakken.

- Merker kommunene noe til formuene her? 

- Du vet, formueskatten blir det ikke mye av. Dessuten er inntektene relativet lave. Derfor har vi heller ikke høy inntektsskatt. Og vi merker heller ikke så mye til formuene, sier ordfører Kari Ask.

Hun forteller likevel om en, etter forholdene, veldrevet kommune. Samtidig sliter Sigdal med å finne måter som styrker driftsbudsjettet.

- Dere blir altså ikke rike på millionærene deres. Har dere eiendomsskatt? Og hvis ikke, skal dere innføre dette?

MÅ SE PÅ: Ordfører i Sigdal kommune Kari Ask kan bare se på at rikdommene vokser på private hender, mens kommunen sliter som de fleste andre i Norge. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MÅ SE PÅ: Ordfører i Sigdal kommune Kari Ask kan bare se på at rikdommene vokser på private hender, mens kommunen sliter som de fleste andre i Norge. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Nei, vi skal ikke innføre eiendomsskatt, forsikrer Kari Ask.

Sp-ordføreren begrunner dette med at en eiendomsskatt vil virke negativt for næringslivet.

- Dessuten er den en urettferdig skatt. Ikke minst for privathusholdningene. Du kan ikke bytte bolig i brød og melk, sier hun.

Hjørnesteinsbedrift Selv om vedtak om eiendomsskatt sitter langt inne vil ordføreren, om hun kunne, likevel ha skattlagt den delen av verker og bruk som gjelder kraftlinjene. De går på kryss og tvers i Sigdal, og kunne derfor gitt en pen skatteslant i kommunekassa.

Alternativet, som er full eiendomsskatt på verker og bruk, ville trolig ført til uheldige konsekvenser for kommunens ubestridte hjørnesteinsbedrift, Sigdal kjøkken. Dette tar verken Ask eller de andre folkevalgte sjansen på. 

Grunneiere og gravemaskiner Det nevnes to årsaker til privat velstand i kommunen. Siden Sigdal er et land- og skogbruksområde, er store verdier saltet ned i grunnen. Tomtesalg til hytter i kommunens fjellheimer har skapt solide formuer. Spesielt i Eggedal. Det hevdes at dette har delt kommunen i to, velstandsmessig.

Sterk arbeidsiver er en annen vei til rikdom. Ordfører Kari Ask støtter påstander at kommunens unge ofte finner det viktigere å bli raskt ferdig med skolen framfor å studere, for å få seg fagbrev som snekkere eller gravemaskinkjørere, og dermed godt betalte jobber.

Arbeidsmiljøloven er heller ikke på samtaletoppen. 12 timers arbeidsdag er nærmest ansett for å være normalen, hvis du ønsker å være med som samfunns- og formuesbygger.

- Høy arbeidsmoral, sammen med nøkternhet, er nok viktig for oss. Det henger sammen med det å ha noe i bakhanda, dersom noe skjer, forklarer Kari Ask.

Glade givere Men det er lyspunkt i de folkevalgtes hverdag. Selv om rikfolket ikke legger igjen mange penger via skattesystemet, vanker det likevel en skjerv til det offentlige.

- De rike giverne ser hva pengene går til. Dermed blir de ikke borte i den offentlige forvaltningen, forklarer Ask.

Pengegavene har blant annet bidratt til rekruttering av personell til kommunens alders- og helseinstitusjoner, gjennom å ha frie midler til sommerjobber til de unge. Dette har oppmuntret dem til å utdanne seg den veien, og komme tilbake i ordinære jobber.

Nøkterne folk En kjøretur i Sigdal forteller lite om rikdommen som hviler hos mange av innbyggerne. De manglende millionærbevisene forklares av kommunens pensjonister slik.

- Nei, det synes nok ikke på folk at de er millionærer. Her er vi nøkterne i vår måte å være på, forteller kommunens tidligere ordfører, Gunnar Staalen (67).

Dagbladet treffer ham sammen med pensjonister utenfor Sigdalsenteret, som er kommunens store møteplass. Alle sier stort sett det samme.

- Det henger sammen med at vi skal klare oss sjøl, forklarer Elenore Gade Rolland (66)

Rik eller fattig i Sigdal, alle forteller at dette er en trivelig kommune å bo i.

Dagbladet dekker skattelistene Dagbladet vil imorgen gi deg en omfattende dekning av skattelistene. Hvem tjener mest og hvem skatter minst. I tillegg vil flere eksperter svare deg på de spørsmålene du har i flere nettmøter utover hele dagen.

Både Skattebetalerforeningen, Skatteetaten, Norsk Presseforbund og Dagbladets egen økonomiekspert stiller til nettmøter imorgen.

Skattebetalerforeningen har lang erfaring med å hjelpe og veilede skattytere. Advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen gir deg svar på dine spørsmål her.

I år er det nye skatteliste-regler for norsk presse. Kristine Foss er juridisk rådgiver, organisasjonssekretær i Norsk Presseforbund og sekretær for Offentlighetsutvalget. Til daglig svarer hun på spørsmål omkring åpenhet i det offentlige Norge. Imorgen stiller hun i nettmøte i Dagbladet. Du kan allerede nå sende inn dine spørsmål til Kristine her.

TRIVES: Kaféeier Tilak Raj (40) på Kristines Kafé bekrefter det folk flest sier. Nemlig at de trives i Sigdal. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TRIVES: Kaféeier Tilak Raj (40) på Kristines Kafé bekrefter det folk flest sier. Nemlig at de trives i Sigdal. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

I tillegg vil Dagbladets egen økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim svare på andre spørsmål du måtte ha til skatteoppgjøret og publisering av skattelistene.

MISUNNELSE: Skuddmerkene i det lille skiltet som markerer grensa inn til Sigdal kommune kan være tegn på at folk i nabokommunene er misunnelige på alle millionærene som bor i kommunen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MISUNNELSE: Skuddmerkene i det lille skiltet som markerer grensa inn til Sigdal kommune kan være tegn på at folk i nabokommunene er misunnelige på alle millionærene som bor i kommunen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer