Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver åttende time blir en person hengt i Iran

Terroriserer egen befolkning med dødstraff for å beholde makta, mener menneskrerettighetsorganisasjon.

TRE DØDE PER DAG: Bare siden nyttår skal 47 personer ha blitt henrettet i Iran, melder Campaign for Human Rights in Iran. Ifølge talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry Moghaddam, bruker iranske myndigheter dødsstraff som middel for å holde på makta. Foto: Iran Human Rights.
TRE DØDE PER DAG: Bare siden nyttår skal 47 personer ha blitt henrettet i Iran, melder Campaign for Human Rights in Iran. Ifølge talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry Moghaddam, bruker iranske myndigheter dødsstraff som middel for å holde på makta. Foto: Iran Human Rights. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge International Campaign for Human Rights in Iran (ICHRI) har 47 personer blitt hengt i Iran de siste tre ukene.  

Dette utgjør omlag en henrettelse per åttende time. Tre døde om dagen.  

Iran Human Rights har rapportert om flere av henrettelsene:  

• 15. januar skal en kurdisk politisk fange blitt hengt i nordvestre Iran. Mannen skal ifølge anklagene ha vært medlem av det bannlyste, kurdiske partiet PJAK.  

• 13. januar skal fem personer mistenkt for dopsmugling ha blitt hengt vest i landet.  

• 12. januar skal åtte menn ha blitt hengt i Teheran - sju for dopsmugling, og en ble hengt for en angivelig voldtekt.  

• 9. januar ble en mann henrettet nordøst i landet for dopsmugling  

• 8. januar ble fire personer hengt i byen Isfahan - alle dømt for bestittelse av narkotika.  

• 7. januar skal to personer identifisert som Abdollah Darafshi sønn av Shah doost, og Ardeshir Niazi, sønn av Bagherha, blitt hengt i vest-Iran - begge dømt for narkotikabestittelse.  

• 5. januar ble en mann ved navn Yaqub hengt i Teheran - dømt for å ha knivstukket en annen mann i oktober 2010.  

•3. januar skal åtte personer ha blitt hengt i to forskjellige byer i landet.    

•1. januar ble fire personer hengt sørøst i landet - mennene ble henrettet for kidnapping, samt for å ha vært involvert i flere sammenstøt med iransk sikkerhetspoliti. De fire mennene skal ha vært Mahmood Barahoei, sønn av Nader, Shahram Naroei, sønn av Jalal, Zahour Ahmad Asefdoost, sønn av Mohammad Sharif, Jahanbakhsh Barahoei, sønn av Nader.    

Uofisielle henrettelser Talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, forteller til Dagbladet at de bare gjengir henrettelser som bekreftes av iranske medier, men sier at antallet «uoffiselle» henrettelser, som ikke rapporteres, har økt:  

- Det er ingen automatikk at henrettelsene kommer ut i mediene. Vi ser at antallet henrettelser er på vei opp, og regner at om lag 60 personer har blitt henrettet siden 20. desember, forteller Amiry-Moghaddam til Dagbladet.  

Ifølge ICHRI er Iran det landet i verden med høyeste andel henrettelser per innbygger. 

Etter revolusjonen i 1979 har utroskap kunnet bli straffet med steining, forbrytelser som drap, voldtekt, væpnet ran, og narkotikahandel straffes med henging, skriver Reuters.

DØDSDØMT: Sakineh Mohammadi Ashtiani ble dømt til døden ved steining for å ha drept mannen sin i 2006. Etter internasjonalt press ble dommen gjort om til henging. I går ble det rapportert om at dommen skulle opphøres, noe som seinere ble tilbakevist av iranske myndigheter. Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: CRIME LAW)
DØDSDØMT: Sakineh Mohammadi Ashtiani ble dømt til døden ved steining for å ha drept mannen sin i 2006. Etter internasjonalt press ble dommen gjort om til henging. I går ble det rapportert om at dommen skulle opphøres, noe som seinere ble tilbakevist av iranske myndigheter. Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: CRIME LAW) Vis mer

Flere aktivister hevder nå at Iran har lansert en kampanje mot den kurdiske minoriteten i landet. Ifølge ICHRI skal minst 14 kurdiske aktivister stå i fare for å bli henrettet.  

- Regimet er i økende grad avhengig av å styre landet på frykt, forklarer Amiry-Moghaddam. 

Han mener den politiske og øknonomiske situasjonen i landet har ført til økt bruk av dødsstraff:

 - Irans regime mister stadig flere av sine tilhengere. Iransk økonomi er også svekket — noe som har presset regimet til å innføre reformer som har ført til kraftig økning i pris på varer. Det er ekstrem arbeidsledighet og antall fattige øker — for å hindre at folk samler seg i gatene slik de gjorde i 2009 — forsøker makthavene å spre frykt for å beholde makta. Dødstraff er det sikreste midlet de har for dette, utdyper han.  

- Må reagere Iran Human Rights mener det internasjonale samfunnet reagere for svakt på bruken av dødsstraff:

- Det ser ikke ut til at det internasjonale samfunnet bryr seg. Siden 28. desember har tre politiske fanger blitt henrettet, det pleier vanligvis å føre til reaksjoner, men nå har vi sett ingen. Norge som pleier å være blant de beste på å følge opp menneskerettighetssaker, har ikke reagert.  

- Dette truer våre verdier og menneskerettighetene som prinsipp. En symbolsk reaksjon er viktig, sier han videre.    

- Iranske myndigheter prøver å distrahere I går ble det i midlertidig kjent at henrettelsen av Sakineh Mohammadi Ashtiani (43), som er dømt til døden ved steining for å ha drept sin ektemann, trolig ville bli utsatt.  

Før jul ble Mohammadi Ashtiani dødsdom omgjort fra steining til henging etter internasjonalt press. 

 I et brev til Brasils president, Dilma Rousseff, skal leder for det iranske parlamentets menneskerettighetskomitee, Zohre Elahian, ha uttrykt at også denne henrettelsen vil bli stanset på grunn av hensyn til hennes barn.  

Men ifølge the Guardian har iranske myndigheter kommet med forvirrende og motstridende meldinger om Mohammadi Ashtianis skjebne - trolig for å trekke oppmerksomheten vekk fra henrettelsen og arresteringen av flere politiske aktivister.  

- Å utstede gamle nyheter om Sakineh Mohammadi Ashtiani, ved å sende et brev til Brasils president, Dilma Rousseff, er kun en måte å distrahere og flytte fokus fra mer presserende nyheter om antallet henrettelser i landet, sier Drewery Dyke, ved Amnesty International til The Guardian. 

 Nyheten om at Mohammadi Ashtiani ikke skal henrettes har allerede blitt tilbakevist:  

- Det er ingen endringer i utviklingen av saken til Mohammadi Ashtianis, og alle publiserte nyheter om dette er falske, skal Malek Ajdar Sharifi, en iransk jurist, ha sagt til nyhetsbyrået IRNA.   

5. JANUAR: Siden 1. januar i år skal nesten femti mennesker ha blitt henrettet. Dette bildet er fra en henrettelse 5. januar i år, i Teheran.Foto: Iran Human Rights
5. JANUAR: Siden 1. januar i år skal nesten femti mennesker ha blitt henrettet. Dette bildet er fra en henrettelse 5. januar i år, i Teheran.Foto: Iran Human Rights Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling