PÅ FLUKT I EGET LAND:  En liten gutt går mellom de utbombede bygningene i den syriske grensebyen Kobani, der kurdiske styrker har kjempet mot ekstremistene i Den islamske stat (IS). Minst 40 prosent av Syrias befolkning (7,6 millioner mennesker) er på flukt i eget land. Dette er det hhøyeste tallet i verden. Foto: Mehmet Shakir / Ap / Scanpix
PÅ FLUKT I EGET LAND: En liten gutt går mellom de utbombede bygningene i den syriske grensebyen Kobani, der kurdiske styrker har kjempet mot ekstremistene i Den islamske stat (IS). Minst 40 prosent av Syrias befolkning (7,6 millioner mennesker) er på flukt i eget land. Dette er det hhøyeste tallet i verden. Foto: Mehmet Shakir / Ap / ScanpixVis mer

Hver dag flykter 30 000 nye mennesker fra hjemmene sine

Rekordhøye 38 millioner mennesker er på flukt i eget land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Helt sjokkerende». Det er Jan Egeland, generalsekretæren i Flyktninghjelpens, beskrivelse av tilstanden i verden i 2014.

I fjor var 38 millioner mennesker drevet på flukt i eget land. Det betyr at hele 30 000 mennesker flyktet fra hjemmene sine på grunn av vold eller konflikter - hver eneste dag.

Hver dag flykter 30 000 nye mennesker fra hjemmene sine

- Dette er tredje året på rad at vi opplever rekordtall på internt fordrevne i verden. Økningen er det verste hoppet til nå. 38 millioner mennesker var på flukt i hjemlandene sine, og viser hvordan verdenssamfunnet fullstendig har sviktet i å beskytte uskyldige sivile, sier Jan Egeland til Dagbladet.

Taper mot nådeløse menn I dag er Egeland i Geneve og offentliggjør rapporten Global Overview 2015. Her går det fram at antallet internt fordrevne mennesker (på flukt i eget land, journ.anm) steg med hele 4,7 millioner mennesker i 2014. Det er et stort hopp i forhold til forrige rekordår, 2013, og enda et opp mot rekordåret før der igjen: 2012.

- Uhyggelige tall som viser at fredsarbeidet, diplomatiet, og det politiske- og sikkerhetsarbeidet er helt feilslått. Diplomater, FN-resolusjoner, fredssamtaler og våpenhvileavtaler har tapt kampen mot nådeløse væpnede menn som drives av politiske eller religiøse hensyn, sier Egeland.

- Våkn opp! Tallene som offentliggjøres i dag er beskrivelsen av de 38 millioner mennesker som er på flukt i eget land. I tillegg kommer de mange millioner flyktningene som er på flukt utenfor eget land, som var på 18 millioner mennesker ved utgangen av 2013. Også antallet flyktninger steg i fjor, som igjen betyr at over 56 millioner mennesker er på flukt i verden.

Hver dag flykter 30 000 nye mennesker fra hjemmene sine

- Jeg håper at dette kan være en vekker, både for nordmenn flest, men også for politikerne. Norge er jo ikke verre enn andre land når det gjelder å hjelpe, men jeg skulle ønske vi var bedre. Jeg går ut i fra at nordmenn flest ikke mener at ting kan fortsette slik, sier Egeland.

Han viser til at hele 60 prosent av de som forlot hjemmene sine av frykt i fjor, flyktet i fem land alene: Syria, Sør-Sudan, Irak, DR Kongo og Nigeria. Verst er det i Syria, der hele 7,6 millioner mennesker er på flukt. Dette er det høyeste tallet i verden.

Dør i nordmenns badevann Seinest i går druknet rundt 40 personer i Middelhavet, på den livsfarlige sjøreisa fra Libya til det forgjettede europeiske kontinentet.

HÅPER FOLK VÅKNER:  Jan Egeland og Flyktninghjelpen offentliggjør i dag en rapport som viser at rekordhøye 38 millioner mennesker er drevet på flukt i egne land i fjor. Det betyr at 30 000 mennesker ser seg tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av vold eller konflikt - hver eneste dag. Her er Egeland på besøk i en av de utallige provisoriske flyktningleirene i Bekaa-dalen i Libanon. Foto: Hussein Malla / Ap / Scanpix
HÅPER FOLK VÅKNER: Jan Egeland og Flyktninghjelpen offentliggjør i dag en rapport som viser at rekordhøye 38 millioner mennesker er drevet på flukt i egne land i fjor. Det betyr at 30 000 mennesker ser seg tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av vold eller konflikt - hver eneste dag. Her er Egeland på besøk i en av de utallige provisoriske flyktningleirene i Bekaa-dalen i Libanon. Foto: Hussein Malla / Ap / Scanpix Vis mer

- Folk som kommer nordfra drar dit på badeferie, mens de sørfra blør og dør. Men de enorme tallene på internt fordrevne og flyktninger i verden i dag betyr en ting: Vi kan ikke fortsette med en slags normalvirksomhet når det gjelder nød- og humanitær hjelp, sier Egeland og fortsetter:

- Vi gir mye mer til en norsk Europavei enn vi gir til alle nødhjelps- og flyktningbehov i verden. Vi ga 50 til 60 milliarder til oss sjøl i juleshopping i fjor, og så diskuterer vi om vi har råd til å gi en ekstra milliard til syriske flyktninger. 16 millioner syrere lever nå i den dypeste nød. 

Skuffet over Solberg I forrige uke holdt statsminister Erna Solberg en redegjørelse om krisene i Syria og Middelhavet: Krisa i Syria er den største siden andre verdenskrig, og i Middelhavet har nær 2000 mennesker druknet, bare hittil i år.

- Solberg og regjeringen ender opp med å gi 250 millioner ekstra, i tillegg til å ta inn 20 ekstra medisinske flyktninger. Det er over hodet ikke noe samsvar mellom behov og det norske bidraget. I fjor ga vi 90 øre per syrer i nød per dag, sier Egeland.

Og håper at den norske befolkningen skal våkne opp og kreve at politikerne gjør mer for verdens millioner på millioner av flyktninger og internt fordrevne mennesker.