BARN PÅ FLUKT: Generalsekretæren i Flyktningehjelpen forteller at barna som kommer til leiren er i elendig forfatning etter lang tid på flukt. Foto: Flyktninghjelpen/Astrid Sehl
BARN PÅ FLUKT: Generalsekretæren i Flyktningehjelpen forteller at barna som kommer til leiren er i elendig forfatning etter lang tid på flukt. Foto: Flyktninghjelpen/Astrid SehlVis mer

Hver dag dør 10 barn under fem år i flyktningleiren Kobe

Nærmere halvparten av flyktningene som kommer fra Somalia til Etiopia er rammet av akutt feilernæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sultkatastrofen i Somalia har ført folk på flukt over grensen til Etiopia, der flyktningeleirene langs grensen stadig vokser.

Titusenvis skal allerede være døde, og rundt 120 000 flyktninger bor nå i Dollo Ado-leirene i Etiopia.

- Elendig forfatning Generalsekretæren i Flyktningehjelpen, Elisabeth Rasmusson, forteller at barna som kommer til leirene er i elendig forfatning etter lang tid på flukt. Hun har nylig besøkt Dollo Ado-leirene.
 
- Det er et veldig uhygienisk miljø, som lett fører til diaré. Det er uakseptabelt at mange barn dør av sykdom som meslinger, som lett kan forebygges. Denne dypt tragiske katastrofen kommer til å bli enda verre med mindre verdenssamfunnet nå tar ansvaret inn over seg og trapper opp hjelpen, sier Rasmusson.

- Går i frykt I Kobe, den av leirene der situasjonen er aller verst,  er det 26 000 flyktninger, 22 500 av dem er barn under 18 år.

Der ble Rasmusson omringet av mødre som fortalte om hvordan de hadde gått i flere uker i frykt for kriminelle gjenger og ville dyr.

Den akutte matmangelen i Somalia og antallet døde som følge av matamangel har nå passert nivået for hungersnød i Bay-regionen sør i Somalia, ifølge FNs enhet for matsikkerhet og ernæring i Somalia (FSNAU), skriver NTB.

Denne regionen har strenge begrensninger i nødhjelpsarbeidet, pålagt av den islamistiske opprørsbevegelsen al-Shabaab, som er en av gruppene som kontrollerer store deler av Sør-Somalia.

LEIR: Slik ser en av flyktningeleirene som ligger ved grensen mellom Somalia og Etiopia ut. Den er fylt av somaliske flyktninger som rømmer fra sultkatastrofen i hjemlandet, og det kommer stadig flere. Foto: Flyktninghjelpen/Astrid Sehl
LEIR: Slik ser en av flyktningeleirene som ligger ved grensen mellom Somalia og Etiopia ut. Den er fylt av somaliske flyktninger som rømmer fra sultkatastrofen i hjemlandet, og det kommer stadig flere. Foto: Flyktninghjelpen/Astrid Sehl Vis mer

I alt er seks av 18 provinser i Somalia er nå rammet av ekstrem matmangel, rundt fire millioner mennesker mangler mat.

- Forverrer seg - Sultkatastrofen er et globalt ansvar. Derfor er det viktig at Norge og det internasjonale samfunnet støtter opp om innsatsen i Etiopia, et land som selv er kraftig rammet av tørke og som huser stadig flere somaliske flyktninger. Samtidig ber vi innstendig om at nødhjelpsinnsatsen i de verst rammede områdene inne i Somalia økes kraftig slik at folk slipper å legge ut på den lange flukten hit, noe som også krever liv, sier Rasmusson.

FSNAU skrev i en kunngjøring mandag at hungersnøden trolig vil forverre seg i løpet av de neste fire månedene.

Dobler støtten Søndag kom en pressemelding om at regjeringen dobler støtten til Afrikas Horn til 620 millioner kroner.

- Det viktigste er å redde menneskeliv. Samtidig må vi sørge for at ikke enda flere drives på flukt. Stadig flere områder i Somalia rammes av hungersnøden. Det kan bli enda verre i løpet av høsten. Vi må hjelpe dem som er hardest rammet der de er, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) i en pressemelding.

FLYKTNINGER: Her møter Elisabeth Rasmusson fembarnsmoren Ferdusa (25) som akkurat har fått et nytt hjem, et telt i flyktningeleiren i Kobe. Foto: Flyktninghjelpen/Astrid Sehl
FLYKTNINGER: Her møter Elisabeth Rasmusson fembarnsmoren Ferdusa (25) som akkurat har fått et nytt hjem, et telt i flyktningeleiren i Kobe. Foto: Flyktninghjelpen/Astrid Sehl Vis mer